samentroepen


samentroepen 1.0

((vooral) in België)

( Gezegd van zowel mensen als dieren, soms ook van zaken)
bijeenkomen en zich tot een groep, een menigte aaneensluiten; samendrommen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Samentroepen…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      Met zijn allen bleven ze ook op een kluitje samentroepen toen lange voorstopper De Boeck, als in de eerste de beste caféploeg, in de vuurlinie werd gejaagd [...]. "Bosman is er niet meer", sakkerde trainer Boskamp. "Dan hoop je dat een bal goed op De Boecks kop valt."

      De Standaard,

      Ook toen Antwerpen nog een vrijbuiterstornooi was en niet meedraaide in het officiële circuit, had je het soms lastig om acht tornooien te vinden waar zoveel topspelers samentroepten en de organizatie zo luxueus was.

      De Standaard,

      De havenstad Dürres, waar tot woensdag duizenden vluchtelingen samentroepten in de hoop een plaatsje te bemachtigen op een schip richting Italië, was donderdagmiddag totaal uitgestorven.

      De Standaard,

      RockWerchter. Tent of caravan of mobilhome? Het eenvoudigste is je kleine (iglo)tentje recht te zetten op de camping. Maar ook grotere tenten zijn toegelaten, voor het geval jullie met velen willen samentroepen. Ook caravans en campers zijn welkom, zolang dit geen mobiele discobars of bierkelders zijn.

      http://www.rockwerchter.be/RW2004/txtonly/home.asp?pg=verblijf=camping,

      Daar staan inmiddels de dorpelingen bijeen, samengetroept, samengekoekt, samengesmolten, één vormeloze massa, louter hompen vlees met een mond om te gapen.

      De maquette: verslag, Jean Pierre Van Rossem,

      In de ruimte tussen de sterrenstelsels is de materie nog veel dunner gezaaid dan in onze omgeving. En ook de sterrenstelsels troepen samen in grote "kuddes", de clusters en superclusters.

      De Standaard,

      De filmset is op zich al een bijzondere ervaring: overal duiken vrouwen op in dezelfde rokjes, bloesjes en schoenen, temidden van het drukke gedoe en de technische installaties van de filmploeg. Af en toe samentroepend om de volgende sequentie te bespreken, vormen ze een voorafbeelding van de film: het uniforme grijs ten spijt zie je een bonte verzameling sterke theaterpersoonlijkheden.

      De Standaard,

      Daarnaast zijn er de peperdure leien aan het stadspark (Van Eycklei, Rubenslei, Quinten Metsyslei) waar een exclusief publiek van joodse, Indische of Pakistaanse diamanthandelaars samentroept.

      De Standaard,

      Combinatiemogelijkheden


      met bijwoord


      • massaal samentroepen
      • spontaan samentroepen

      Terwijl wij in bed kropen na de stemming, was een massa verontwaardigde Filipino's er spontaan samengetroept voor een protestbijeenkomst die de hele nacht heeft geduurd.

      http://www.wereldwijd.be/opinie/wim.htm,

      Na het overlijden van de neergeschoten Bosniër, vorige week maandag, ging er haast geen dag voorbij of er werden vuilbakken in brand gestoken, met stenen naar agenten gegooid of massaal samengetroept in de straten van de Brusselse gemeente.

      De Standaard,

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: achter

      • samentroepen achter iets

      Van tussen de rekken stapten bleke bediendes in grijze stofjassen tevoorschijn. Ze duwden brede borstels voor zich uit met baarden van wol, die onhoorbaar over de vloeren schoven. Soms zag ik hen achter de rekken samentroepen.

      Marcel, Erwin Mortier,

      Voorzetsel: bij

      • samentroepen bij iets

      De vrouwen met winkeltassen die samentroepen bij de ingang van de kerk staren het duistere portaal in, nieuwsgierig naar het vervolg van de stoet.

      Kras, Peter Terrin,

      Uitgelaten scholieren troepen samen bij de ingang van hun school.

      Dag en Nacht, Emile Pérez,

      Voorzetsel: in

      • samentroepen in iets

      Honderd jaar lang hebben deze arbeidersmassa's, afgezakt uit het omliggende platteland, in schrijnende ellende geleefd, samengetroept in de gore cités, in beluiken en achterbuurten.

      http://www.gent.be/gent/historis/geschied/gesch09.htm,

      De verschrikte vissen troepen samen in het midden van het luchtbellengordijn en stijgen naar de oppervlakte.

      http://www.natuurwetenschappen.be/museum,

      Zo ontwikkelde zich op korte termijn een industrieproletariaat, dat voor zijn ontspanning vooral samentroepte in de cafés rond Montmartre.

      http://home.planetinternet.be/~sintlod8/kleinkunst/kleinkunst_1.htm

      Met zestien zitten ze samengetroept in een kamer in Apatin.

      De Standaard,

      Voorzetsel: overig

      • samentroepen langs iets

      "Wij hebben opgemerkt dat de terroristen ... zijn samengetroept langs onze grens en dat er infiltraties kunnen plaatsvinden", zei Ciller.

      De Standaard,

      Voorzetsel: onder

      • samentroepen onder iets

      Als er een wielerwedstrijd passeert, of als de buren op een warme zomeravond samentroepen onder een wodanseik, of bij het vissen op de Nete-oever doen ze dienst als zitje.

      De Standaard,

      De vuistschuddende menigte is samengetroept onder de grote glazen piramide die als ontvangstruimte dienst doet.

      Als kersensap, Dimitri Bontenakel,

      Voorzetsel: op

      • samentroepen op iets

      Er zijn geen homotenten of -disco's in Havana en dat is één van de redenen waarom zoveel gays op de Malecon samentroepen.

      http://www.gaybelgium.be/content/EpZlAyuZZZHeCCCOfz.shtml,

      De achteloos weggegooide broodresten hadden huismuizen naar buiten gelokt, mussen en spreeuwen doen samentroepen op de daken, koolmeesjes en vinken en zelfs kuifleeuweriken verleid tot een overwintering in de buurt van dit voor hen gastronomische genadeoord.

      Memoires van een kerkuil, Robin Hannelore,

      Buiten op de winderige dijk zien we volk samentroepen op het strand.

      De Noorse vinvis, Koen Peeters,

      Dankzij de 767 zijn luchtvaartmaatschappijen niet meer verplicht hun passagiers te doen samentroepen op enkele luchthavens aan beide kanten van de Atlantische Oceaan.

      De Standaard,

      Voorzetsel: rond

      • samentroepen rond iets

      Als ze zich wat al te bibberachtig gedroegen, vertelde ik hun over de échte winters van vroeger... [...] toen de kerkgangers samentroepten rond de kachel aan de "vrouwenkant" zodat de pastoor er een scheve nek van kreeg, toen iedereen het als zijn burgerplicht beschouwde zavel uit te strooien voor zijn woning opdat toch niemand zou kunnen zeggen dat het er daar bijlag om armen en benen te breken [...], toen wij onze ijsstoel maar naar de sloot voor de deur moesten dragen om vandaaruit naar de eindeloze ijsvlakten van de vloeibeemden te rijden... Het maakte weinig of geen indruk op de bakvissen. Soms giechelen ze even.

      De Standaard,

      Je had moeten zien met hoeveel belangstelling ze in de morgen samentroepten rond de stoffelijke resten van Nimrod de Geringde.

      Memoires van een kerkuil, Robin Hannelore,

      Voorzetsel: voor

      • samentroepen voor iets

      Ik moet denken aan de filosofische parabel van de schildpad en de haas. Wie van ons tweeën zou er het snelst zijn bestemming bereiken? De snelheidsduivel of de fietsende schildpad die, alle hindernissen straal negerend, op zijn dooie gemakje de kortste weg neemt? Even later weet ik het, als alle nachtelijke hazen samentroepen voor de lichtbak van de Kennedytunnel. Halfuurtje aanschuiven voor wegenwerken, geërgerde gezichten achter elk stuur.

      De Standaard,

      Toen hij uitstapte, wuifde hij naar de nieuwsgierige buurtbewoners die voor het huis van Agnes Ottevaere waren samengetroept en stapte daarna met opgeheven hoofd op Beekman en Van In toe.

      Pandora, Pieter Aspe,

      met een als-bepaling


      • samentroepen als mieren en bijen

      Kijk naar de mensen: die prediken de liefde en de liefdadigheid, die troepen samen als mieren en bijen, maar zij missen dat mysterieuze instinct, die gezamenlijke oriëntatie, die machtige eendracht.

      Memoires van een kerkuil, Robin Hannelore,

      overig


      • samengetroept staan
      • samengetroept zijn
      • samengetroept zitten

      Het nieuws van de vlucht van Lizinde naar Zaïre, waar tienduizenden Ruandese vluchtelingen samengetroept zitten, betekende een schok voor westerse diplomaten in Ruanda.

      De Standaard,

      Op de hoogte van de Beestenmarkt stond volk samengetroept en kefte en keuvelde en wees.

      Het verdriet van België, Hugo Claus,

      Art brut, abstractie, minimalisme, pop- en op art, conceptuele kunst staan samengetroept in een provincialistische potpourri.

      De Standaard,

      Als er op die manier eind volgend jaar een echte binnenlandse graanmarkt functioneert in Tsjaad, hoopt Pecquer dat de betrokken boeren in N'Djamena contracten voor de levering van zo'n 10 tot 15.000 ton graan in de wacht kunnen slepen, zo'n 10 procent van de totale vraag in de hoofdstad. N'Djamena heeft een echte geeuwhonger, onder meer omdat er veel vluchtelingen samengetroept zijn.

      De Standaard,