riviergrondel


riviergrondel 1.0

zoetwatervisje met een dikke kop en twee vergroeide borstvinnen dat tot de karperachtigen behoort; grondel; grondeling; ook: soort van karperachtig zoetwatervisje met een dikke kop en twee vergroeide borstvinnen
Hoort officieel niet tot de echte grondels (de vissenfamilie Gobiidae).

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een riviergrondel…

is een vis; is een dier

      Hoofdsemagram: grondel


      Wetenschappelijke naam: Gobio gobio gobio

      Rijk Animalia; Dieren
      Stam Chordata; Chordadieren
      Klasse Actinopterygii; Straalvinnigen
      Orde Cypriniformes; Karperachtigen
      Familie Cyprinidae; Eigenlijke karpers
      Geslacht Gobio
      Soort Gobio gobio gobio

      Algemene voorbeelden


      Riviergrondels behoren tot de karperfamilie. Het is een langgerekte, kleine bodembewoner (max. 20 cm.), met een rij van donkere vlekken op de flanken. De twee korte tastdraden aan de bek worden gebruikt om op de bodem te zoeken naar klein dierlijk voedsel, zoals borstelwormen en kreeftjes. Riviergrondels stellen geen zeer hoge eisen aan de waterkwaliteit en worden in een groot aantal watertypen aangetroffen.

      http://www.ravon.nl/vissen.html

      Van een populatie riviergrondels heeft een deel de neiging te zwerven, waardoor nieuwe wateren snel gekoloniseerd kunnen worden. De aanwezigheid van goede paaiplekken is vaak de belangrijkste factor die de dichtheden van riviergrondels bepaalt. Succesvolle voortplanting vindt plaats in koel en schoon stromend water, met een zand- of grindbodem. De riviergrondel is verspreid over geheel Nederland te vinden en wordt volgens de Rode lijst thans niet bedreigd.

      http://www.ravon.nl/vissen.html

      In het natuurreservaat De Blankaart bij Diksmuide werden de voorbije week ongeveer drieduizend snoekjes te water gelaten. Bedoeling is dat de roofvis het teveel aan brasem en kolblei uit de Blankaartvijvers wegvangt. Die witvissoorten worden te talrijk en dreigen zeldzame en interessante vissen als alver en riviergrondel uit het reservaat te verdringen.

      De Standaard,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      riviergrondel 2.0

      vis die in een rivier leeft en behoort tot een specifieke familie van zoetwatervissen met een dikke kop en twee vergroeide borstvinnen; echte grondel in een rivier

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een riviergrondel…

      is een vis; is een dier

      • [Plaats] leeft in een rivier

        Hoofdsemagram: grondel


        Rijk Animalia; Dieren
        Stam Chordata; Chordadieren
        Klasse Actinopterygii; Straalvinnigen
        Orde Perciformes; Baarsachtigen
        Familie Gobiidae

        Algemene voorbeelden


        Het Zuid-Australische Onderzoeks- en Ontwikkelingsinstituut maakte de ontdekking bekend van een nieuwe vissoort, murgunda genaamd. Het is een paars gestippelde riviergrondel van ongeveer 8 centimeter groot.

        De Standaard,