PVV


PVV 1.0

(politiek en bestuur; (vooral) in Nederland)

Partij voor de Vrijheid, Nederlandse politieke partij met een nationalistische signatuur, in 2006 opgericht door Geert Wilders na conflicten met de partijtop van de VVD over de politieke koers

Semagram (extra betekenisinformatie)


De PVV…

is een politieke partij

  • [Leden] heeft als enige lid Geert Wilders
  • [Geheel] behoort tot de politieke partijen van Nederland en heeft zetels in de Eerste en Tweede Kamer
  • [Herkomst of oorsprong] is opgericht door Geert Wilders na conflicten met de partijtop van de VVD over de politieke koers
  • [Tijd] is opgericht op 22 januari 2006
  • [Overtuiging of levensbeschouwing] heeft een levensbeschouwing die berust op nationalisme; heeft als belangrijkste kernpunten de strijd tegen de nationale en Brusselse elite en de fundamentele aanpak van problemen op het gebied van migratie, economische ontwikkeling en veiligheid
  • [Onderscheid of tegenstelling] heeft, in tegenstelling tot andere politieke partijen, slechts één lid (Geert Wilders)
  • [Gezichtspunt of perspectief] bevindt zich rechts in het politieke spectrum; is conservatief en liberaal, maar heeft wel progressieve standpunten op bv. ethisch gebied

Algemene voorbeelden


De Partij voor de Vrijheid (PVV) is op 22 februari 2006 geregistreerd bij de Kiesraad. De PVV geldt als populistisch, met zowel conservatieve, liberale, 'rechtse' als 'linkse' standpunten. De PVV keert zich met name tegen 'islamisering van de Nederlandse samenleving', waarvan in haar ogen sprake is en zet zich verder af tegen 'links' in brede zin (subsidies, ontwikkelingssamenwerking, bureaucratie, Europese samenwerking, publieke omroep). Politiek leider is Geert Wilders.

https://www.parlement.com/id/vhnnmt7m4rqi/partij_voor_de_vrijheid_pvv

Het leidende beginsel van de PVV is ijveren voor een vrij, welvarend en onafhankelijk Nederland. In 2005 werden in een verklaring de strijd tegen de 'nationale en Brusselse elite' en fundamentele aanpak van problemen op het gebied van migratie, economische ontwikkeling en veiligheid als kernpunten genoemd. Nederland moet volgens die verklaring weer politiek, cultureel en economisch onafhankelijk worden.

https://www.parlement.com/id/vhnnmt7m4rqi/partij_voor_de_vrijheid_pvv

De PVV kent geen leden. Geert Wilders is het enige lid van de vereniging Partij voor de Vrijheid. De PVV kent dus ook geen lokale organisaties of afdelingen.

https://www.parlement.com/id/vhnnmt7m4rqi/partij_voor_de_vrijheid_pvv

Wilders wilde woensdagavond van zijn toehoorders een antwoord op drie vragen die de PVV volgens hem definiëren. Hij vroeg eerst of ze meer of minder Europese Unie willen. Minder, riepen de sympathisanten. Daarop vroeg Wilders of ze meer of minder PvdA willen. Ook daarop klonk herhaaldelijk 'minder'. [...] 'En de derde vraag is, en ik mag het eigenlijk niet zeggen, want er wordt aangifte tegen je gedaan. [...]. Dus ik vraag aan jullie: willen jullie in deze stad en in Nederland meer of minder Marokkanen?', zei Wilders letterlijk.

https://www.nu.nl/politiek/3730669/geert-wilders-belooft-minder-marokkanen-in-haag.html,

Zowel linkse als rechtse partijen hebben scherpe kritiek op de PVV omdat die partij de islam wil verbieden. Geert Wilders greep de Algemene Beschouwingen aan om te pleiten voor een verbod van islamitische scholen en moskeeën en het weren van boerka en hoofddoek uit de openbare ruimte.

https://www.bnr.nl/nieuws/politiek/10354610/pvv-voorstel-verbod-islamitische-uitingen-valt-slecht-in-kamer,

Schippers had Wilders uitgenodigd om te praten over een mogelijke verzoening met de VVD en het CDA, de twee partijen die het minderheidskabinet Rutte I vormden, dat ten val kwam toen gedoogpartner PVV in 2012 zijn steun introk. Buma zei dat zijn ervaringen in Rutte I hem hebben geleerd dat regeren met de PVV 'niet werkt'.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/83323/buma-en-zijlstra-duidelijk-niet-regeren-met-wilders,

De Kamer wil dat er gerapporteerd wordt over hoe de Universiteit van Amsterdam omgaat met hun numerus fixus bij de opleiding psychologie. Nu zich daar veel buitenlandse studenten hebben aangemeld moeten Nederlandse studenten mogelijk concurreren met buitenlandse studenten om de toelating tot de opleiding. De PVV komt met twee 'principiële' moties. [...]. De eerste motie die Beertema indiende ging over het handhaven van de Wet op het Hoger Onderwijs. Hij stelde dat 'het Nederlands als instructietaal steeds verder in het nauw raakt door de verengelsing van het hoger onderwijs.' [...]. De andere motie van Beertema was voornamelijk ingegeven door de discussie op de UvA waar Nederlandse studenten volgens sommigen verdrongen dreigen te raken door buitenlandse studenten.

https://www.scienceguide.nl/2018/01/pvv-nederlandse-studenten-voorrang-numerus-fixus/,

Hoewel de PVV, Denk, Partij voor de Dieren en 50Plus samen goed zijn voor zo'n 165 zetels, praat op dit moment alleen 50Plus in één gemeente serieus mee over deelname aan het college. Dit blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur. De vier partijen kunnen worden gezien als nieuwkomers tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. De PVV en de PvdD deden dit jaar in veel meer gemeenten mee dan in voorgaande jaren. Denk en 50Plus deden dit jaar voor het eerst mee.

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2227185-pvv-denk-pvdd-en-50plus-165-zetels-en-maar-een-wethouder.html,

D66-minister Sigrid Kaag waarschuwt Nederland voor FVD en PVV: er heerst 'een donkere en dreigende stilte' over populisme. [...]. Ze wil dat de politiek én de samenleving duidelijk weerwoord geven op 'het kabaal van de stem van de angst.' En die stem is dan dus het populisme.

https://www.dagelijksestandaard.nl/2018/09/d66-minister-sigrid-kaag-waarschuwt-nederland-voor-fvd-en-pvv-er-heerst-een-donkere-en-dreigende-stilte-over-populisme/,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


PVV 2.0

(politiek en bestuur; (vooral) in Nederland)

Partij voor Vrijheid en Vooruitgang; Belgische politieke partij

Semagram (extra betekenisinformatie)


De PVV…

was een politieke partij; was een organisatie

  • [Herkomst of oorsprong] ontstond als opvolger van de oude Liberale Partij
  • [Tijd] is opgericht in 1961 en opgeheven in 1992
  • [Gevolg of resultaat] is als partij vervangen door de Vlaamse Liberalen en Democraten