rodetruidrager


rodetruidrager 1.0

(sport en recreatie; fietssport)

wielrenner die de rode trui draagt in de Ronde van Spanje (de Vuelta) ten teken dat hij de (tussentijdse) leider is van het algemeen klassement; tussentijdse leider in of uiteindelijke winnaar van het algemeen klassement in de Ronde van Spanje; ook: wielrenner die de rode trui draagt in de Ronde van Italië (de Giro) ten teken dat hij de tussentijdse leider of winnaar is van het puntenklassement; voorheen ook: wielrenner die de rode trui draagt in de Ronde van Frankrijk (Tour de France) ten teken dat hij de tussentijdse leider of winnaar is van het tussensprintklassement
In de Ronde van Spanje sinds 2010 als opvolger van de gouden trui en in de Ronde van Italië sinds 2010 als opvolger van de paarse trui. In de Ronde van Frankrijk van 1983 tot 1989 in gebruik.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een rodetruidrager…

is een wielrenner; is een sportman; is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] draagt de rode trui in een wielerronde, zoals in de Ronde van Spanje, Italië of Frankrijk

  Hoofdsemagram: drager


  Algemene voorbeelden


  De Spaanse wielrenner Joaquim Rodriguez heeft maandag de leiderstrui in de Ronde van Spanje heroverd. Rodriguez sloot de zestiende etappe, een bergrit van Gijón naar Cotobello, af als vierde en had voldoende voorsprong op rodetruidrager Vincenzo Nibali.

  De Gelderlander,

  De rust keert weer in het peloton, er wordt gegeten, er zijn wat valpartijen [...]. Als op deze manier 137 kilometer is gereden, weten twaalf renners een geslaagde ontsnapping te organiseren. Onder hen zijn twee Nederlanders, de latere rode trui drager Gerrit Solleveld van het Kwantum team en Henk Boeve.

  http://www.sportgeschiedenis.nl/2010/12/01/henk-boeve-werd-slachtoffer-van-politiek-geflip.aspx,

  Schumacher kreeg in de eindsprint ongewild een klap van een enthousiaste toeschouwer en moest daardoor uitwijken en reed Hincapie voor de sokken. De Duitser werd achter Philippe Gilbert derde en pakte daarmee vier tellen bonificatie en bleef rodetruidrager George Hincapie één seconde voor in het eindklassement.

  http://www.joostposthuma.nl/rechts-2006.html,

  De Ronde van Spanje krijgt zaterdag zijn ontknoping in een zware bergetappe. De Italiaanse rodetruidrager Vincenzo Nibali verdedigt in de voorlaatste rit van de Vuelta een voorsprong van 50 seconden op zijn naaste belager, de Spanjaard Ezequiel Mosquera.

  18 september 2010