schuimblusser


schuimblusser 1.0

afbeelding

Bron: Firetech117
( CC BY-SA 3.0 )

apparaat waarmee een kleine brand met schuim geblust kan worden; schuimblusapparaat; in het bijzonder ook: apparaat waarmee een brand met schuim geblust kan worden en dat voorzien is van een speciale straalpijp die het mengsel van water en schuim vernevelt in kleine druppels; sproeischuimblusser

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een schuimblusser…

is een apparaat

  • [Deel] bestaat uit een metalen koker met daaraan een slang die uitmondt in een sproeikop met een handel
  • [Samenstelling] bevat water en schuim dat veelal koolzuur of de oppervlaktespanningverlagende vloeistof AFFF (Aqueus Film Forming Foam) bevat.
  • [Functie] dient om kleine branden in huis, de caravan, de auto e.d. te blussen en is vooral geschikt om vloeistofbrand te bestrijden
  • [Volume] bevat meestal maximaal negen liter en moet minimaal een inhoud van twee liter hebben

Algemene voorbeelden


Een schuimblusser veroorzaakt bij het blussen nauwelijks nevenschade. Ook hier geldt: minimum inhoud 2 kg. Met een schuimblusser kunt u kleine branden in de woning in de vorm van vaste stoffen en vloeistoffen prima blussen.

http://brandweerinfo.nl/regio/brabant/zuid-oost/indexnl.htm

Voor schuimblussers geldt: Bij een klasse B-brand niet in de brandende vloeistof spuiten, maar zodanig tegen een obstakel [...]. Schuimblussers zijn verkrijgbaar met een inhoud van 6 en 9 liter. Voor koolzuurblussers geldt: Koolzuurblussers met inhoud tot 5 à 6 kg zijn geschikt voor in huis of garage.

http://www.brwalphen.com/default.htm

Schuimblussers zijn ook uitstekend geschikt voor caravan en zomerhuisje.

http://brandweerinfo.nl/regio/brabant/zuid-oost/indexnl.htm

Relatief nieuw zijn de (sproei)schuimblussers. Ze bevatten water en schuim. De bluswerking berust op afdekking, zodat de zuurstoftoevoer wordt afgesloten. Daarom zijn schuimblussers zeer geschikt om vloeistofbranden te doven. Er zijn verschillende soorten schuim. Een veelgebruikte soort is AFFF (Aqueus Film Forming Foam), omdat dit type schuim ook geschikt is voor vastestofbranden. AFFF verlaagt namelijk de oppervlaktespanning van water, waardoor de blusstof beter in de brandhaard kan doordringen. Sproeischuimblussers worden steeds meer populair, omdat ze gebruikersvriendelijk en effectief zijn en weinig nevenschade veroorzaken. Ze zijn voorzien van een speciale straalpijp die het waterschuimmengsel vernevelt in zeer kleine druppels. Daardoor is de blusstraal niet elektrisch geleidend en kan ook een brand in elektrische apparatuur die onder spanning staat effectief worden bestreden.

Reformatorisch Dagblad,

Een schuimblusser: de werkzame blusstof bestaat uit een oppervlaktespanningverlagende vloeistof (AFFF). Tijdens het gebruik komt deze vloeistof in de vorm van schuim uit de blusser. De kans op schadelijke reacties op metalen is veel kleiner dan met poeder. Gebruik de blusser als volgt: bij brand richt je de straal van net boven tot net in de vlammen, zodat het poeder als een soort deken over de brandhaard terechtkomt, stootsgewijs blussen en tussendoor het resultaat beoordelen, waarna de volgende stoot beter gericht kan worden.

http://www.camperpunt.nl/index.html

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen