raadslid


raadslid 1.0

iemand die lid is van een gemeenteraad; lid van de gemeenteraad

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een raadslid…

is een volksvertegenwoordiger; is een persoon

  • [Geheel] is lid van een gemeenteraad
  • [Duur] oefent zijn functie uit gedurende een vooraf vastgestelde periode van een aantal jaar
  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent doorgaans zijn functie uit naast andere werkzaamheden
  • [Legitimiteit] wordt gekozen door de ingezetenen van een gemeente

Algemene voorbeelden


Jan Mulder zal ook de komende vier jaar raadslid zijn voor de Partij van de Arbeid in Havelte. Hij besloot na een paar dagen bedenktijd de keuze van de kiezers te eerbiedigen en 'verdringt' nu wethouder Freddie Bijkerk uit de gemeenteraad. Mulder kreeg 207 stemmen en werd op voorkeur gekozen.

Meppeler Courant,

Burgemeester Cox van Diever, afkomstig uit Limburg waar veel plaatselijke partijen actief zijn, deelt de kritiek van Middel niet. Hij vindt dat Limburgse raadsleden en wethouders in de eerste plaats volksvertegenwoordigers zijn en daarna pas bestuurders. In Drenthe is dat net andersom. Raadsleden van de landelijke partijen zijn bovenal bestuurders die de continuïteit in het bestuur van de gemeenten voor ogen hebben en hun rol van volksvertegenwoordiger wat verwaarlozen.

Meppeler Courant,

Combinatiemogelijkheden


met koppelwerkwoord


  • gemeenteraadslid worden
  • gemeenteraadslid zijn

De katholieke H. Hamerslag-Van Lingen [...] vindt dat een moeder tot taak heeft haar kinderen te steunen en te corrigeren waar nodig. Maar ze is ook idealistisch en wie eenmaal in de trein van de politiek zit gaat verder. Ze had haar zoon en dochter al gevraagd of die het goed vonden als ze gemeenteraadslid zou worden. Haar vader is ook raadslid geweest. Haar kinderen vonden het leuk.

NRC,

Zelf ben ik nu drie jaar raadslid en heb het idee dat ik het politieke handwerk en het raadswerk een beetje in de vingers begin te krijgen.

http://www.binnenlandsbestuur.nl/

met adjectief ervoor


  • het Amsterdamse raadslid (R. van Duijn)

Pas in 1989 voerde ze voor het eerst de naam 'De Groenen' bij de kamerverkiezingen. Onder leiding van het Amsterdamse raadslid en de voormalige Provo en Kabouter R. van Duijn behaalde de partij toen 0,4% van de stemmen, onvoldoende voor een zetel.

http://www.ub.rug.nl/eldoc/dnpp/1998/003.pdf

  • een goed raadslid
  • goede raadsleden

Een goed raadslid heeft naar mijn idee twee belangrijke taken: 1. Inhoudelijk raadswerk: Hieronder versta ik de vergaderingen voorbereiden en inhoudelijk reageren op voorstellen. Daarnaast eventueel zelf voorstellen in de raad brengen . 2. Bewonersondersteuning: Dit houdt in dat bewoners (zowel individueel als georganiseerd) een beroep op je kunnen doen als raadslid.

http://www.ralfkrewinkel.homestead.com/index.html

Goede raadsleden willen toch ook een beetje carrièregericht bezig zijn en dat kan dus eigenlijk niet. Het risico is aanwezig dat goede raadsleden afhaken en kiezen voor een maatschappelijke carrière en dat de mindere goden blijven zitten.

http://www.binnenlandsbestuur.nl/

  • een liberaal raadslid
  • het liberale raadslid

Een liberaal raadslid beweerde in de jongste gemeenteraad dat het ministerie van Openbare Werken een krediet van 20 miljoen frank voorzag voor de eventuele wederopbouw van de kerk.

De Standaard,

In de gemeente Dwingeloo zijn nog honderdvijftig percelen niet aangesloten op de riolering. 'De gemeente wordt verplicht om alle percelen aan te sluiten op de riolering, de provincie geeft geen vrijstelling. Dat betekent voor Dwingeloo een forse investering', zo betoogde het liberale raadslid.

Meppeler Courant,

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • gekozen raadslid

Drie maanden geleden bestond Gemeentebelangen 2000 nog niet, nu heeft de partij twee zetels. Het pas gekozen raadslid H. Postma glundert. "Ons stukje campagne heeft geholpen."

NRC,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

  • raadslid van de gemeente Steenwijk
  • de raadsleden van de gemeente Dalen
  • raadsleden van diverse gemeentes

Clazinus Netjes, raadslid van de gemeente Steenwijk, wilde weten wat Steenwijk te wachten staat nu omliggende gemeenten door de overheid financieel gesteund worden in hun ontwikkeling middels Europese gelden of investeringspremies.

Meppeler Courant,

Raadsleden van de diverse gemeentes in zuidoost-Drenthe mochten een kandidaat uit de bevolking voor het waterschapsbestuur kiezen. De elf raadsleden van de gemeente Dalen, dat samen met Coevoerden en Schoonebeek het derde kiesdistrict vormt, gebruikten echter niet het in het kiesreglement voorgeschreven rode potlood.

NRC,

  • een raadslid van D66

De rechtbank in Arnhem heeft vanmorgen een raadslid van D66 in Barneveld veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

NRC,

Voorzetsel: voor

  • raadslid voor D66
  • raadslid voor GroenLinks
  • raadslid voor de PvdA
  • raadslid voor de VVD

Gastspreker Bert Karssies, raadslid voor D66 te Veendam, hield zijn gehoor in zijn inleiding voor dat het proces van een gemeentelijke herindeling ook een emotioneel karakter heeft.

Meppeler Courant,

Het Zeister raadslid voor GroenLinks, H. Claasen, heeft burgemeester R. Boekhoven opheldering gevraagd over een demonstratie van CP'86 zaterdagmiddag in het centrum van Zeist.

NRC,

Hermien Keizer-Visscher, raadslid voor de PvdA, wordt morgenavond in de raadsvergadering uitgeluid. Zij verlaat de actieve politiek om gezondheidsredenen.

Meppeler Courant,

Nijpels was acht jaar raadslid voor de VVD maar stapte vorig jaar met ruzie op.

NRC,

in voorzetselgroep


  • benoemd tot raadslid
  • gekozen tot raadslid

Arends werd maandag door de raad opnieuw benoemd tot raadslid. Op de 29e april zal hij geïnstalleerd worden, waarbij hij de eed of belofte moet afleggen.

Meppeler Courant,

- lk had geen kans meer, piekerde Maex luidop. Ze zouden mij niet eens meer tot raadslid hebben gekozen. - Daar was je bang van, hé? Je wilde burgemeester zijn of niets. Maar begrijp je dan niet wat je gedaan hebt? Je hebt ze allemaal, ook jouw volgelingen, tegen jou in 't harnas gejaagd.

De groene leeuw, Herman Vos,

met substantief ervoor


  • 20 jaar raadslid (zijn)
  • 24 jaar raadslid (zijn)
  • acht jaar raadslid (zijn)
  • twaalf jaar raadslid (zijn)
  • vijf jaar raadslid (zijn)

De inwoner van Giethoorn, die 20 jaar raadslid is geweest en 8 jaar wethouder was, zegt dat de aanleg van de haven hem veel schade heeft berokkend.

Meppeler Courant,

Op de kandidatenlijst staat een groot aantal nieuwe gezichten als gevolg van de doorstroming. Ook staat voor het eerst een vrouw, Lia Westerman, op een verkiesbare plaats. Drie huidige raadsleden Willem Stolte, Klaas Koopman en Henk Vaatstra staan niet meer op de lijst. Stolte was 24 jaar raadslid, Koopman twaalf jaar en Vaatstra acht jaar.

Meppeler Courant,

Faber constateerde dat in Meppel de laatste tijd te weinig naar elkaar geluisterd is. H. Broeke volgt hem op. Faber is vijf jaar raadslid geweest.

Meppeler Courant,

met eigennaam


  • raadslid Hans Bracquené
  • raadslid Josien van Cappelle

De helft van de Leuvense schulden is het gevolg van beslissingen van een vorige meerderheid: RITO, brandweerkazerne, Brabanthal om de voornaamste kanjers te noemen. Raadslid Hans Bracquené (VLD) repliceert dat de aangroei van de schuld in Leuven stukken groter is dan in andere vergelijkbare steden.

http://www.leuven.be/showpage.asp?iPageID=290,

De gemeente Capelle heeft opdracht gegeven voor het vullen van de poepzakjesautomaten in het Slotpark. Dat antwoordt het college van b en w op vragen van raadslid Josien van Cappelle (VVD). Hondenbezitters moeten sinds 1 augustus vorig jaar in een deel van het park en omgeving hun hond aan de lijn houden en hondenpoep moet er verplicht worden opgeruimd.

Rotterdams Dagblad,

met ander, nevengeschikt substantief


( (vooral) in Nederland)
  • raadslid en wethouder

Gerard van As, voorheen raadslid en wethouder voor de VVD in Alphen aan den Rijn, is de nieuwe financieel woordvoerder van de Lijst Pim Fortuyn.

NRC,

( (vooral) in Nederland)
  • burgemeester, de wethouders en de raadsleden
  • raadsleden en wethouders

Het personeel in dienst van de gemeente dient gericht geschoold te zijn in het gebruik en de mogelijkheden van informatisering en automatisering. Dit geldt ook voor de burgemeester, de wethouders en de raadsleden.

http://www.vvdgb.club.tip.nl/,

De gemeente Deventer heeft 37 raadsleden en vijf wethouders (twee van de PvdA, één van de VVD, één van Algemeen Deventer Belang en één van het CDA).

http://www.deventer.nl/Frm/Frm-Welkom.html

( (vooral) in België)
  • de burgemeester, de schepenen en enkele raadsleden
  • raadsleden en schepenen

Er is het 'schandaal' van de burgemeester, de schepenen en enkele raadsleden, die vertrokken zijn en de stad zonder leiding hebben achtergelaten.

Verbannen in het vaderland, Karel Jonckheere,

Ongetwijfeld als gevolg van de wettelijke beperking dat slechts drie vierde van de kandidaten op een lijst tot hetzelfde geslacht mochten behoren, steeg het aantal verkozen vrouwen na de gemeenteraadsverkiezingen van 1994 gevoelig. Het percentage vrouwen onder de raadsleden en schepenen steeg respektievelijk van 13,8 tot 19,9 en van 10,4 tot 14,1.

De Standaard,

Armoede komt zelden in de raad en het college ter sprake met als gevolg dat raadsleden en schepenen zich daaraan niet of minder interesseren. Het hoeft ook niet. Men heeft immers het OCMW dat als ondergeschikt bestuur die opdracht als expliciete bevoegdheid heeft. Waarbij ik dan afleid dat het bestaan van het OCMW zelf een hindernis vormt opdat het probleem armoede op de politieke agenda komt van het beleids- en machtscentrum van een gemeente.

De Standaard,

voorafgegaan door als


  • als raadslid

Aan burgers duidelijk maken wat er te kiezen valt, is een belangrijke opdracht voor de partijpoliticus. Verkiezingen, collegevorming, begrotingsbehandeling, het zijn voor hem hoogtepunten in zijn bestaan als raadslid.

http://www.binnenlandsbestuur.nl/

Hij zei hoogte- en dieptepunten in zijn carrière als raadslid gehad te hebben. Moret wordt opgevolgd door de veehouder K.N. ten Wolde.

Meppeler Courant,

Als raadslid ondervond ze de traagheid van besturen zelf vooral op het gebied van het afval. 'Neem de minicontainer. Daar heb ik me jaren voor ingezet. Maar we hebben er nu alleen nog maar één voor het gft-afval. De vuilniszakken met het andere afval liggen elke week nog steeds op straat.'

Meppeler Courant,

De raadsvergadering in Dwingeloo begon gisteravond met een moment stilte voor oud-raadslid Theo Vlaanderen, die eerder deze week na een ernstige ziekte overleed. Vlaanderen was een van de voortrekkers van de nieuwe afdeling van D66 in de gemeente Dwingeloo. Hij werd in de gemeenteraadsverkiezingen van maart vorig jaar gekozen als raadslid, maar zette na enkele maanden een punt achter zijn raadswerk in verband met zijn slopende ziekte.

Meppeler Courant,

Vaste verbindingen


hoofdstedelijk raadslid

  1. ( (vooral) in België)
    iemand die lid is van de Hoofdstedelijke Raad; iemand die lid is van het parlement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest; Brussels raadslid

    Synoniem: Brussels raadslid

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een hoofdstedelijk raadslid…

    is een raadslid; is een volksvertegenwoordiger; is een persoon

        Drie Blokkers zijn in het Vlaams Parlement verkozen. Dat zijn Erik Arckens (gemeenteraadslid van Brussel-stad en voorheen ook hoofdstedelijk raadslid), Monique Moens en de reeds genoemde Greet Van Linter, die Johan Demol opvolgt, die verzaakt aan zijn mandaat in het Vlaams Parlement om in de Brusselse Hoofdstedelijke Raad te zetelen.

        http://www.meervoud.org/artikels/98/7.html

        De auteur is Brussels hoofdstedelijk raadslid voor de VU.

        De Standaard,

        Het Hof van Cassatie moet over de ontvankelijkheid van het dossier-Thys beslissen, oordeelde een grote meerderheid van de Brusselse hoofdstedelijke raadsleden. De verdedigers van de verdachten betwisten de wettelijkheid van het verzoek tot inbeschuldigingstelling omdat onderzoeksdaden zouden gepleegd zijn zonder de vereiste parlementaire toestemming.

        De Standaard,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen