ruin


ruin 1.0

gecastreerde hengst

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ruin…

is een paard; is een dier

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is gecastreerd

  Hoofdsemagram: hengst


  Algemene voorbeelden


  Ik trok mijn in Kaapstad gekochte corduroy broek aan en we galoppeerden door een stuk vlak en lauw Zuid-Afrika. Joegen zelfs een eind achter een lynx aan. Napoleon had het voor mij en ik voor hem. Hem is veel gezegd want het was een ruin geworden.

  Miniaturen, Karel Jonckheere,

  Paarden zijn oorspronkelijk afkomstig uit nagenoeg alle originele Lipizzaner fokkende landen. Oostenrijkse, Hongaarse, Roemeense, Kroatische en Tsjechische afstammingen zijn in het Hoofdboek te vinden. Ieder jaar aan het eind van de zomer organiseert het KWPN, in samenwerking met de LVN een keuring, waar, naast de aanwijzing van de dekhengsten, ook keuringen voor jonge paarden, merries en ruinen plaatsvinden.

  http://www.stal-baroque.nl/lipizzaner.html,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • donkerbruine ruin
  • vijfjarige ruin
  • Pakistaanse ruin
  • Westfaalse ruin

  Doug en Hettie hadden hem nadrukkelijk de kalmste gegeven die ze hadden op de ranch, een donkerbruine ruin die Zack heette, waarvan Lucy vaak Prozac maakte.

  De wolvenlus, Nicholas Evans,

  De Pakistaanse topmilitair toonde zich met name onder de indruk van de Zweedse koninklijke bereden garde. Eenmaal terug in Pakistan besloot Waheed als blijk van waardering zijn Zweedse collega's een paar maanden later te verrassen met drie prachtige Pakistaanse ruinen.

  NRC,

  Zwaarwegend punt is dat dravers tegenwoordig vaker een koers moeten winnen voordat een eigenaar een beetje uit de kosten is. En dat feit werkt weer door op de biedingen op de komende veelvuldige jaarlingveilingen. Een voorbeeld is de nu vijfjarige ruin Orestes. Hij startte voor de negentiende keer in zijn bloemrijke carrière, waarin veertien maal een ereronde gemaakt kon worden. Een uitstekende draver dus.

  De Telegraaf,

  Deze getalenteerde 5-jarige Westfaalse ruin van Fiano (v. Fidermark) heeft drie hele goede gangen en een super fijn en ongecompliceerd karakter. Hij is altijd enthousiast om te werken en absoluut nergens bang of kijkerig voor.

  http://www.sporthorses.nl/advertentie/paard/id/77953,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen