reuzendoder


reuzendoder 1.0

(cultuur en samenleving; weinig gebruikt)

figuur in een sprookje die te boek staat als iemand die een reus of reuzen doodt; sprookjefiguur die reuzen doodt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een reuzendoder…

is een sprookjesfiguur

 • [Activiteit of handeling] doodt een reus of reuzen

  Algemene voorbeelden


  Ik heb, en dat zweer ik, in de hoedanigheid van reuzendoder nog nooit zulke Gigantische Reuzen gezien, en wat andere reuzendoders ook mogen vertellen over Spaanse, Nederlandse, Algerijnse, Zwitserse, Japanse of zelfs Griekse reuzen – en dat waren ook niet te onderschatten machtige figuren!

  Berichten uit Maanzaad Stad, Abdelkader Benali,

  De reus kwam bij het gat, hij tuimelde in de put, maar omdat hij een groot, machtig dier was brak hij twee benen. De jongen sloeg hem met zijn houweel op het hoofd. Hij ging naar de koning om verslag te doen, en de koning stuurde soldaten om het hoofd van de romp weg te halen. Hij gaf de jongen een gouden riem waarop stond: "Dit is Jack de Reuzendoder."

  http://www.beleven.org/verhaal/jack_de_reuzendoder,

  reuzendoder 2.0

  (sport en recreatie; politiek en bestuur)

  individuele sporter of sportploeg die er een gewoonte van maakt zeer sterke, favoriete tegenstanders te verslaan

  Betekenisbetrekking


  metafoor
  Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

  Semagram (extra betekenisinformatie)


  Een reuzendoder…

  is een sporter of sportploeg

  • [Activiteit of handeling] verslaat regelmatig een zeer sterke, favoriete sporter of sportploeg

   Algemene voorbeelden


   Reuzendoder nekt PSV in blessuretijd. ADO Den Haag wint na veertig jaar weer eens in Eindhoven en kan het zelf nauwelijks geloven.

   de Volkskrant,

   Justine Henin heeft de laatste vier van de Australian Open bereikt. De Waalse rekende in de kwartfinale af met reuzendoder Nadia Petrova, de Russin die in de derde en vierde ronde Kim Clijsters en Svetlana Koeznetsova elimineerde.

   http://tennis.blog.nl/justine-henin/2010/01/26/henin-elimineert-reuzendoder-petrova-in-kwartfinale,

   'De waarheid is, dat geen partij in pure vrijwilligheid een sportieve krachtmeting aangaat terwijl het absoluut zeker is dat de ander zal winnen. Altijd is er de hoop op een wonder, de kans de David tegen Goliath te zijn, de 'reuzendoder'. Als een zwakkere tegen alle verwachtingen in de wedstrijd wint, wordt hij het slachtoffer van de argwaan dat de tegenstander hem heeft 'laten winnen'.

   http://www.nrc.nl/W2/Lab/Magazine/juni2000.html,

   Rubin Kazan klinkt als de naam van een goochelaar, maar het is toch echt de nieuwe reuzendoder van de Champions League. Vanavond hopen de Russen opnieuw te stunten tegen FC Barcelona. Zelfs de grootste voetbalkenners hadden nog nooit van het clubje gehoord, maar inmiddels heeft FC Rubin Kazan naam gemaakt in Europa door gelijk te spelen tegen Internazionale en Barça te kloppen.

   Sp!ts,

   PSV-trainer Fred Rutten riep de nummer vijf van de ranglijst prompt uit tot een 'reuzendoder', die weleens een sleutelrol in de afloop van de competitie zou kunnen gaan spelen.

   de Volkskrant,

   Combinatiemogelijkheden


   voorafgegaan door als


   • zich ontpoppen als reuzendoder

   NAC Breda ontpopt zich dit seizoen in de eredivisie als reuzendoder. De ploeg van de trainers John Karelse en Gert Aandewiel versloeg koploper PSV vrijdag voor eigen publiek met 4-2. Twee weken geleden ging landskampioen FC Twente al onderuit in Breda.

   http://www.bndestem.nl/sport/sportalgemeen/7697967/'Reuzendoder'-NAC-wint-ook-van-PSV.ece,

   Emmen was niet alleen veel feller, het voetbalde ook beter. De ploeg ontpopte zich al eerder als een reuzendoder door Volendam te verslaan.

   Brabants Dagblad,

   Het Oranje Davis-Cupteam had zich als reuzendoder ontpopt door titelhouder Spanje te degraderen tot nietige tennisnatie.

   De Telegraaf,

   De tuinkabouter ontpopt zich als reuzendoder. Basketbalcoach Meindert van Veen werd zaterdag door de Noordhollandse basketbalfans liefkozend tot "onze Helderse tuinkabouter" uitgeroepen. Hij vond het allemaal wel best. En zeker nadat zijn ploeg de eerste van maximaal zeven confrontaties met Goba, met als inzet de landstitel, met 84-81 had gewonnen.

   NRC,

   VIOS ontpopte zich als 'reuzendoder' want na Dwingeloo, de nummer twee van de ranglijst, werd nu de nummer een verslagen.

   Meppeler Courant,