roeiboot


roeiboot 1.0

afbeelding

Bron: Antranias
( Publiek domein )

open boot die door middel van roeispanen wordt voortbewogen; boot die wordt gebruikt om ermee te roeien

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een roeiboot…

is een boot; is een vaartuig; is een vervoermiddel

  • [Deel] is soms voorzien van een buitenboordmotor
  • [Materiaal] is gemaakt van hout, staal of kunststof
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een open boot, zonder dek
  • [Gebruikswijze] wordt voortbewogen door middel van roeispanen

Algemene voorbeelden


Door het water van de vaart kwam een roeiboot aangegleden, er zat een man in van omstreeks vijftig jaar. Eenden en futen gingen voor de boot opzij. De roeier neuriede terwijl hij de boot aanlegde onder een hoge populier aan de rand van een grote tuin.

De steen der wijzen, J.M.A. Biesheuvel,

Roeiboten moeten voorrang verlenen aan zeilboten.

http://www.mijnlieff.nl/sport/roeien/basiscoachboek.pdf,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een roeiboot hebben
  • een roeiboot huren

We woonden buiten het dorp, aan de Ee. De Wadden waren vlakbij. Hij had een roeiboot en ging uit vissen, hij had fuiken staan ... Heel gek was dat hij mijn moeder niet in zijn boot wilde. Ik mocht bij hoge uitzondering weleens mee, mijn zus ook, maar mijn moeder nam hij nooit mee.

Hokwerda's kind, Oek de Jong,

Op de laatste zondag van augustus, toen het al zo'n tijd niet geregend had dat de bomen hun blad lieten vallen en de burgemeester huis aan huis stencils liet bezorgen waarin stond dat de tuinen geen water mochten krijgen, behalve je eigen badwater, besloten we haar te verrassen. We hadden een roeiboot gehuurd.

De gelukkige, Mensje van Keulen,

met adjectief ervoor


  • een (tamelijk) grote roeiboot
  • een kleine roeiboot
  • een platte roeiboot
  • een smalle roeiboot

Op een zondag ging ik naar de wilde vijver en ging zitten in een tamelijk grote roeiboot die daar gemeerd lag.

De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

Hij vertelde haar dat toen hij klein was, zijn vader alle kinderen meenam als hij 's nachts op krab ging vissen. Ze voeren de baai op, lieten de fuiken zakken, en gingen dan terug en stookten een vuur op het strand. Vervolgens roeiden ze de baai weer op en haalden de fuiken in en zijn vader leegde ze gewoon in de boot. 'Het was maar een kleine roeiboot en we hadden allemaal zwemkleding aan en geen schoenen of wat ook. En die krabben en kreeften krioelden in het duister over onze voeten op de bodem van de boot. Tsjonge, wat gilden wij.'

De wolvenlus, Nicholas Evans,

Aan de overkant staat een aanlegsteiger. Een grote platte roeiboot ligt ernaast in het zand. Wat verderop staan een paar barakken.

Calvados, Elvis Peeters,

Hij begon te denken dat ze samen in een bootje zaten, een smalle roeiboot, een punter waarmee ze over donkerglinsterend water gleden, over een lang en recht kanaal, met aan weerszijden hoge wallen die hem het uitzicht benamen en waar mensen liepen die hij wel kon horen maar niet kon zien.

Over de grens, Chaja Polak,

  • de houten roeiboot
  • stalen roeiboten

Maar toch wordt het klassieke type van de houten roeiboot nog regelmatig gebruikt door vissers of voor kleine pleziervaart op onze binnenwateren.

http://www.redderaanzee.wobra.be/

Verder werden in Uithoorn nog twee stalen roeiboten vanuit het water de weg op geblazen, werd van een huis werd het plat dak afgerukt en werden er door de wind verschillende bomen ontworteld.

NRC,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: met

  • een roeiboot met (ronkende) buitenboordmotor

Nee, eerst beviel het hem hier wel, vooral omdat ze meteen twee boten hadden aangeschaft, een grote waarmee je snel naar een van de plaatsjes aan de oever kon, bij rustig weer tenminste, en ook een roeiboot met buitenboordmotor.

Het paradijs, Anton Haakman,

Drie keer diep ademhalen, zei ze (zoals hij haar geleerd had te zeggen), en begon drie keer diep adem te halen, terwijl achter hen een roeiboot met ronkende buitenboordmotor voorbijschoof – Hokwerda keek half om, groetend met een stugge hoofdbeweging – en zijn hekgolf over het brede water trok, die het riet deed schudden en buigen.

Hokwerda's kind, Oek de Jong,

in voorzetselgroep


  • in de, een roeiboot

Als een stralende god, als een blanke Icarus kwam de vrouwtjeszwaan naar beneden tuimelen. Ze lag in het water maar wist op de kant te kruipen. David, Yvonne en de nieuwe meneer sprongen in een roeiboot en roeiden naar de plek des onheils. De zwaan zat onder de modder en het bloed. Zij had haar nek gebroken.

De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

Het was te ver weg om te zien wat het precies was. Ik liet een sloep strijken en erheen roeien. We waren twee uur onderweg en op tien minuten afstand roeien zag ik de kop van onze Mary, nu hadden we ons boegbeeld terug! De vier, nog gezonde, mannen in de roeiboot zongen en juichten. Wij namen het boegbeeld [...] op sleeptouw.

De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

Voor eenpersoonskajakken vraagt hij 10 gulden per uur. Een duo-schuitje leen je voor 15 gulden per uur. Voor hetzelfde bedrag ploeter je een uurtje op de waterfiets, in een roeiboot of een Canadese kano.

De Standaard,

Naast een overwoekerd tegelpad voerde een in het gras uitgesleten voetpaadje naar de waterkant. Klaas sprong in een roeiboot, stak een hand uit, trok me er min of meer ook in, gooide een touw los en stak de Vijfstuivers, zoals het bootje heette met een roeispaan van de kant af.

De zonnewijzer, Maarten 't Hart,

met ander, nevengeschikt substantief


  • roeiboten en kano's
  • roeiboten en zeilboten
  • kano's en roeiboten

Op boerderij 't Geertje in Zoeterwoude komt de hooilucht je tegemoet. Er zijn roeiboten en kano's te huur.

de Volkskrant,

Motorboten moeten voorrang geven aan roei- en zeilboten.

http://www.mijnlieff.nl/sport/roeien/basiscoachboek.pdf,

Op de parkeerplaats stonden al zo'n tien auto's, de meeste vlakbij een houten botenloods aan de rand van het meer die er uitzag als een fort. Ervoor lagen kano's en roeiboten keurig op een rij in het water.

Crisis four, Andy McNab,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen