schemertijd


schemertijd 1.0

tijd waarin bij het aanbreken van de dag vóór zonsopgang of 's avonds na zonsondergang nog een flauw, zwak licht schijnt; tijd tussen licht en donker 's morgens of 's avonds; tijd van de ochtendschemering of avondschemering; tijd waarin het schemert

Semagram


Een schemertijd…

is een tijd

 • [Tijd] vindt plaats bij het aanbreken van de dag vóór zonsopgang of 's avonds na zonsondergang; vindt plaats bij de schemering
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] gaat gepaard met een flauw, zwak licht

  Hoofdsemagram: tijd


  Algemene voorbeelden


  In een land als Nederland met een relatief lange schemertijd is het vaak beter om te kiezen voor een verrekijker met een hoog schemergetal. In bijvoorbeeld de tropen waar de schemertijd heel kort is, is de lichtsterkte of helderheid belangrijker.

  http://www.knivesandtools.nl/nl/ct/verrekijker-wb-schemergetal.htm

  Zandvliegjes zijn het meest actief in de schemertijd dus met zonsopkomst en zonsondergang, maar ook wanneer zij overdag worden verstoord kunnen zij gemeen bijten.

  http://people.zeelandnet.nl/andym/Artikelen/Al-Tallil-Airbase_Leishmaniasis.htm

  Hoewel men het niet verwacht, is IJsland een land met een eerder mild klimaat. Zachte winters wisselen af met koele zomers. Gedurende de maanden mei, juni en juli is er haast altijd daglicht. De herfst compenseert dat dan weer met erg lange schemertijden.

  http://www.vakantiewegwijzer.be/ijsland.html