s.v./S.V.


s.v. 1.0

(wetenschap; media, communicatie en telecommunicatie; (vooral) geschreven taal)

(Latijn) sub voce, ook: sub verbo, onder het (volgende) woord
Gebruikt in bronvermeldingen en verwijzingen, vooral in wetenschappelijke geschriften, hetzij in lopende tekst (en dan vaak met de bronvermelding tussen haakjes), hetzij in voetnoten of eindnoten. In tegenstelling tot i.v. gevolgd door het woord waaronder men de gevraagde informatie vinden kan. In de praktijk worden de afkortingen s.v. en i.v. vaak met elkaar verward.

Algemene voorbeelden


Het gebruik van schrijfafkortingen is al oud. Zo werden en worden er bijvoorbeeld van oudsher veel Latijnse afkortingen gebruikt in de internationale wetenschappelijke taal bij het citeren en verwijzen naar boeken: id. (idem), i.v. (in voce), l.c. (loco citato), op. cit. (opere citato), s.a. (sine anno), s.l. (sine loco), s.l.e.a. (sine loco et anno), s.v. (sub voce).

http://dbnl.org/tekst/sijs002chro01_01/sijs002chro01_01_0020.php,

Verwijzen naar materiaal op een pagina: geef een bookmark (als de pagina bookmarks bevat: een uitbreiding van de URL met /#...) of geef een woord of begrip (s.v. (sub voce, sub verbo)...), zodat de lezer de zoekfunctie van de browser kan gebruiken - zeker bij lange pagina's met veel verschillende informatie is dit een goede service. Paginanummers zijn er meestal niet, tenzij de tekst als PDF wordt aangeboden.

http://www.teachtext.net/bn/ancienthistory/howto/P_4_5.html,

Ik begin met de woordgroep ten laste leggen. Deze woordgroep komt, in deze spelling, niet voor in de Woordenlijst, maar wel in Van Dale (sub voce last (p. 1827)). Noch in de Woordenlijst, noch in Van Dale komen andere varianten voor. Ik denk dan aan te last leggen, te laste leggen, telast-leggen, telasteleggen en tenlasteleggen.

http://www.tijdschrift-trema.nl/app/export/waxWYTtQ/20107270/70e3d169bd98e37fe50abd4e54f2a02c/2003_01_01_Haverkate.pdf.,

Letterkundig lexicon voor de neerlandistiek: Vellum of velijn, Middelnederlandsch Woordenboek, s.v. (sub voce) Francijn.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Vellum,

s.v. 2.0

(wetenschap; geschiedenis; (vooral) geschreven taal)

(Latijn) stilo veteri, letterlijk 'oude stijl', ook: stili veteris, letterlijk 'naar de oude stijl'; volgens de juliaanse kalender

Algemene voorbeelden


In de Nederlanden werd op 10 december 1582 bekend gemaakt dat op 15 december dat jaar ineens overgegaan moest worden naar de 25e december. De Staten-Generaal, Zeeland en Brabant volgden deze instructie. Holland ging over van 1 januari op 12 januari 1583. [...]. De katholieke landen volgden vrij snel de instructie op om over te gaan tot deze Gregoriaanse kalender. In de Noordelijke Nederlanden gingen echter Gelderland, Overijssel, Utrecht, Groningen (al eerder korte tijd de Gregoriaanse kalender tijdens de Spaanse tijd 1583-1594), Friesland en Drenthe pas in 1700 en 1701 over op deze kalender. Dit bracht nog al eens problemen met zich mee tussen de gewesten, die men soms probeerde te voorkomen door beide data te vermelden. Men gaf via de afkortingen o.s. of n.s. aan of men dateerde volgens de oude danwel de nieuwe stijl; ook treft men wel de afkortingen s.v. en s.n. aan (resp. 'stilo veteri' en 'stilo novo').

https://www.geneaknowhow.net/faq/onderzoek/tijdrekening.htm

Of men nu de Gregoriaanse of de Juliaanse kalender gebruikte of dat het jaar nu van 25 maart tot 24 maart of van 1 januari tot 31 december duurde, gaf in een land of regio zelf geen problemen. Maar wanneer men over de grens met een gebied met andere kalender communiceerde was dat lastig. In Europa (met uitzondering van Engeland) begon het nieuwe jaar overal op 1 januari. Maar sommige gebieden gebruikten de Juliaanse en andere de Gregoriaanse kalender. Men voegde daarom aan de datum de afkortingen o.s. of s.v. (oude stijl of stylo veteri) en n.s. of s.n. (nieuwe stijl of stylo novo) toe, of men noteerde beide data (26 april/6 mei 1699).

http://www.legacynederlands.com/LegacyWebHelp/33zypj.htm

In 1582 ging men over van de juliaanse (stilo veteri − stili veteris − oftewel oude stijl, afkortingen: o.s., st.v. en s.v.) naar de gregoriaanse tijdrekening (stilo novo of stili novi, afgekort: st.n. of s.n., nieuwe stijl, afkorting: n.s.).

https://dictees.nl/wp-content/uploads/2018/10/Rein342.pdf,

S.V. 3.0

(voetbal; sport en recreatie)

als onderdeel van de eigennaam van een sportvereniging
Gebruikt in de namen van sportverenigingen, vaak voetbalclubs, meestal aan het begin van die naam, soms ook aan het eind ervan.

Algemene voorbeelden


De Bouwhuisweg wordt voorzien van een nieuwe deklaag (kosten: 200.000 gulden), het derde veld van de voetbalvereniging S.V. Nieuwleusen krijgt een nieuwe drainage (45.000 gulden) en de lichtmasten op het sportveld aan de Paltheweg worden vervangen (18.000 gulden).

Meppeler Courant,

Eind jaren zeventig werd baseball in Zottegem geïntroduceerd door mevrouw Steenhoudt, een Amerikaanse die hier kwam wonen. Al snel geraakten enkele jongeren in de ban van dit spel en gingen zij samen een balletje gooien op de oefenterreinen van S.V. Zottegem.

http://www.bebops.be/

De startplaats van de helikopter is op het derde veld van S.V. Pesse aan de Oostering.

Meppeler Courant,

De wens om een extra voetbalveld samen met de voetbalvereniging Union S.V. is door beide besturen met de gemeente besproken.

Meppeler Courant,

Zo werd afscheid genomen van Jaap Nasette, die na 25 jaar stopt als verzorger van de S.V. Veno.

Meppeler Courant,

De afdeling waterbasketbal van S.V. De Zwerfkei heeft afgelopen weekend met succes deelgenomen aan een toernooi in Veendam.

Meppeler Courant,

Deze week deden de meisjesgroepen en de jeugdturnsters van S.V. Flevo weer mee aan regionale A + B-wedstrijden in Dedemsvaart.

Meppeler Courant,

S.V. 4.0

(onderwijs en opvoeding)

als onderdeel van de eigennaam van een studentenvereniging

Algemene voorbeelden


Wie wil nou niet dat alles perfect geregeld is als je aan je nieuwe studie begint? En S.V. Oikos Nomos gaat jou hierbij helpen! Naast een geweldig studentenleven in Zwolle biedt studentenvereniging Oikos Nomos haar leden de mogelijkheid om gemakkelijk en snel aan een bijbaan én kamer te komen.

http://www.oikosnomos.nl/html/index.php?action=show_page&catID=69

Studentenvereniging Textores Magistrique, onder studenten beter bekend als de Tex, is één van de meest trendzettende en bekendste studentenvereniging van Enschede. Textores Magistrique is ontstaan door een fusie tussen de E.H.T.S.V en s.v. Magisterium en is daarmee de enige studentenvereniging met een geschiedenis vanuit de Hogeschool.

http://textoresmagistrique.nl/site/

S.V. Sturad: studentenvereniging van alle HAN-opleidingen. Ben jij aankomend student bij de HAN in Nijmegen, geïnteresseerd in het studentenleven en wil je dit spetterend beginnen? Word dan nu lid van Studentenvereniging STURAD!

http://www.han.nl/start/bachelor-opleidingen/studeren-bij-de-han/naast-je-studie/studie-en-studentenverenigingen/sturad/,

Het bevorderen van de sociaal-maatschappelijke ontwikkeling is meteen één van de doelstellingen van s.v. de Frisse Jongens, naast het consumeren van vele gele pretcilinders. Sv. de Frisse Jongens is een officiële studenten vereniging en telt nu 33 leden en 2 aspirant-leden, die allen geselecteerd zijn op hun sterke eigenschappen en het neusje van de zalm vormen van HEAO Breda.

http://www.frissejongens.nl/default2.asp

S.V. Aequitas is een jonge studievereniging, die sinds 2005 diverse formele en informele activiteiten organiseert voor studenten en docenten van de studie HBO-Rechten (Juridische Hogeschool).

http://svaequitas.hyves.nl/