rechtskennis


rechtskennis 1.0

kennis van het recht; kennis van de gangbare rechtsregels

Semagram (extra betekenisinformatie)


Rechtskennis…

is kennis

  • [Object betroffen] betreft kennis van het recht; betreft kennis van de gangbare rechtsregels

    Hoofdsemagram: kennis


    Algemene voorbeelden


    De dader moet vooreerst gehandeld hebben in de wetenschap dat zijn gedraging een inbreuk op de strafwet was. De rechtskennis van de verdachte wordt echter vermoed (ieder wordt geacht de wet te kennen). Rechtsdwaling sluit opzet niet uit (het kan wel een invloed hebben op de schuld).

    http://www.student.kuleuven.ac.be/~m9829460/straf.pdf,

    De vraag over rechtskennis is intern verbonden met de vraag over de rechtvaardigheid van het recht.

    http://kubnw16.uvt.nl/~ljansen/filosoof/watis/rechtsfi.htm

    De natuurrechtsleer stelt [...] dat de fundamentele waarden van rechtvaardig recht rechtstreeks kenbaar zijn, waarden die vervolgens gegoten moeten worden in juridische normen. Maar dan komen we terecht bij het eerder gesignaleerde probleem: als rechtskennis alleen de weergave is van bij voorbaat vastgelegde waarden, hoe is ontwikkeling in het recht dan mogelijk?

    http://kubnw16.uvt.nl/~ljansen/filosoof/watis/rechtsfi.htm

    Deze derde benadering, die me het meest in overeenstemming lijkt met de praktijk van de rechtswetenschap, is een variant op de netwerkbenadering van rechtskennis. Immers, noch de concrete juridische regelingen noch de algemene aan het recht ten grondslag liggende waarden en normen worden als uitgangspunt boven kritiek verheven.

    http://www.rechten.unimaas.nl/ozic/CorsendonkVIII/workshops/paper%20Hage.pdf

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • toepassingsklare rechtskennis

    Vooral aan de hand van praktische voorbeelden zal in de colleges duidelijk gemaakt worden dat er niet steeds één enkele "juiste" oplossing is voor een juridisch probleem, dat er niet steeds precies één norm van toepassing is, dat er niet steeds slechts één geldige redenering is. De belangrijkste verwittiging van dit voorwoord is dan ook dat deze syllabus geen rechtszekerheden aanbiedt, a fortiori geen grondige toepassingsklare rechtskennis. "Het recht" is onmogelijk nog volledig te kennen.

    http://allserv.rug.ac.be/%7Egmartyn/Syllabus.html,

    in voorzetselgroep


    • aspecten van rechtskennis
    • een theorie van rechtskennis

    De natuurrechtsleer stelt [...] dat de fundamentele waarden van rechtvaardig recht rechtstreeks kenbaar zijn, waarden die vervolgens gegoten moeten worden in juridische normen. Maar dan komen we terecht bij het eerder gesignaleerde probleem: als rechtskennis alleen de weergave is van bij voorbaat vastgelegde waarden, hoe is ontwikkeling in het recht dan mogelijk? Alle denkrichtingen die stelling nemen tegen de natuurrechtsleer pogen daarom een theorie van rechtskennis te ontwikkelen die aan deze problemen kan ontsnappen. Eén daarvan legt de nadruk op de creatieve aspecten van rechtskennis: het kennen van recht is zowel toepassing als schepping van de betekenis van een norm.

    http://kubnw16.uvt.nl/~ljansen/filosoof/watis/rechtsfi.htm