schrikkeldag 1.0
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een schrikkeldag…
is een dag; is een periode; is een tijd
- [Geheel] is een deel van een schrikkeljaar overeenkomstig onze telling van kalenderjaren
- [Functie] dient om in overeenstemming te blijven met de werkelijke astronomische lengte van een jaar of de tijd die de aarde nodig heeft om eenmaal rond de zon te draaien
- [Frequentie] wordt iedere vier jaar toegevoegd
- [Tijd] valt op 29 februari
- [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] komt alleen in een schrikkeljaar voor
- [Gevolg of resultaat] compenseert dat een jaar in werkelijkheid 365 dagen, 5 uur en 48 minuten duurt
Algemene voorbeelden
Een tropisch jaar is de tijd die de aarde nodig heeft om tijdens haar baan om de zon van lentepunt naar lentepunt te draaien. Dit duurt niet exact 365 dagen, maar 365 dagen, 5 uur, 48 minuten en 45,1814 seconden. Zou men toch stipt 365 dagen aanhouden, dan zouden we elke vier jaar bijna een dag tekort komen: 23 uur en 15 minuten. Op de langere duur zouden de seizoenen volledig verschuiven ten opzichte van de kalender. Schrikkeldag compenseert dit tijdsverschil door elke vier jaar 24 uur toe te voegen. Dit is echter weer een hypercorrectie: zo'n 45 minuten teveel. Bij de gregoriaanse kalender loste men dit op door bij elke eeuwwisseling die niet deelbaar is door 400 de schrikkeldag achterwege te laten. Zo was er een schrikkeldag in 2000, maar niet in 1900.
Een dag is één omwenteling van de aarde om haar as. Één jaar is een periode waarin de aarde een baan rond de zon maakt. Officieel duurt een jaar 365,2444 dagen. Om het iets in te korten gebruikte Julius Caesar 365,25 dagen voor één jaar. Later werd dit weer door paus Gregorius XIII aangepast. Eigenlijk begin je na een jaar van 365 dagen dus een kwart van een dag te vroeg. Na vier jaar wordt dat één dag. Deze extra dag wordt aan het jaar toegevoegd waardoor je een schrikkeldag krijgt.
Als je er een berekening op loslaat kom je erachter dat we in dat jaar 3/400 dag te laat eindigen. Eens in de 400 jaar loopt dit aantal op tot drie dagen, daarom wordt er ook drie keer per vier eeuwen een schrikkeldag overgeslagen. Als we geen schrikkeldagen zouden hebben zou onze kalender niet meer goed lopen en zouden de seizoen steeds in een jaar steeds op een andere datum beginnen.
Dit jaar is de verhoopte ekonomische groei van 2,2 procent (waarop de begroting '96 stoelt) ook al onhaalbaar. In het beste geval - en met de hulp van één extra produktiedag, op schrikkeldag 29 februari - wordt dat 1,8, misschien zelfs maar 1,5 procent.