salonpopulisme


salonpopulisme 1.0

(politiek en bestuur; sarcastisch; neologisme)

vorm van populisme waarbij mensen, meestal hoogopgeleiden die tot een bepaalde elite behoren of politici van partijen, meestal linkse, die als niet-populistisch gelden, die gewoonlijk neerkijken op populisten zich zelf ook schuldig maken aan populistische uitspraken of zich populistisch gedragen, waarbij zij vooral neerkijken op andere politici, maar zelf niet actief iets doen om de politieke situatie die voor hen onbevredigend is te veranderen; zogenaamd chic populisme

Semagram (extra betekenisinformatie)


Salonpopulisme…

is populisme

 • [Handelende persoon] wordt meestal bedreven door hoogopgeleiden of prominente figuren, die meestal tot een bepaalde elite behoren of die lid zijn van een, meestal linkse, politieke partij die als niet-populistisch geldt
 • [Toepassingsgebied of bereik] is populisme waarbij mensen die gewoonlijk neerkijken op populisten zelf ook populistische uitspraken doen of zich populistisch gedragen, zonder dat zij intussen actief iets doen om de voor hen onbevredigende politieke situatie te veranderen

  Hoofdsemagram: populisme


  Algemene voorbeelden


  Knot is geen salonpopulist, maar gedraagt zich wel zo [...]. Het kan toch niet zo zijn, dat de politiek niet zes miljard euro kan bezuinigen nu de seinen in de economie langzaam weer wat groener kleuren, zei Knot vorige week tegen de opgetrommelde cameraploegen [...]. De oproep van Knot deed mij denken aan de door de voormalige politiek redacteur van NRC Handelsblad, Pieter van Os, gemunte term salonpopulisme [...]. Juist onder hoogopgeleiden, de grachtengordelelite, is een wijdverbreid soort populisme. Zij zullen het niet snel hebben over zakkenvullers of baantjesjagers. Onder de elite is het bon ton om neer te kijken op politici als naar de mond praters (van die andere soort populisten), als dom en machteloos. De democratie in zijn huidige vorm is in deze redenering volledig achterhaald. Meewarig hoofdschudden is de populaire reactie.

  Trouw,

  Een paar weken geleden verscheen het boek Wij begrijpen elkaar uitstekend van NRC-journalist Pieter van Os. In dat boek [...] signaleert Van Os de opkomst van wat hij het 'salonpopulisme' noemt. Onder dat salonpopulisme verstaat hij een chique vorm van populisme, niet uitgedragen door partijen als de PVV of de SP, maar door politici van gevestigde politieke partijen en journalisten van kwaliteitskranten.

  (onbekend) ,

  "Een van de basisingrediënten van het salonpopulisme is de gedachte dat Den Haag er niet meer toe doet. De werkelijke beslissingen worden elders genomen. Maar vertel maar eens aan ouders wier kind speciaal onderwijs geniet dat Den Haag er niet toe doet, noch de bezuinigingen."

  http://www.nrc.nl/nieuws/2013/09/11/het-vernietigende-werk-van-de-salonpopulist/,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Etymologie


  Aard herkomst inheems woord
  Vroegste datering 2013
  Bedenker Is bedacht door voormalig NRC-redacteur Pieter van Os die het in zijn boek Wij begrijpen elkaar uitstekend introduceerde.
  Benoemingsmotief Is waarschijnlijk gevormd naar analogie van andere samenstellingen met het woord salon als eerste lid, bijvoorbeeld salonsocialisme.