rugzakbeleid


rugzakbeleid 1.0

(onderwijs en opvoeding; (vooral) in Nederland; neologisme)

beleid om leerlingen met een beperking door middel van een leerlinggebonden budget deel te laten nemen aan het reguliere onderwijs
Zie ook : beleid

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een rugzakbeleid…

is een beleid

  • [Functie] dient om leerlingen met een beperking door middel van een leerlinggebonden budget deel te laten nemen aan het reguliere onderwijs
  • [Belanghebbende of begunstigde] is afgestemd op leerlingen met een beperking
  • [Handelende persoon] wordt uitgevoerd door een organisatie
  • [Middel] wordt gefinancierd door middel van een leerlinggebonden budget

Hoofdsemagram: beleid


Algemene voorbeelden


Wat houdt het rugzakbeleid precies in? In 1995 bracht de Commissie Rispens al een advies uit, waarin stond dat leerlingen in het speciaal onderwijs een leerlinggebonden financiering zouden moeten krijgen. Dit hield in dat kinderen in het speciaal onderwijs meer geld zouden moeten krijgen voor extra begeleiding. In 2003 werd echter de gehele leerlinggebonden financieringswet (lgf-wet) van kracht, ook wel het 'rugzakje' genoemd.

http://rugzakencompetenties.web-log.nl/rugzak_en_competenties/2006/12/literatuur.html,

Sinds augustus 2003 is het Rugzakbeleid van kracht voor het onderwijs aan leerlingen met auditieve, communicatieve, motorische, verstandelijke en/of meervoudige beperkingen en/of ernstige gedragsproblemen. Ouders kunnen beslissen of hun kind naar speciaal of regulier onderwijs gaat. Kiezen zij voor een reguliere school, dan krijgen deze leerlingen een 'rugzak' mee, een leerlinggebonden budget waarmee de school speciale voorzieningen kan regelen voor de leerling.

http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/NWOP_674H8K,

Rugzakbeleid in het schoolplan [...]. Per 1 augustus 2003 treedt de Wet leerlinggebonden financiering, of te wel 'de rugzak', in werking. Leerlingen met een indicatie kunnen in het nieuwe schooljaar ook kiezen voor het regulier onderwijs. Naar verwachting kan een school toelating niet gemakkelijk weigeren. Het betekent in ieder geval dat het regulier onderwijs vooraf beleid moet ontwikkelen. In het schoolplan en de schoolgids staat beschreven welke mogelijkheden de school heeft en op welke wijze de besluitvorming bij de aanmelding van een leerling met een rugzakje plaatsvindt.

http://marant.nl/frappant.php?q=50,

Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2003