sater


sater 1.0

halfgod uit de Griekse en Romeinse mythologie, voorgesteld als een kleine, geile en plaagzieke man met hoorns en bokkenpoten

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een sater…

is een wezen

  • [Uiterlijk] wordt voorgesteld als een kleine man met hoorns en bokkenpoten
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt voorgesteld als een geile en plaagzieke man

    Algemene voorbeelden


    De regels op de prent, die van Jupiter een soort Don Juan maken, luiden in vertaling: "Is het te verwonderen dat Jupiters aard hem drijft tot wispelturige liefde en hem van het ene bed naar het andere doet dwalen? Zie, hij werd grootgebracht tussen de saters en gevoed met geitemelk. Hij volgt de natuur van de geit, ooit door hem ingezogen" (geiten en saters golden als bij uitstek wellustig).

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    met eigennaam


    • sater Marsyas

    De myte van de sater Marsyas, een archetype voor de mens en een symbool van de veelvormigheid van het seksuele in de natuur, doet dienst als een steeds terugkerend motief. De sater - halfgod, half geit - ontdekte de muziek der goden nadat hij een fluit gevonden had, die de godin Athene weggooide.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    sater 1.1

    voorstelling van een sater in een afbeelding, een beeld e.d.

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een sater…

    is een voorstelling

        Algemene voorbeelden


        Op grond van deze korte teksten kunnen we er daarom van uitgaan [...] dat De jonge Jupiter door de geit Amalthea gevoed verwijst naar ontuchtig gedrag waarvan men zich uiteraard verre moest houden. Behalve het laatstgenoemde schilderij met Jupiter, een sater en de geit die door een nimf wordt gemolken, toont de expositie de gravure die er naar werd vervaardigd, alsmede een krijttekening van de melkende nimf.

        NRC,

        Tot walgens toe beeldde ik me in hoe Joz zijn oude potentie terug had (zijn grote harde opgerichte wortelstok zoals bij het erotische beeldje van de sater in het museum), zodat hij – tot zijn en haar opluchting – weer in staat bleek zijn vriendin fysiek te bevredigen.

        In liefdes naam, Greta Seghers,

        Dit pand is onder andere belangrijk vanwege de merkwaardige houten consoles onder de dakrand van de voorgevel, die met barokke duivelskoppen versierd zijn. Alle maskers zijn verschillend. Sommige zijn geïnspireerd op dierenkoppen, andere op mensenhoofden. De saters moesten het gebouw beschermen tegen het kwade. Dit motief is al sedert de Middeleeuwen bekend en werd toegepast bij waterspuwers of kraagstenen.

        http://www.gent.be/gent/historis/monument/caermersklooster/caermersklooster.htm

        In de video Drawing Restraint 7 (1993) worstelen twee saters op de achterbank van een limousine die Manhattan binnenrijdt. Terwijl de verliezende sater wordt gedwongen met zijn horens een tekening te maken op het doorzichtige zonnedak van de wagen, probeert een opgewonden Barney zelf als sater aan het stuur zijn staart - die het midden houdt tussen een uitgestulpt darmkanaal en een navelstreng - beet te nemen.

        De Standaard,

        sater 2.0

        wellustig persoon; wellusteling

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een sater…

        is een man; is een persoon

        • [Geslacht] is een man

          Algemene voorbeelden


          Ik lag nog maar net weer in bed of ik hoorde geritsel aan de kamerdeur, alsof er een muis aan knabbelde. In de lichtkegel van de maan zag ik een vel papier onder de deur geschoven worden. Was de sater met zijn opzichtige erectie weer op pad? Maar die schreef geen briefjes, nooit (scripta manent, hadden we van hem geleerd), die zette doodleuk zijn voet tussen de kier van de deur en nam wat hij krijgen kon.

          In liefdes naam, Greta Seghers,

          Zorba had me inderdaad aangeboden me naar Petros' reisbureau te vergezellen, na het ontbijt was dat geweest. 'Ik heb het je beloofd,' had hij met een uitgestreken gezicht gezegd, 'en wat ik beloofd heb, daar houd ik me aan, hand op mijn hart.' Jaja, Victor, zo kende ik hem weer! Een sater wordt ook wel eens overvallen door een deugdzame bevlieging. Beleefd wees ik het aanbod af, er was de afgelopen dagen al te veel gebeurd.

          In liefdes naam, Greta Seghers,

          Combinatiemogelijkheden


          met adjectief ervoor


          • een geile sater
          • een illusieloze sater
          • een jonge sater
          • een naakte sater
          • een oude sater

          Steven Van Watermeulen speelt de prelaat Orsino die bij zijn eerste optreden even veelbetekenend zijn slipje laat zien, maar zich daarna ondubbelzinnig ontpopt tot een geile sater die wild om zich heen slaat.

          De Standaard,

          Een aantal jaren geleden had hij zich [...] opeens kikkerkaal laten scheren, wat overigens naar zijn zeggen het eigenlijke einde van zijn midlifecrisis had betekend. Nieuwe vitaliteit was toegestroomd, en het inwendige gedrein over teloorgegane jeugd had plaatsgemaakt voor de obscene punkrock van de illusieloze oude sater. Een skinhead op leeftijd, noemde hij zich graag.

          Een valse nicht, Guus Vleugel,

          Aan een lange bar zitten enkele zwarte schimmen [...]. Een jonge sater leunt ongenaakbaar tegen twee bierpompen. Helemaal achterin bevindt zich een kleine dansvloer waar een hoop mensen tegen elkaar staan geperst voor een nog kleiner podium.

          Open gelijk een mond, Jeroen Olyslaegers,

          Wel is het waar dat veel hedendaagse kunst intieme en extreme situaties opzoekt die vroeger tot de taboesfeer behoorden. Een treffend voorbeeld is de jonge Amerikaan Matthew Barney die vorig jaar in het Rotterdamse museum Boymans-van Beuningen als een naakte sater optrad in een stoet van gespierde nimfen, een oranje geverfde ram, stewardessen en fotomodellen, begeleid door doedelzakspelers en racemotoren.

          De Standaard,

          Woordfamilie


          Als deel van een afleiding