scheefwerken


scheefwerken 1.0

(business, economie en financiën; (vooral) in Nederland; neologisme)

werken onder zijn of haar niveau en tegen een loon dat niet in verhouding staat tot het niveau van opleiding en/of ervaring, vaak in de hoop in een later stadium wel gepast werk te vinden; werken in een baan die (ver) onder het opleidingsniveau en/of ervaringsniveau van de werknemer ligt
Vaak in zelfstandig gebruik.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Scheefwerken…

is een activiteit

      Algemene voorbeelden


      Jongere en oudere werknemers kiezen steeds meer voor een baan die feitelijk onder hun opleidings- en ervaringsniveau ligt. De crisis leidt zo tot 'scheefwerken'. Werkgevers kunnen intussen lastige vacatures niet invullen met de juiste mensen. Zij werven nieuwe medewerkers daarom liever op lager opleidingsniveau of met minder werkervaring, om ze vervolgens zelf op te leiden. Het 'scheefwerken' onder werknemers aan de ene kant en het tekort aan gekwalificeerde medewerkers voor werkgevers anderzijds vormen opvallende uitkomsten uit recente Randstad-onderzoeken [...]. Met name hoogopgeleiden zouden volgens tweederde van de werknemers (65 procent) dikwijls een baan beneden hun opleidingsniveau accepteren.

      http://www.randstad.nl/over-randstad/pers/persberichten/2013/Crisis-leidt-tot-scheefwerken-en-schaarste.xml,

      De afgelopen weken kon je bij uitgeverij Van Dale stemmen op het 'Woord van het jaar'. Natuurlijk stemde ik als tekstschrijver en taalliefhebber ook. Dit jaar vochten woorden als socialbesitas, selfie, sletvrees, scheefwerken, koningslied, participatiesamenleving en christenhipster om de eer van het jaar. Ook boekface, comakijken, voedselsjoemel, kweekburger, knikkebolziekte en kopschopper waren genomineerd. Allemaal mooie nieuwe woorden, maar de grote winnaar van dit jaar is geworden…. Selfie!

      http://18elf.nl/weblog/woord-van-het-jaar-2013/,

      Wat is scheefwerken? We hadden het ook liever misschien een andere naam gegeven, maar er is zoveel sprake van "scheefwonen" dat we dit als geuzennaam willen hanteren. In afwachting misschien van een beter woord en dus ook een betere naam. Scheefwerken is wat je doet als je aanzienlijk hoger opgeleid bent dan waarvoor je (weer eens) moet solliciteren. Of het is wat je doet als je bent aangenomen.

      http://www.devrije.nl/archives/00001116.html,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2006
      Periode opkomst De woorden scheefwerken en scheefwerker gaan al geruime tijd mee, maar zijn de laatste tijd als gevolg van de aanhoudende crisis op de arbeidsmarkt sterk in opkomst.
      Bijzonderheden Gevormd naar analogie van een woord als scheefwonen of scheefhuren. Het woord werd in 2013 verkozen tot Woord van het Jaar in de categorie Lifestyle, hoewel het toen al zeker zeven jaar oud was.