roestbak


roestbak 1.0

(informeel; pejoratief)

oude, vaak ook slecht onderhouden auto die door roest is aangetast; oude, roestige auto; daarnaast ook: auto van een dusdanig slechte kwaliteit dat die snel door roest aangetast wordt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een roestbak…

is een auto; is een motorvoertuig; is een voertuig

  • [Leeftijd] is oud
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is aangetast door roest of wordt snel aangetast door roest; kan slecht onderhouden zijn

    Hoofdsemagram: auto


    Algemene voorbeelden


    We liepen de Fazantenweg af, de Nieuwe Aanleg in. Daar was het gezellig op straat. Kansarme mannen en dito vrouwen, veel vertoon van zwaarlijvigheid en tatoeages, een krat met pijpjes pils onder handbereik, een roestbak voor de deur.

    De man op de Middenweg, Koos van Zomeren,

    'Franse auto's zijn hun imago van roestbak kwijt. Kwalitatief is er nauwelijks verschil, het draait nu veel meer om het karakter. Ook dat lijkt in het voordeel van de speelsere Franse auto's.' Citroën-bedrijfsleider Christiaan van Oord beaamt dit. 'De Fransen zijn goed gesmoeld. Het is stoer om in een Peugeot 206 of een Citroën C5 te rijden.'

    de Volkskrant,

    De reis naar het noorden duurde bijna twaalf uur in onze antieke rammelkarren: uit een lange reeks vierdehandse roestbakken herinner ik me nog twee modellen, een donkergroene Morris Eight met welriekende lederen banken en een Ford Anglia. Soms kregen we pech onderweg en liepen we uren vertraging op in misselijkmakende garages.

    De banden van het bloed, Eilís Ní Dhuibhne,

    Ik liet mijn blik constant van het busje naar de winkel schieten. Ik maakte me niet echt druk over wat Sarah deed; het was de bedoeling dat zij naar deze kant van het busje liep. Ik zou achterom lopen, want ik wilde zo lang mogelijk uit het zicht blijven, om daarna op de chauffeursstoel te kruipen en er vandoor te gaan. De glazen ruiten waren uit de achterdeur verdwenen en vervangen door karton en het hele ding was één grote roestbak.

    Crisis four, Andy McNab,

    Janet ging plichtsgetrouw na of ze iets slechts kon bedenken om tegen het goede weg te strepen: 'Maar die roestbak van hem braakt vreselijke blauwe rook uit.'

    Alle families zijn psychotisch, Douglas Coupland,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    roestbak 1.1

    (informeel; pejoratief)

    oud, slecht onderhouden schip dat door roest is aangetast; in het bijzonder: oude, slecht onderhouden (enkelwandige) olietanker die door roest is aangetast

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een roestbak…

    is een schip; is een boot; is een vaartuig

    • [Leeftijd] is oud
    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is aangetast door roest en is slecht onderhouden

      Hoofdsemagram: schip


      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een roestbak…

      is een tanker; is een boot; is een vaartuig

      • [Leeftijd] is oud
      • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is aangetast door roest en is slecht onderhouden

        Hoofdsemagram: tanker


        Algemene voorbeelden


        Olietankers vormen ook nog een ander probleem. Er varen op zee veel oude, slecht onderhouden enkelwandige schepen, ook wel roestbakken genoemd. Deze tankers worden nog steeds gebruikt omdat het vervoer van olie niet te veel mag kosten in verband met de internationale concurrentie. Olierampen als de Erika (1999) en de Prestige (2002) worden wel toegeschreven aan de kwaliteit van deze tankers. Naast de conditie van de olietankers wordt ook de slechte constructie van de schepen vaak genoemd als mogelijke oorzaak van een olieramp.

        http://www.milieuloket.nl/9292000/modulesf/vge7hb8359qg

        In de kajuit van een roestbak de oceaan over. Voor reizigers zonder haast: boek een kajuit op een vrachtschip voor een tocht over de oceaan. Schrijfster en regisseur Threes Anna dacht daar rustig aan haar nieuwe roman te kunnen werken.

        https://www.volkskrant.nl/reizen/in-de-kajuit-van-een-roestbak-de-oceaan-over~a4371341/,

        Combinatiemogelijkheden


        met eigennaam


        • de roestbak Gerd

        De roestbak Gerd, een Noorse tanker met Russische bemanning, ligt sinds tweeënhalve maand aan de ketting aan de Sumatrakade, langs het Java-eiland. Het schip is in 1975 gebouwd - dus inderdaad, het zit vol met asbest. Net als de Sandrien, het schip dat van demissionair milieuminister Jan Pronk de Amsterdamse haven niet mocht verlaten omdat het in India gesloopt zou gaan worden. Door kindarbeiders, wier gezondheid het werk geen goed zou doen. Het slopen in Amsterdam gaat het rijk nu waarschijnlijk miljoenen euro's kosten.

        Het Parool,

        roestbak 1.2

        (informeel; pejoratief)

        oud, slecht onderhouden vliegtuig dat door roest is aangetast

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een roestbak…

        is een vliegtuig; is een vervoermiddel

        • [Leeftijd] is oud
        • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is aangetast door roest en is slecht onderhouden

          Algemene voorbeelden


          Roestbak Benin misschien weg. De Afrikaanse staat Benin is nu toch van plan het vliegtuig weg te halen dat al zes jaar staat te roesten op de Oostendse luchthaven. Adjunct-commandant Luc Van Bauwel hoopt dat Oostende binnenkort van het toestel verlost is. Begin dit jaar schold de Vlaamse regering Benin de bijna 14 miljoen frank achterstallige parkeertaksen kwijt, op voorwaarde dat het land voor 1 juli 1996 het toestel zou verwijderen. "De ambassade van Benin zoekt een koper", zegt Luc Van Bauwel.

          De Standaard,

          Woordfamilie


          Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


          roestbak 1.3

          (informeel; pejoratief)

          oud bouwwerk, stadion dat door roest is aangetast en niet meer aan de eisen van de tijd voldoet

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Een roestbak…

          is een bouwwerk; is een constructie

          • [Leeftijd] is oud
          • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is door roest aangetast en voldoet niet meer aan de eisen van de tijd

            Algemene voorbeelden


            Terwijl Feyenoord de wedstrijd 'professioneel uitspeelde', keek ik het stadion rond. Voor het eerst in mijn leven zag ik de Kuip voor wat het eigenlijk is. Een gedateerde roestbak die past bij een club in verval. Niet bij de koploper van de Eredivisie.

            https://versbeton.nl/2016/08/feyenoord-koploper-in-een-gedateerde-roestbak/,