rijstgerecht


rijstgerecht 1.0

gerecht met rijst als voornaamste bestanddeel

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een rijstgerecht…

is een gerecht; is voedsel

 • [Ingrediënt] bevat rijst als voornaamste bestanddeel
 • [Voorbeeld of specimen] is bv. nasi goreng, paella, risotto of sushi

  Hoofdsemagram: gerecht


  Algemene voorbeelden


  Later aten ze aan de lage, met een batikkleed gedekte tafel. Een rijstgerecht met sambal-oelek gekruid vlees.

  Leven op het lemmet, Renee Van Hekken,

  Wijtingfilet met paksoi, tomaat en gebakken rijst. Een geurig rijstgerecht met knoflook, gember en rode peper.

  https://www.hellofresh.nl/recipe/detail/55dc263e79a23cf3508b4567/wijtingfilet-met-paksoi-tomaat-en-gebakken-rijst-een-geurig-rijstgerecht-met-knoflook-gember-en-rode-peper/,

  Rijst en rijstgerechten vormen een vast onderdeel vooral van de Noord-Italiaanse keuken. Het meest bekende rijstgerecht is natuurlijk de risotto. Om het gerecht echt te laten lukken, is het een voorwaarde dat je werkt met de Italiaanse rijstsoorten Vialone Nano, Arborio of Carnaroli. Dit unieke rijstgerecht is in elk goed Italiaans restaurant overal ter wereld te vinden. Het unieke van risotto is dat het, mits goed klaargemaakt, zich aanpast aan elke smaak.

  http://www.italie.nl/risotto/3148/default.html

  Op het repertoire staan eenpansmaaltijden, pastagerechten, rijstgerechten en vegetarische maaltijden, maar ook regionale gerechten uit alle hoeken van Europa.

  http://kook.rubriek.nl/eten/index.asp

  Wie aan typisch Japans eten denkt, denkt veelal direct aan sushi, het heerlijke rijstgerecht dat inmiddels ook buiten Japan immens populair is geworden. Zowel de traditionele maki - zeewiervel gevuld met rijst en andere ingrediënten - als de nigiri - bolletjes rijst met daarop rauwe vis - zijn ook betrekkelijk eenvoudig zelf te maken.

  http://www.egamkruijkpublishing.com/Authors/Yuki/

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • een Indonesisch rijstgerecht
  • een Jamaicaans rijstgerecht
  • een Spaans rijstgerecht
  • een Surinaams rijstgerecht

  Patere (Lat.): openstaan, zich uitrekken. Petannunai (Gr.): openspreiden. 'Paella,' het Spaanse rijstgerecht, heeft ermee te maken. 'Patella' is een verkleiningsvorm van 'patina' (patere) = de pan of schotel waarop het voedsel is uitgespreid.

  Werk, Josse De Pauw,

  Het hoofdgerecht bestond uit Masoes Alesie (Surinaams rijstgerecht) met Turkse Salata en als nagerecht Marokkaanse fruitsalade en koffie met lokum.

  http://www.leidennoord.nl/Nieuws/Proeflokaal.html,

  Na de filmvertoning kun je heerlijk genieten van een Jamaicaans rijstgerecht in de foyer.

  http://www.bijlmerparktheater.nl/voorstellingen/idfa-2014,

  Ons eerste gerecht is Nasi Goreng. Nasi is van oorsprong een Indonesisch rijstgerecht en voor vele een bekende maaltijd. Nasi Goreng is de gebakken vorm. De rijst wordt eerst droog gekookt en daarna met verschillende kruiden opgebakken, soms op dezelfde dag en soms als restje van de nasi van de vorige dag.

  http://www.aziatischetijger.nl/2015/04/15/nasi-volgens-josta-asmus/,

  • vochtige rijstgerechten

  Rondkorrelrijst zijn ovale dikke korrels, die na de bereiding enigszins vochtig en kleverig blijven. Deze rijst wordt vooral gebruikt voor vochtige rijstgerechten zoals risotto, nagerechten en sushi. Dessertrijst, risottorijst, kleefrijst en Japanse rijst zijn hier enkele voorbeelden van.

  http://www.google.nl/search?q=cache:ZOmtJ-Crs9wJ:www.lifeandcooking.nl/season3/templates/article.jsp%3Faid%3D223+droogkokend+site:.nl=nl=lang_nl

  met ander, nevengeschikt substantief


  • visgerecht en rijstgerecht

  Nu supermarkten kant-en-klare sushi's verkopen en er ook doe-het-zelf-kits in de schappen liggen, zullen culi liefhebbers extra gas moeten geven om met de Japanse lekkernij indruk te maken op hun gasten. Sushi, de geraffineerde keuken uit Japan bevat talloze - wat ingewikkelder - recepten van dit vis- en rijstgerecht.

  Algemeen Dagblad,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding