scheetje beef


scheetje beef 1.0

(schertsend)

beetje scheef
Verspreking (spoonerisme) voor beetje scheef, waarbij de klanken van die woorden verwisseld worden, soms als echte verspreking, maar meestal als bewuste, grappig bedoelde frase.

Algemene voorbeelden


Het zijn de meest oubollige grapjes: de woordgrapjes waarbij je letters verwisselt. Een scheetje beef, het piest precas, een neukebootje. Ik heb ze honderd keer gehoord en moet er nog steeds om lachen.

http://www.gelderlander.nl/archief/een-scheetje-beef-1.2537531,

Spoonerisme: genoemd naar de predikant dominee Spooner die tot grote pret van de kerkgangers vaak woorden verhaspelde. Iedereen heeft het wel eens gehoord of gezegd: Het piest presas... Hij heeft een braakgesprek... Het staat een scheetje beef... Ook het verwisselen van klinkers gebeurt nogal eens: We gaan zwemmen in het spatbordenfonds.

http://jan.liebregts.eu/spoonerisme

De 'contrepeterie' berust op een wisseling van klanken in een zin. In het Nederlands zijn er maar weinig voorbeelden van, omdat onze uitspraak tamelijk nauwgezet de schrijfwijze volgt: 'heren van de raad/haren van de reet', 'prul van een ledikant/lul van een predikant' en 'een klein scheetje beef' schieten me nu te binnen.

http://blog.krek.nl/article/uncategorized/hou_op_schei_uit_ik_pies_in_me_broek.html,

Uw bril staat een scheetje beef.

http://forum.fok.nl/topic/1758259,

We draaien ook veel beginletters om, zoals schoodbappen doen, een scheetje beef, met verkrachte eenden, feletoontje, veletisie, enz. Kennen jullie deze nog? "Scheel Heveningen was een vlooi der prammen, zodat alle gadbasten gezoodnaakt waren hun poffers te kakken en in de plee te zonzen."

http://kliefje.wordpress.com/2010/12/07/uitdruksels/,

Ik heb gekeken naar de foto's en die zijn vanuit verschillende hoeken genomen. En is er dus van alle kanten iets te zien. Alleen en dat is echt iets wat een beetje onnatuurlijk over komt is het figuur op de 4e foto. Deze staat een scheetje beef. Ofwel het lukt mij niet om zo te blijven staan, hij helt een beetje achterover.

http://www.modelbrouwers.nl/phpBB3/viewtopic.php?f=21&t=10354&start=130,

Een selectie van grappige versprekingen, omgedraaide gezegden en andere leuke teksten [...]. Iemand dood maken met een blije mus. Je kon een speld in een hooiberg horen vallen [...]. Dat mag de prut niet drekken [...]. Je moet niet dronken dat ik denken ben [...]. Zij hebben een huis van een kast [...]. Dat kost handen vol met klauwen [...]. Het pijpt regenstelen [...]. Hij heeft veel zang op zijn noten [...]. Hij zit een scheetje beef.

http://www.camerasjaak.nl/fflaggeverspreeksels.htm

Sammy is een husselaar, dat betekent dat hij de letters door elkaar husselt en dat is extra knap. In plaats van 'beetje scheef' schrijft hij 'scheetje beef'. 'Dat heet Creatief Schrijven,' zei Mees Kees. 'Sammy, je krijgt een tien voor Creatief Schrijven.'

http://www.leesfeest.nl/boek/mees-kees-de-gloria,