rottweiler


rottweiler 1.0

oorspronkelijk uit Duitsland afkomstige, middelgrote tot grote hond met een krachtige bouw, een korte zwarte vacht met een roodbruine aftekening op zijn kop, borst en benen die onder meer vaak gebruikt wordt als waakhond en politiehond

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een rottweiler…

is een hond; is een zoogdier; is een dier

  • [Afmeting] heeft een schofthoogte van ruim 65 cm
  • [Kleur] heeft een zwarte vacht met een roodbruine aftekening rond zijn bek, wangen, wenkbrauwen, borst en poten
  • [Bouw] heeft een krachtige bouw
  • [Deel] heeft een korte vacht
  • [Doel of bestemming] wordt onder meer gebruikt als waakhond of politiehond
  • [Plaats van herkomst] komt als ras oorspronkelijk uit Duitsland
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een krachtige hond met een rustig, kalm karakter die de reputatie heeft agressief te zijn

Algemene voorbeelden


"Kijk papa, een rottweiler. En daar, een bouvier!" Mijn twaalfjarige dochter kon haar debuut als toeschouwer in het Constant Vanden Stockstadion na negentig minuten Anderlecht-Inter Milaan al een volledig succes noemen, maar het verschijnen van een paar forse viervoeters maakte haar avond helemaal goed. Ze is dol op honden [...]. Druk hadden de bijtgrage medewerkers van de ordehandhavers het niet.

De Standaard,

"Zelf werk ik als vrijwilliger in het asiel van Schoten. De kleine hondjes vinden vrijwel allemaal een nieuw baasje, het zijn de grote honden als rottweilers die blijven zitten."

http://www.cats.yucom.be/

Het geblaf is van veraf al te horen. Met de wind mee strekt het geluid tot honderden meters. Een lobbesachtige rottweiler en enorme schapendoes liggen goeiig voor zich uit te kijken.

Meppeler Courant,

"Zo vernemen we dat er in de stad gevechten tussen pitbulls georganiseerd worden, maar niemand weet waar. Er zijn minstens tien gevaarlijke rassen, maar denk vooral aan rottweilers, mastifs en Duitse herders."

Acacialaan, Koen Peeters,

De voorzitter, die inschat dat Nederland zo'n 30.000 Rottweilers telt, waarvan slechts de helft is gefokt door de georganiseerde kynologie.

De Telegraaf,

Al een tijdje voordat we naar Mexico gingen, hadden we het plan om naast onze hond, kat, kippen en geiten nog een klein varkentje erbij te nemen. Een gezelligheidsvarkentje. De meeste kleine varkentjes worden echter vanzelf groot en hun roze kleur verandert in blubber. Eigenlijk het zelfde probleem als bij puppies van rotweilers. De aaibaarheidsfactor neemt af.

Scouting; Kriep; Roodmerk; Mexico; Jozef; Het oog, Peter van Zeeland,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een gemene rottweiler
  • agressieve rottweilers

Dieven zijn tevreden over onze spullen. "Een rottweiler, meneer, een grote gemene rottweiler. Of nog beter: twee rottweilers. Dat is het enige dat echt helpt." De verzekeringsinspecteur slaat met de vlakke hand op tafel om zijn uitspraak te onderstrepen.

NRC,

Karakterproef voor Rottweiler verplicht. Doen ze dit niet of blijkt dat ze een negatieve testuitslag negeren, dan moeten er strenge sancties volgen. Hierbij valt te denken aan een fokverbod of een forse boete, aldus Beeftink [...]. Alleen op die manier kan volgens hem worden bereikt dat de agressieve rottweilers verdwijnen.

De Telegraaf,

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • een gefokte rottweiler

"Door de enorme vraag naar deze hond is jan en alleman er maar mee aan de slag gegaan. Dat heeft het huidige probleem veroorzaakt, want een goed gefokte rottweiler deugt echt wel", meent Beeftink. Om te voorkomen dat er een houd- en fokverbod zou komen voor rottweilers ontwikkelde de Raad van Beheer vorig jaar samen met de rasverenigingen een speciaal fokreglement.

De Telegraaf,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen