scharrelkind


scharrelkind 1.0

(neologisme)

kind dat buiten mag spelen en rondlopen zonder dat daar continu een volwassene bij is; kind dat buiten mag rondscharrelen om zich te vermaken

Semagram


Een scharrelkind…

is een kind; is een persoon

 • [Toepassingsgebied of bereik] is een kind dat buiten mag spelen en rondlopen zonder dat daar continu een volwassene bij is; is een kind dat buiten mag rondscharrelen om zich te vermaken

  Hoofdsemagram: kind


  Algemene voorbeelden


  We hebben iedere minuut van het opgroeien van Warre meegemaakt… z'n eerste stapjes, z'n eerste woordjes… We zagen hem veranderen van een 'bang en wereldvreemd' wezentje naar een ontdekkend en avontuurlijk 'scharrelkind'.

  http://charlottedewitte.wordpress.com/,

  In 2007 werd ik getroffen door een artikel over "Scharrelkinderen". Daarin werd opgemerkt dat de kinderen van deze tijd weinig ruimte en gelegenheid hebben om lekker buiten te kunnen scharrelen. Speeltuintjes zijn ingericht met wipkippen en glijbanen met als ondergrond rubbertegels. Kinderen ervaren de natuur niet meer en krijgen niet de kans om hun eigen talenten te ontdekken. Als kinderen wel eens in een park komen mogen ze veel niet, klimmen in bomen, bloemen plukken, hutten bouwen of een dammetje in de sloot maken. In de natuurspeeltuin kan dit allemaal wel en daarom is een dergelijke speelplaats heel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen.

  http://leiderdorp.groenlinks.nl/node/66362,

  Hoe belangrijk contact met de natuur is voor opgroeiende kinderen beschrijft de Amerikaanse journalist en schrijver Richard Louv in zijn bestseller 'Last child in the woods, saving our children from nature-deficit disorder' (Het laatste kind in het bos - hoe we onze kinderen behoeden voor een natuurtekort). Daarin waarschuwt hij voor de teloorgang van het scharrelkind, het kind dat na school vrij buiten speelt tot het donker wordt.

  http://www.hetlaatstekindinhetbos.nl/boek_recensies.html#trouw,

  Combinatiemogelijkheden


  met onbepaald voornaamwoord


  • weinig scharrelkinderen

  Er zijn nog steeds maar weinig scharrelkinderen. Maar die zijn straks zijn wel de baas, voorspelt een bezoeker van de Facebook-pagina van de Meitivs: "Als ze groot zijn, maken ze gehakt van de helikopterkinderen, want die kunnen dan niks zonder instructies van mamma."

  https://www.trouw.nl/nieuws/scharrelkinderen-op-straat-bel-de-politie~b56816f5/,

  Etymologie


  Aard herkomstleenvertaling
  Vroegste datering2009
  BrontaalEngels
  Vorm in brontaalfree-range kid
  Betekenis in brontaalidem
  BenoemingsmotiefHet woord is gemaakt naar analogie van scharrelkip (Engels free-range hen).