rundvlees


rundvlees 1.0

vlees van een koe, stier of os; vlees van runderen en met name van volwassen runderen
Kalfsvlees is vlees van jonge runderen en wordt doorgaans geen rundvlees genoemd. Kalfsvlees is lichter van kleur, is malser en zachter van smaak.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Rundvlees…

is vlees; is voedsel

 • [Kleur] is rood tot donkerrood
 • [Functie] wordt gegeten; is voedsel
 • [Herkomst of oorsprong] komt van volgroeide runderen
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is mager vlees; is minder vet dan bv. varkensvlees
 • [Gebruikswijze] wordt gebakken (biefstuk) of gestoofd (draadjesvlees); wordt rauw gemalen en verwerkt in braadworst; wordt gemalen en gebakken (tartaar, hamburger); wordt gerookt en gebruikt als beleg; wordt gebraden (rosbief, rollade)
 • [Waardering] werd tijdens de periode van gekkekoeienziekte (BSE) in de jaren negentig van de twintigste eeuw minder door consumenten gewaardeerd en gegeten

Algemene voorbeelden


De Belg eet per jaar gemiddeld 110 kg vlees en vis. Een cijfer dat de laatste twintig jaar stabiel blijft. Alleen doen zich binnen het consumptiegedrag belangrijke verschuivingen voor: het verbruik van gevogelte stijgt en dat van varkensvlees blijft stabiel, rundvlees is steeds minder geliefd.

De Standaard,

Algemeen bewaart vet vlees minder lang dan mager vlees (omdat vet vlees sneller ranzig wordt). Kalfsvlees: 6 maanden (rauw kalfsvlees is niet erg voor diepvriezen geschikt). Rundvlees: magere stukken (biefstuk): 9-10 maanden; vette stukken (gehakte biefstuk): 6 maanden.

http://www.ecoline.org/verde/publicaties/50vragen/index.shtml,

Tachtig procent van de Indiërs zijn hindoe. Zij eten geen rundvlees en zien koeien als heilige dieren.

De Standaard,

We zijn gespecialiseerd in varkensvlees, rundsvlees en kalfsvlees, wij verkopen dit in groothandel aan slagerijen, warenhuizen en horeca-zaken.

http://www.de-kock.be/producten.html

We nuttigen als lunch in het International Café van Austin een dikke plak grijsdoorbakken rundvlees, overgoten met een ondefinieerbare gele saus, vergezeld van een schep onvervalste mashed potatoes.

De Standaard,

Snijd het rundvlees in dunne repen en doe ze in een grote kom.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


 • Belgisch rundvlees
 • biologisch rundvlees
 • Brits rundvlees
 • mager rundvlees
 • mals rundvlees
 • Nederlands rundvlees

Alle voor menselijke consumptie geslachte "risicodieren" worden sinds 1 januari 2001 getest met een snelle BSE-test. Hierdoor zijn al het in de handel gebrachte Belgisch rundvlees en de daarvan afgeleide producten volkomen veilig wat de verspreiding van BSE betreft.

http://www.ivkiev.fgov.be/xdata/publicaties/bse/bse.pdf

Op basis van een Europees besluit wordt Brits rundvlees sinds het midden van 1999 weer toegelaten op de Nederlandse markt. De epidemie is in Groot-Brittannië door drastische maatregelen sterk op haar retour. Waren er in 1992 nog bijna 1000 BSE-gevallen per week, in 2000 waren het er 25 per week.

http://www.dlv.nl/,

Zijn biologisch rundvlees en biologische rundvleesproducten veiliger? Er zijn verschillende redenen om biologische producten aan te bevelen. Zo zijn ze b.v. met meer oog voor het milieu en voor het welzijn van de dieren geproduceerd [...]. Gaat het echter om het risico op BSE/vCJD, dan is er weinig verschil meer met de normale producten.

http://www.dlv.nl/,

Voor 6 personen: 750 gram mals, mager rundvlees (bijvoorbeeld staartstuk), 1 kalfsnier van circa 500 gram, vet en vliezen verwijderd, in dikke plakken of blokken gesneden.

NRC,

Albert Heijn gaat het Nederlands rundvlees vervangen door rundvlees uit Ierland, onder meer omdat de klanten dat lekkerder zouden vinden.

Meppeler Courant,

met adjectivisch voltooid deelwoord


 • besmet rundvlees
 • gestoofd rundvlees

In wetenschappelijke kring wordt verondersteld dat de mens door het eten van besmet rundvlees een variant van de dodelijke hersenziekte Creutzfeldt-Jakob kan krijgen.

NRC,

Bekende Vlaamse gerechten als "Vlaamse karbonaden" (gestoofd rundvlees) en "Paling in 't groen" worden afhankelijk van de culinaire streektraditie, vaak verrijkt met amberbier.

http://www.biercuisine.nl/

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen