wellusteling


wellusteling 1.0

(pejoratief)

iemand die belust is op of zich volledig overgeeft aan zingenot, vooral in seksueel opzicht; wellustig, losbandig, wulps persoon

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een wellusteling…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is wellustig van aard; is belust op zingenot, vooral in seksueel opzicht, maar ook wel op het gebied van eten en drinken
  • [Activiteit of handeling] gedraagt zich wellustig

    Algemene voorbeelden


    Beeld je een clubje in van geile beren en een van beren die seks maar niks vonden. Wel, die uitzonderlijke beren bestaan niet meer: zij hebben zich immers niet voortgeplant. Vind je het dan gek dat de wereld stikt van de wellustelingen, vraagt Bas Haring.

    http://zoeken.bibliotheek.be/?itemid=|library/marc/vlacc|2416881,

    Anbeek schrijft informatief en vlot leesbaar over witte en zwarte Romantiek, over onschuldige kinderen, romantische onvrede, decadentisme en satanisme, vitale plattelandsmannen in de Vlaamse Heimatliteratuur, primitieve wilden, wellustelingen, gedegenereerden en krankzinnigen.

    De Standaard,

    Vraag honderd mensen wat ze bedoelen, als ze iemand een epicurist noemen. De woordenboekmakers hebben hun antwoorden geregistreerd. Nu eens is het een genotzuchtig persoon, een wellusteling, iemand die zwelgt in zinnelijke genietingen. Dan weer is het iemand die les petites choses de la vie apprecieert en dus van verfijnde genoegens houdt.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een geile wellusteling
    • een heidense wellusteling
    • een ongure wellusteling
    • een perfide wellusteling
    • een wraakzuchtige wellusteling
    • agressieve wellustelingen
    • oude wellustelingen
    • sadomasochistische wellustelingen

    Is snelfilmer Michael Winterbottom een creatieve duizendpoot die naarstig aan een eigenzinnig oeuvre timmert, of gewoon een charlatan die het medium cinema gebruikt zoals een geile wellusteling zich van vrouwelijk schoon bedient?

    http://www.humo.be/filmreviews/42158/9-songs,

    Want een mens wordt dan wel niet graag bekeken als een geile wellusteling, die begint te kwijlen als hij een persoon van het tegengestelde geslacht binnen zijn aktieradius opmerkt en dan dadelijk begint te denken aan zaken, die vroeger volgens het zesde en negende gebod moeiteloos de prachtigste doodzonde opleverden, waarvan de meest rabiate duivel kon dromen.

    De kabouter met het moedervlekje, Louis Verbeeck,

    Een uur lang zingen, ademhalingsoefeningen, middenrifoefeningen, een paradijs van zestig minuten. Nee, Mueremans was niet de heidense wellusteling waarvoor boekjes als Reine jeugdrijpheid of Kuis en kies zo waarschuwden. Als Adèle in het midden van het kamertje stond te vocaliseren, schuurde Mueremans met zijn schouders langs de wanden. Hij eiste altijd dat ze twee meter van de piano af bleef, alleen haar buik raakte hij af en toe aan, krachtig duwend ter hoogte van het middenrif.

    Altrapsodie, Geert Van Istendael,

    Vijf vrouwen zijn opgesloten in een soort staande doodskisten, vol glitters. De kandidaat, een ongure wellusteling, opent in alle kisten een langwerpig luikje dat zicht biedt op de borsten van de vrouw erin. Eén van die vrouwen is zijn vriendin. "Nummer vier", roept de kandidaat. Even later heft hij zijn handen in triomf ten hemel. Hij is de winnaar; hij heeft de borsten van zijn vriendin herkend.

    http://www.fransmensonides.nl/homepage/parijs2.htm,

    Epoxy, de heldin van het verhaal, belandt in dit album op de boot van de perfide wellusteling Koltar, die haar na een orgie wil offeren aan de oude goden.

    http://stripgids.org/2009/09/erotisch-epoxy-van-cuvelier-heruitgegeven/,

    Ene Sordini is zo'n ambtenaar - vlijtig, maar het meest karakteristieke dat zijn kamer oplevert, is het lawaai van de uit op elkaar gestapelde dossiers gebouwde zuilen die omvallen, telkens als de referendaris er in zijn ijver een document uit rukt. Een andere bij name genoemde ambtenaar is de wraakzuchtige wellusteling Sortini, niet met Sordini te verwarren. Italianen komen er nogal eens ongunstig af bij Kafka.

    Klaas kwam niet, W.F. Hermans,

    Vader Marchal nam ook aanstoot aan wat Jaap Kruithof voorzichtigjes te berde had gebracht, vooral omdat hij de oud-professor verkeerd had begrepen: nadat Kruithof eerst onomwonden had gezegd wat hij over de psychopathologische moordenaar Dutroux dacht – niets fraais dus – zei hij dat er gradaties in de pedofilie bestonden, en dat niet alle pedo's agressieve wellustelingen zijn.

    Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

    Een witte laboratoriumrat, meegebracht als huisdier, kan vanuit zijn kooitje een gezin totaal ontwrichten. Achter de spijlen loert het beest naar de familieleden, die door zijn barbaarse kracht binnen een mum van tijd veranderen in sadomasochistische wellustelingen. De jonge Franse cineast François Ozon (1967) maakt in zijn films het alledaagse tot horror.

    http://www.filmkrant.nl/av/org/filmkran/archief/fk199/regardel.html,

    Het was de jonge Daniël, die Susanna wist te redden door de twee oude wellustelingen tegenstrijdige verklaringen te ontlokken over de boom waaronder en de lokatie waar zij overspel zou hebben gepleegd.

    NRC,

    voorafgegaan door als


    • als een wellusteling

    Want een mens wordt dan wel niet graag bekeken als een geile wellusteling, die begint te kwijlen als hij een persoon van het tegengestelde geslacht binnen zijn aktieradius opmerkt en dan dadelijk begint te denken aan zaken, die vroeger volgens het zesde en negende gebod moeiteloos de prachtigste doodzonde opleverden, waarvan de meest rabiate duivel kon dromen.

    De kabouter met het moedervlekje, Louis Verbeeck,

    'Een heer was toen nog een heer en een dame een dame [...]. De collectieve fantasie verzon regels waaraan men zich hield, of die men overtrad. Men kon zichzelf beschouwen als een held of als een schurk, als een vurige minnaar, als een vurige zondaar, als een wellusteling of als een heer. Je kon jezelf dramatisch van statuut veranderen door met de regels te breken. De heer van stand kon bijvoorbeeld in een vurig minnaar veranderen, die vurige minnaar was eigenlijk een vurige zondaar, maar die zondaar bleek op het eind zelfs een held in de liefde te zijn.'

    De laatste woorden van Leo Wekeman, Yves Petry,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding