software


software 1.0

geheel van computerprogramma's, vooral besturingsprogramma's en toepassingsprogramma's, waarmee computers bewerkingen en taken uitvoeren of andere programma's die voor digitale apparaten worden gebruikt, bijvoorbeeld voor een digitale camera; programmatuur

Semagram (extra betekenisinformatie)


Software…

is een geheel

 • [Deel] bestaat uit computerprogramma's
 • [Functie] is bestemd om een computer te besturen en te laten functioneren, vooral door het uitvoeren van bepaalde taken, bijvoorbeeld tekstverwerken, boekhouden, rekenen of tekenen
 • [Behandeling of bewerking] moet in de meeste gevallen geïnstalleerd of geladen worden op de computer
 • [Werking of functionering] zorgt ervoor dat de computer bewerkingen en taken kan uitvoeren
 • [Onstoffelijke inhoud] bevat bepaalde codes en instructies die ervoor zorgen dat de computer bepaalde bewerkingen en taken uitvoert
 • [Onderscheid of tegenstelling] vormt, in tegenstelling tot de hardware, geen tastbaar, materieel onderdeel van een computer

Algemene voorbeelden


AMIS, de software waarmee u gesproken schoolboeken kunt beluisteren, is nu beschikbaar in het Nederlands.

http://www.dedicon.nl/artikel003

Onze software is modulair van opzet, waardoor u zelf naar wens uw administratieve pakket samenstelt. Onze modules zijn verrassend compleet en all-in, dus geen onvoorziene kosten achteraf!

http://www.cash.nl/

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


 • software gebruiken
 • software installeren
 • software maken
 • software ontwikkelen

Het KLPD gebruikt software om computers van verdachten te bespioneren, meldde Tweakers op basis van antwoorden op Kamervragen.

http://ictrecht.nl/cybercrime/nederlandse-politie-gebruikt-spionagesoftware-mag-dat-wel/,

Door het serienummer als BCA data op te slaan betekent dit ook een belangrijke anti-kopieer beveiliging, het wordt nu bijna onmogelijk om software te installeren zonder dat je in het bezit bent van een originele versie van het product.

http://home.wanadoo.nl/mhaitoute/watis/index.html

Gamemaker Valve maakt software waarmee filmmakers films kunnen maken in game-software. Zodat er in de toekomst nog mooiere geanimeerde films gemaakt kunnen worden.

http://www.alexanderklopping.nl/post/26085756985/gamemaker-valve-maakt-software-waarmee-filmmakers,

De NMBS heeft nieuwe software ontwikkeld die in een jaar tijd tot 27.000 treinen méér op tijd kan laten rijden.

http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/1504526/2012/09/21/Europese-primeur-NMBS-ontwikkelt-software-voor-stiptere-treinen.dhtml,

Wat Victor in grote lijnen wel wist, was dat zijn wonderzoon Hendrik in die dagen druk bezig was software te ontwikkelen waarmee je dode of exotische talen, die maar gedeeltelijk ontcijferd waren, kon reconstrueren, door vergelijking van teksten.

De Openbaring, Tom De Cock,

Niemand verwachtte, dat Microsoft ooit concurrentie te duchten had van een groep mensen die op vrijwillige basis via het internet software ontwikkelt. De gemeenschap bestond immers uit een groepje computernerds, die de software alleen thuis op hun computer installeerden. Linux ontwikkelaars hadden in die tijd ook nooit het doel om Microsoft te onttronen. Zij vonden het voornamelijk een uitdaging om goede software te ontwikkelen en met complexe softwareproblemen te spelen.

http://www.tbm.tudelft.nl/webstaf/rubenw/Infrastratego_Linux_v06.pdf

met adjectief ervoor


 • educatieve software

Voor de basisschool bestaan er veel goede educatieve software voor dit besturingssysteem.

http://users.compaqnet.be/cn001183/computers.htm

 • illegale software

Sommige Vlaamse scholen gebruiken nog steeds illegale software en daarmee stellen ze zichzelf bloot aan controle, vervolging en zware boetes.

http://www. ond. vlaanderen. be/ict/veilig_ict/Veilig_internet_tips. pdf,

 • speciale software

Bijdragen worden aangevuld met discussieforums over de gepubliceerde resultaten, die verschijnen in elektronische News Journals. Zij stimuleren het aanbrengen van links naar speciale software die relevant is voor de beschreven onderwerpen.

http:http://www.kuleuven.ac.be/vap/redevoeringen/rafdekeyser/doc/rafdk.html,

Met behulp van speciale software om inbreuken op te sporen kunnen waarschuwingen in real-time gegenereerd worden en kan de configuratie van de firewall bijgewerkt worden om toegang door onbevoegden te voorkomen.

http://193.74.208.177/nl/solutions_security_start.php

 • gratis software

Spyware zijn krachtige spionageprogramma's die zich ongevraagd op je harde schijf nestelen. De programma's worden verstopt in gratis software.

http://www. ond. vlaanderen. be/ict/veilig_ict/Veilig_internet_tips. pdf,

 • commerciële software

Veel commerciële software ontwikkelt zich immers naar licentiesoftware met regelmatige updates, die financieel gezien lang niet aantrekkelijk zijn voor klanten.

http://nl.theinternetone.be/Producten/linux

 • gebruiksvriendelijke software

De uitdaging wordt nu om gebruiksvriendelijke software te ontwikkelen die naadloos aansluit op de interne IT-infrastructuur van organisaties en waarmee zowel producten gekocht als verkocht kunnen worden.

http://www.notenbomer.nl/publicaties/ehubs.htm

 • geavanceerde software

Een groep van infographisten en web-designers, getraind om met de meest geavanceerde software te werken, is ter uwe beschikking.

http://www.sectors.wallonia-export.be/nitc/SOCIETES/FICHEINFNL51F486.HTM

 • grafische software

Grafische software is geen instrument voor het maken van beelden, en het is evenmin een 'nieuw medium' dat bij de andere kan worden toegevoegd. De computer en zijn beeldtaal is een in elkaar grijpend systeem van culturele, sociale, economische en technologische krachten.

http://www.dma.be/cvb/as/kino-eye/deteksten/as20a.htm

 • specifieke software

Specifieke software zou het beheer van een bibliotheek beter en sneller kunnen doen verlopen.

http://www.cass.be/cass/cass2001/cass_nl/p6.htm

 • slimme software

Slimme software op internet zou aanbieder en afnemer snel en efficiënt in contact brengen.

de Volkskrant,

 • zakelijke software

Of u nu ervaren bent, of juist een beginner; of u zakelijke software zoekt of voor thuis – ook als we het niet hebben kan Paagman het dikwijls voor u bestellen en op die manier binnen een paar dagen aan u leveren.

http://paagman.khaeon.nl/menupage.php3?pid=2=1

 • professionele software

Om audio uit te kunnen zenden is speciale software nodig. De algemene trend is dat de basissoftware en sommige hulpmiddelen gratis zijn, maar dat er betaald moet worden voor extra mogelijkheden [...]. RealNetworks levert zelfs professionele software met oplossingen voor vrijwel elk aspect: het maken, produceren, uitzenden en beluisteren.

http://users.pandora.be/kristofvdl/internetradios.htm

met adjectivisch voltooid deelwoord


 • bijgeleverde software

Behalve de eigenlijke pc is de bijgeleverde software belangrijk.

De Standaard,

 • ontwikkelde software

Met behulp van speciaal voor u ontwikkelde software blijft uw bedrijfsadministratie up-to-date.

http://www.dobey.nl/

 • aangepaste software

Vermoedelijk dringt ook in Europa de tendens door om de patiënt efficiënter over de eigen dossiergegevens te laten beschikken. Dit kan gebeuren via aangepaste software in de praktijk (b.v. in de wachtzaal) of via beveiligde internettoepassingen.

http://www.bankvanbreda.be/Images/14_477.pdf,

 • meegeleverde software

Verschillen tussen de diverse DV-camera's zijn vooral het formaat, het gebruik van externe geheugenkaarten en de grootte van de LCD. Maar natuurlijk ook [...] de beeldstabilisator en de meegeleverde software zijn bepalend voor de kwaliteit en de prijs.

http://www.raf.nl/

 • ingebouwde software

Een van de vragen die toen bij de elektronische handtekening rees [...]was immers of de handtekening moest worden geplaatst met een microprocessorkaart en een kaartlezer die losstaat van de computer, of integendeel met software die rechtstreeks in de computer is geïnstalleerd. Hierover waren er twee tegengestelde standpunten: enerzijds, dat van de Engelsen, die voorstander waren van het gebruik van ingebouwde software, en anderzijds, dat van de Duitsers en de Fransen, die pleitten voor onafhankelijke apparatuur, waardoor ze hun microprocessorkaarten konden verkopen.

http://www.ccecrb.fgov.be/crb/text/december-00.pdf,

 • geschikte software

Om een databank ondervraagbaar te maken, moet evenwel de data via geschikte software doorzoekbaar gemaakt worden.

http://www.lib.rug.ac.be/execl/fulltxt/cursus/cursusBBdeel1.pdf

 • geleverde software

De geleverde software moet op een transparante wijze de centralisatie van informatie toelaten.

http://www.ond.vlaanderen.be/clb/documenten/lastenboek.pdf

 • gespecialiseerde software

Tijdens de lessen vaktechnologie leren alle keramiekstudenten werken met gespecialiseerde software voor glazuurberekening.

http://www.phlimburg.be/opleid/dep5/dep5.asp,

in voorzetselgroep


 • het onderhoud van software
 • de opslag van software
 • het upgraden van software

Onze afgestudeerden geraken vlot aan het werk als programmeur, programmeur-analist, systeemanalist, systeembeheerder of netwerkbeheerder. Hun voornaamste taken vind je in de software-ontwikkeling met de nadruk op programmatie en onderhoud van software.

http://www.khk.be/khk/brochures/pdf/Handelswet_Bedrijfsk/Handelswet_Bedrijsk.pdf

Ik heb een Laptop en wil graag wat extra ruimte. Hierbij dacht ik aan een externe harde schijf. Ik heb een USB 2.0 aansluiting. Ik wil dan een copy maken van mijn harde schijf. Bij een crash kan ik weer "snel" verder. Verder wil ik hem ook voor opslag van software en andere dingen gebruiken.

http://www.veit.nl/27099-externe-harde-schijf-laptop,

U wenst uw bibliotheek te automatiseren zonder zich zorgen te maken over het upgraden van uw software, de compatibiliteit van uw hardware of de beschikbaarheid van uw bibliotheeksysteem?

http://www.libis.be/nl/index.shtml

met ander, nevengeschikt substantief


 • software en hardware

Wij adviseren, leveren en installeren software en hardware, maar ook voor maatwerkoplossingen zijn wij uw partner.

http://www.kape.nl/

Vaste verbindingen


gesloten software

 1. software waarbij de gebruiker ervan geen licentie heeft om ook ontwikkelaar te zijn en waarbij het vrijgeven van de broncode geen onderdeel van die licentie is; software waarvan de broncode niet vrijelijk beschikbaar wordt gesteld

  Antoniem: openbronsoftware; open software; opensourcesoftware

  Semagram (extra betekenisinformatie)


  Gesloten software…

  is software; is een geheel

  • [Onstoffelijke inhoud] heeft geen openlijke, voor iedereen beschikbare broncode
  • [Onderscheid of tegenstelling] heeft, in tegenstelling tot open software, geen openlijke, voor iedereen beschikbare broncode

   Het op de juiste plek gebruiken van open source naast gesloten software in een product kan grote kostenbesparingen en een snellere doorlooptijd opleveren. Dit vereist wel een zorgvuldig ontwerp van de software-architectuur.

   http://www.iusmentis.com/computerprogrammas/opensourcesoftware/mixedsource/

   Overheid wil pc bevrijden Stabieler, veiliger en goedkoper. Open source software is de oplossing voor overheidsautomatisering, vindt de Kamer. De gebruikers twijfelen. Inwoners van het Amsterdamse stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer kunnen vanavond hun oude batterijen en lege verfblikken inleveren in het winkelcentrum aan de Burgemeester Vening Meineszlaan. Daar staat tussen zeven en acht uur de chemokar. Die informatie staat op de website van het stadsdeel, www.geuzenveld.amsterdam.nl. Deelraden en andere instellingen kunnen met het nieuwe computersysteem Web-in-a-box eenvoudig een eigen site maken. De gemeente Amsterdam investeerde hierin volgens A. Hof, leider van het project 'Op weg naar de glazen stad', circa 400.000 euro. Web-in-a-box is gebouwd op basis van open source software, programmatuur met een openbare broncode. Amsterdam is hiermee een uitzondering. Nederlandse overheden maken nog nauwelijks gebruik van open source software en open standaarden. Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat dat moet veranderen. Open source software zou overheidsautomatisering beter, efficiënter en goedkoper maken. Het ministerie van Economische Zaken gaat daarom 'open automatisering' actief stimuleren. Dat schrijft EZ in het nog te publiceren programma 'Open standaarden en open souce software bij de overheid'. Het ministerie wil in drie jaar 3 miljoen euro investeren om open source software, zoals het besturingssysteem Linux, onder de aandacht te brengen van overheidsinstellingen en om het gebruik te stimuleren van open standaarden. Deze week toonde Kamerlid Vendrik (GroenLinks) zich al een voorstander van open standaarden en open source software. Vendrik vindt dat de overheid te afhankelijk is van leveranciers als Microsoft en Novell en hun ,,te dure programma's''. Volgens hem zouden in 2006 alle publiek gefinancierde instellingen gebruik moeten maken van alternatieve softwarepakketten. Demissionair staatssecretaris Wijn (Economische Zaken) twijfelde wel aan de haalbaarheid om al in 2006 volledig over te stappen op open standaarden, maar zei een uiterste poging te zullen doen dat doel te halen. Met een jaarlijkse kostenpost van een half miljard euro is de overheid een van de grootste spelers op de Nederlandse softwaremarkt en waar er efficiënter en goedkoper gewerkt kan worden met open in plaats van gesloten software is dat welkom. Probleem is alleen dat de overheid terughoudendheid is. Veelzeggend is dat de naam Microsoft in de notitie van EZ niet voorkomt, mede uit angst voor 'represailles' van de softwaregigant, melden ingewijden. Algemeen-directeur M. van der Bel van Microsoft Nederland is ,,teleurgesteld'' over de opmerkingen van Vendrik. ,,In de discussie worden twee termen door elkaar gebruikt. Microsoft is voor het gebruik van open standaarden, maar is tegen de manier waarop open source software wordt ontwikkeld.'' Anders gezegd: Microsoft wil gewoon geld blijven verdienen met de eigen software. Van der Bel: ,,Open source software is niet per definitie goedkoper.'' Wat is nu het probleem? In de huidige situatie kan het voorkomen dat bijvoorbeeld een huisarts de gegevens van een patiënt heeft ingevoerd in zijn computer. Die gegevens kan hij weliswaar verzenden aan bijvoorbeeld een ziekenhuis, maar vervolgens bestaat de kans dat het ziekenhuis de gegevens niet kan uitlezen omdat het geen software heeft om de gesloten standaard van de huisarts te lezen. De informatiesystemen van de huisarts en het ziekenhuis werken kortom alleen samen als zij gegevens op dezelfde manier bewaren. Zij moeten een bepaalde standaard hanteren voor de opslag van informatie. En het liefst een open standaard, die goed gedocumenteerd is en die wordt beheerd door een onafhankelijke instantie. Navraag bij Nederlandse gemeenten leert dat zij nog niet staan te trappelen om open source software te gaan gebruiken. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) waarschuwt dat open source software niet zaligmakend is. Gemeenten moeten zelf beslissen wat de beste oplossing voor automatisering is. De gemeente Amsterdam past open source software toe bij het eerdergenoemde Web-in-a-box en bij enkele Linux- servers, dat zijn grotere computers voor netwerken. Den Haag daarentegen kiest vooral voor bekende spelers. Met Oracle loopt een project over brandveiligheid, met Microsoft maakt de gemeente een 'huwelijksportaal'.

  open software

  1. software waarbij de gebruiker ervan een licentie heeft om ook ontwikkelaar te zijn en waarbij het vrijgeven van de broncode onderdeel van die licentie is; software waarvan de broncode vrijelijk beschikbaar wordt gesteld

   Synoniem: openbronsoftware; opensourcesoftware

   Antoniem: gesloten software

   Semagram (extra betekenisinformatie)


   Open software…

   is software; is een geheel

   • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is software waarbij de gebruiker ook ontwikkelaar is
   • [Onstoffelijke inhoud] bevat een broncode die openlijk beschikbaar wordt gesteld
   • [Onderscheid of tegenstelling] is, in tegenstelling tot gesloten software, software waarvan de broncode vrijelijk beschikbaar is en waarbij de gebruiker ook ontwikkelaar is

    Leveranciers van open software zoals Red Hat focussen zich op service en hebben diepgaande kennis van de pakketten die zij ondersteunen.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Opensourcesoftware

   Woordfamilie


   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   Overige woordfamilieleden