sauve-qui-peut


sauve-qui-peut 1.0

situatie waarin het motto "sauve qui peut" (redde wie zich redden kan) geldt; algehele, ordeloze, paniekerige vlucht waarin iedereen zijn eigen hachje probeert te redden
Weliswaar in de woordenboeken en de Woordenlijst Nederlandse Taal opgenomen, in de voorgeschreven doch zelden gebruikte vorm sauve-qui-peut, maar in het hedendaagse Nederlands weinig gebruikelijk. Wel te onderscheiden van het door het lidwoord het voorafgegane zelfstandig gebruikte tussenwerpsel sauve qui peut.
Zie ook : sauve qui peut

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een sauve-qui-peut…

is een vlucht

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] geschiedt in een algehele paniektoestand en verloopt ordeloos

    Hoofdsemagram: vlucht


    Algemene voorbeelden


    Natuurlijk is Napoleon in het 'sauve qui peut' bij Waterloo net zo hard meegelopen als de rest, zodra hij inzag, dat zijn leiding niets meer kon doen tegen de paniek.

    http://www.scholieren.com/werkstukken/11377,

    Het uitbreken van de oorlog op 10 mei 1940 bracht Vorrink aanvankelijk in verwarring. Op 14 mei 's morgens was hij nog van plan Amsterdam 'straat voor straat' te verdedigen, maar 's middags gold het 'sauve qui peut' en trachtte hij vergeefs via de haven van IJmuiden naar Engeland uit te wijken.

    http://www.iisg.nl/bwsa/bios/vorrink.html,

    Maar ook open democratieën worden bedreigd door rigiditeit, namelijk wanneer in tijden van bezuiniging de overheidstaken, vertaald in begrotingen, procent voor procent worden weggeschaafd. Debat ten principale tussen de hoofden der departementen is in kalme tijden al nauwelijks mogelijk, laat staan als de paniek van het sauve qui peut uitbreekt.

    http://www.kunstenaarsverzet.nl/Boeken/boekjesna1987/1989/1989.htm,

    In dezelfde maand dat dit eigenzinnig credo te Parijs werd uitgesproken, werden in Barcelona tien anarchisten veroordeeld voor twee aanslagen: de eerste had de militaire gouverneur van de stad gegolden [...], de tweede was gemunt op de Barcelonese chic [...]. De uitwerking was groter dan van enige andere 'propaganda van de daad': drieënzestig doden en gewonden, ongerekend nog de slachtoffers van het 'sauve qui peut' na de ontploffing.

    http://www.dbnl.org/tekst/rome002ophe01_01/rome002ophe01_01_0012.php,