ransomware


ransomware 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT; neologisme)

kwaadaardige software die een virus bevat dat computerbestanden onherstelbaar vernietigt tenzij er voor een bepaalde tijd een bedrag wordt betaald; malware die computergegevens als het ware in gijzeling houdt totdat er losgeld betaald is

Semagram (extra betekenisinformatie)


Ransomware…

is malware; is software; is programmatuur

   Algemene voorbeelden


   Experts waarschuwen voor toename 'gijzelmalware'. Ransomware, een vorm van malware waarbij slachtoffers gechanteerd worden, steekt steeds vaker de kop op. Dit terwijl het type malware al een tijd bestaat.

   Soms kan ransomware die zich voordoet als cryptor in werkelijkheid een wiper zijn, waardoor bestanden onherroepelijk worden beschadigd; dus zelfs als het losgeld is betaald, is het onmogelijk om de gegevens te herstellen.

   https://www.kaspersky.nl/blog/history-of-ransomware/26879/,

   Programma's met ransomware houden bestanden op een computer in gijzeling: ze worden versleuteld of gewist, en kunnen alleen hersteld worden als het slachtoffer geld betaalt aan zijn 'cyberafperser'. Deze vorm van malware dook in 2006 op en Symantec liet toen weten in 2007 geen enorme groei te verwachten omdat het een arbeidsintensieve methode is. De malware bestaat feitelijk al sinds 1989.

   Woordfamilie


   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   Etymologie


   Aard herkomst leenwoord
   Vroegste datering 2011
   Brontaal Engels
   Vorm in brontaal ransomware
   Betekenis in brontaal idem
   Datering in brontaal 1989