PvdA/PVDA


PvdA 1.0

afbeelding

Bron: Partij van de Arbeid Nederland
( CC BY-SA 2.0 )

(politiek en bestuur; (vooral) in Nederland. Soms ook gespeld als PVDA.)

Partij van de Arbeid, Nederlandse politieke partij met een sociaaldemocratische signatuur, in 1946 opgericht als voortzetting van de Sociaal Democratische Arbeiders Partij (SDAP), de Vrijzinnig Democratische Bond (VDB) en de Christelijk-Democratische Unie (CDU)

Semagram (extra betekenisinformatie)


De PvdA…

is een politieke partij

  • [Geheel] behoort tot de politieke partijen van Nederland en heeft zetels in de Eerste en Tweede Kamer
  • [Herkomst of oorsprong] is opgericht door J.J. Vorrink, M. van der Goes van Naters, W. Drees, A.M. Joekes, P.J. Oud, W. Banning, W. Schermerhorn, R. van der Brug, J.M. Willems, G. Ruygers en G.E. van Walsum
  • [Plaats van herkomst] is opgericht in Amsterdam
  • [Tijd] is op 9 februari 1946 opgericht als gevolg van een fusie van de Sociaal Democratische Arbeiderspartij (SDAP), de Vrijzinnig-Democratische Bond (VDB) en de Christelijk-Democratisch Unie (CDU)
  • [Overtuiging of levensbeschouwing] heeft een levensbeschouwing die berust op sociaaldemocratie; heeft als uitgangspunten: het recht op een fatsoenlijk bestaan, volwaardige deelname aan de samenleving, het streven naar gelijke kansen, spreiding van macht en inkomens, een duurzame ontwikkeling, internationale solidariteit en een democratisch en sterk Europa
  • [Gezichtspunt of perspectief] bevindt zich links in het politieke spectrum; is vooruitstrevend en socialistisch

Algemene voorbeelden


De PvdA is een vereniging van ruim 55.000 leden die samen bepalen wat er moet gebeuren. Die leden zijn actief in meer dan 500 plaatselijke afdelingen en twaalf gewesten. Afgevaardigden uit die plaatselijke afdelingen vormen samen het Congres, het hoogste orgaan van de PvdA.

http://www.pvda.nl/vereniging/over+de+pvda/introductie.html

Het nieuws van de val van het kabinet komt na een dertien uur durende vergadering van het kabinet. De PvdA wilde dat tijdens die vergadering de optie om nog langer met militairen in Uruzgan te blijven, definitief van tafel zou gaan. CDA en ChristenUnie wilden daar niet aan, waarop de PvdA besloot uit de regering te stappen.

Nederlands Dagblad,

Het politieke gevecht – en een debat tussen lijsttrekkers vormt daarop geen uitzondering – gaat steeds over de vraag wie een zo gunstig mogelijke context weet te verschaffen om de eigen standpunten over het voetlicht te brengen. En wie daarmee omstandigheden weet te creëren die bestand zijn tegen de aanvallen van tegenstanders. In het lijsttrekkersdebat van zondag 11 januari komt dat heel mooi tot uiting in het fragment over veiligheid met Mat Herben (LPF) en Wouter Bos (PvdA).

NRC,

PvdA en D66 tonen zich gevoelig voor de lobby van ouderenorganisaties die onder alle omstandigheden indexering voor gepensioneerden eisen.

De Twentsche Courant Tubantia,

Met enkele gewezen partijgenoten van de PvdA, onder wie voormalig Kamerlid en bekende uit de Bijlmer Wouter Gortzak, heeft Rozenblad nog steeds contact.

Het Parool,

PvdA-staatssecretaris Bos (Financiën) en diens fractieleider Melkert hebben gisteren onder druk van coalitiepartner VVD en het CDA nadrukkelijk beloofd dat zij de komende jaren niet zullen tornen aan de aftrek van de hypotheekrente.

De Telegraaf,

Het komt erop neer dat wij van mening zijn dat de PvdA op een aantal onderwerpen (genetische revolutie, privacy op internet, hoofddoekjes, etc.) meer marktleider zou moeten worden in het debat.

http://www.sharondijksma.nl/hoofdpagina_nieuwsbrief.htm,

De paarse coalitie is dus een coalitie van VVD en PvdA, maar om getalsmatige redenen moet D66 ook meedoen.

NRC,

Er ging een kwartier mee heen voordat hij met een zucht van verlichting ergens PvdA op een deur ontdekte.

De hangende man, Koos van Zomeren,

'Stem op de Nederlandse Volksunie van Joop Glimmerveen, een misselijk makend gezelschap, dat natuurlijk wel, maar voor ons doel een uiterst bruikbare vogel-(pikkies-)verschrikker. Stel je voor: drie of vier fascisten in de Kamer! Dat veroorzaakt pas kamerbrede paniek en slappe pikkies bij PvdA, VVD, D'66, CPN, PSP en noem ze verder maar op.'

Twee eendjes en wat brood, Renate Rubinstein,

De vroegere geestdrift voor de Europese integratie is in de PvdA vrijwel totaal verdwenen.

Het verschil met anderen, J.L. Heldring,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


PVDA 2.0

afbeelding

( Publiek domein )

(politiek en bestuur; (vooral) in België. Soms ook gespeld als PvdA.)

Partij Van De Arbeid van België, Belgische politieke partij met een marxistisch-leninistische signatuur, in 1979 opgericht als voortzetting van AMADA (Alle Macht Aan De Arbeiders)
Franstalige naam: Parti du Travail de Belgique (PTB).

Semagram (extra betekenisinformatie)


De PVDA…

is een politieke partij

      Algemene voorbeelden


      De PVDA telt 3.000 leden. Ze is actief in 120 bedrijven en kantoren, en ook in 30 steden en gemeenten over het hele land. De PVDA telt 15 gemeenteraadsleden in acht gemeentes: Herstal (2), Seraing (1), La Louvière (1), Genk (1), Deurne (1), Hoboken (2), Lommel (1) en Zelzate (6). De PVDA wordt geleid door een Nationale Raad die een Partijbureau verkiest waarin acht mensen zetelen. De voorzitter van de PVDA is Peter Mertens.

      http://www.pvda.be/wie-zijn-we/feiten.html

      Eind januari lanceerde Thomas Leysen (de patroon van de patroons, zeg maar) de petitie "Laat ons ondernemen!" Nu blijkt dat Leysen in het buitenland een heel ander verhaal vertelt. Dat onthult Solidair, het weekblad van de PVDA, in zijn editie van deze week.

      http://www.politics.be/persmededelingen/25113/,

      De linkse PVDA is zwaar ontgoocheld in de Amerikaanse president Obama, nu hij aankondigt 30.000 extra militairen naar Afghanistan te sturen. "De laureaat van de Nobelprijs voor de Vrede, de man die resoluut ging voor 'change', zorgt nu integendeel voor continuïteit en houdt de VS op oorlogspad", zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens.

      http://www.wvs-sws.be/index.php?option=com_content&view=article&id=758:pvda-wil-alle-troepen-weg-uit-afghanistan&catid=45:persmededelingen&Itemid=88,

      Comac, zo heet de jongerenbeweging van de PVDA voortaan. Comac, dat staat voor veel. Comac, dat is "beCome Active", word wakker, sta op. Comac, dat is ook "Communist en Actief", naar ons ideaal van een nieuwe wereld.

      http://www.pvda.be/,

      De vrouwen van Marianne (de vrouwenwerking van de PVDA) knutselden kerstversiering en Turkse vrouwen maakten tafellakens en sierkleedjes.

      http://www.ptb.be/scripts/print.phtml?object_id=17417,

      Het republicanisme leeft ook binnen de Vlaamse Beweging evenals bij Belgische bewegingen zoals de PvdA.

      http://users.skynet.be/fa503970/crkpage36.htm,

      Rond de problemen met de alimentatie en rond de problemen met chronische ziek zijn is er een voorstel vanuit de PVDA.

      http://home.tiscali.be/be077857/medische/cfs/verhalen/dagboek1.html,

      "Ik had nog veel vooroordelen over de PVDA. Met de strijd van Clabecq en Sémira heb ik de PVDA beter leren kennen. Deze partij gaat vooruit dankzij zijn mensen, de dokters voor het volk, de fabrieksarbeiders, de werklozen. In de PVDA zijn theorie en praktijk met elkaar verbonden."

      http://www.pvda.be/doc/doc/1mei1999.htm,

      De dood van Patrick Mombaerts maakt veel discussie los over de toenemende agressiviteit tussen de mensen van de volkswijken. Waarom neemt het geweld toe? Hoe kunnen we het bekampen? De PVDA betreurt de dood van Patrick en heeft onmiddellijk contact opgenomen met de familie van Patrick om haar medeleven te betuigen. Het dramatische voorval werd zeer snel uitgebuit door de fascisten.

      http://www.pvda.be/solidair/n4898/mombaertsa.htm

      De PVDA wil de onteigening zonder schadeloosstelling van de grote kapitalisten hun productiemiddelen: ze moeten het collectieve bezit worden van de werkers.

      http://www.pvda.be/

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen