secretaresse


secretaresse 1.0

vrouw die voor een ander, voor een instelling of als lid van een bestuur zorg draagt voor de correspondentie, de verslaglegging, het voorbereiden van vergaderingen e.d.; vrouwelijke administratieve hulpkracht

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een secretaresse…

is een functionaris; is een persoon

  • [Geslacht] is een vrouw
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent haar functie uit voor haar beroep

    Algemene voorbeelden


    'Er moet een soort fysieke link zijn tussen wat ik in mijn hoofd bedenk en wat er uiteindelijk op het papier terechtkomt. Pas later typ ik het uit, dan ben ik een beetje mijn eigen secretaresse die de foutjes uit de brief haalt die de directeur haar zojuist heeft gedicteerd.'

    Eten met Emma, Herman Koch,

    Om een uur of vier werd ik wakker - geen wekker gehoord. Met de lift ging ik naar beneden om bij het belendende winkelcentrum vanuit een telefooncel te bellen. Ik kreeg een secretaresse aan de lijn aan wie ik vertelde dat ik me had verslapen. Ze zei dat er wel weer contact met me opgenomen zou worden. De volgende dag lag de ontslagbrief in mijn brievenbus.

    http://www.gesprekvandedag.nl/forum/messages/10341/9787.html,

    De vergaderzaal was wel wat groot. De spaarzame keren dat zij er kwamen viel het des te sterker op dat de vergadertafel almaar groter leek te worden, ook al zette men de overbodige stoelen telkens terzijde en nam de boekhouder het notuleren over van de secretaresse omdat zij het was die gebeld zou moeten worden als de koffie daar moest zijn.

    Mooi was Maria, Marijke Höweler,

    In 1971 werd ze secretaresse van Jean-Luc Dehaene. Waar Jean-Luc ging, volgde Rosa: van zijn dagen als kabinetsmedewerker op Sociale Voorzorg, tot minister en premier. "Ik heb alles gedaan wat een secretaresse voor haar baas moet doen," zegt ze. "Alles. Behalve koffie halen, dat is geen secretariaatswerk."

    De Standaard,

    Het bedrijf kende tot dan toe een uitgebreide vergaderstructuur met drie secretaresses die notulen maakten en zorgden voor koffie en thee. Tegenwoordig maakt de enig overgebleven secretaresse korte notulen in de vorm van actiepunten.

    http://www.vergaderwijzer.nl/Volkskrant.htm,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • telefoneren
    • typen

    Bartel? Nee, Bartel die kon niet komen. Zijn secretaresse heeft er over getelefoneerd, dat hij niet kon komen, Bartel.

    http://web.inter.nl.net/hcc/Her.Jansen/thomese.htm,

    De secretaresse zit te typen, ze keek niet op toen we binnenstapten.

    Hongarije, Lieve de Boeck (ed.),

    met koppelwerkwoord


    • zijn

    'Dus jij bent secretaresse,' zei ik. 'Ja. En u, wat doet u?'

    Lachen; Marlene Dietrich; Plattegrond van de oppervlakte, Dave Goldstein,

    met adjectief ervoor


    • een goede secretaresse
    • goede secretaresses

    Horen, zien en aanvoelen, daar gaat het om in ons vak. Anticipatie is de kracht van een goede secretaresse. Anticipatie groeit op het moment waarop je met één woord de zin van iemand anders kunt afmaken.

    De Standaard,

    Ik was wat aan de late kant, de volgende dag. 'VandenAcker heeft al voor je gebeld', zei Wiesje, 'maar ik heb een kopje koffie voor je warm gehouden. Dat doet een goede secretaresse voor haar baas.'

    Heden mosselen, morgen gij, Hans Vervoort,

    Volgens Wim Sillevis Smitt, hoofd personeel en organisatie, heeft NWO ongeveer dezelfde arbeidsmarktproblemen als andere instellingen. 'Het is een probleem goede secretaresses te vinden en de invulling van informaticafuncties kost doorgaans ook veel moeite.'

    http://www.academictransfer.nl/um/

    • een jonge secretaresse
    • een jongere secretaresse

    De receptioniste bracht ons naar een wachtkamer, waar we duimen zaten te draaien tot er een jonge secretaresse verscheen, die ons naar de liften begeleidde. We gingen een aantal verdiepingen omhoog en kwamen in een grote kantoortuin, waar het gonsde van de bedrijvigheid.

    Jihad, Tom Carew,

    De wereldberoemde tenor Luciano Pavarotti (60), die recent toegaf dat hij een verhouding heeft met zijn veel jongere sekretaresse, heeft maandag een scheidingsovereenkomst gesloten met zijn vrouw Adua (59).

    De Standaard,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • de secretaresse van een directeur
    • de secretaresse van een dokter
    • de secretaresse van een schrijfster

    Na drie jaar in de top van Sabena loopt ze nog regelmatig tegen vooroordelen op. "Dat ik mijn kinderen verwaarloos, of dat dit werk te zwaar is voor een vrouw. Als vrouw moet je dan ook nooit laten merken wanneer je over je toeren bent, want dan zeggen ze onmiddellijk: zie je wel!" Soms ook wordt ze aangezien voor de secretaresse van de directeur. Als ze een lezing houdt, bijvoorbeeld. Het deert haar niet.

    NRC,

    Er klonk een tik, wat droog geruis, dan een stem. 'Met de secretaresse van dokter Huisman.'

    Het verkeerde keelgat, Diane Broeckhoven,

    Een aantrekkelijke jonge vrouw kwam de kamer binnen. Zij was vierentwintig en de sekretaresse van een schrijfster, die met haar romans veel succes oogstte.

    http://www.seksplaza.be/verhaal.php/160/

    • de secretaresse van een advocatenbureau
    • de secretaresse van een school

    De secretaresse van het advocatenbureau van Michel Graindorge wilde in 1989 een kwetsuur die ze aan de kust had opgelopen, laten doorgaan voor een arbeidsongeval.

    De Standaard,

    De directeur had de avond zelf van het ongeluk al zijn drank weggegoten [...]. Tine Vermeire, de secretaresse van de school, had de directeur eigenhandig geholpen de flessen uit te gieten.

    Donderdagmiddag. Halfvier, Kristien Hemmerechts,

    in voorzetselgroep


    • met een secretaresse

    Hoewel het een onuitroeibaar cliché is dat de baas het met de secretaresse doet, kon Van In zich niet indenken dat meneer Steen de blondine bereed. De manier waarop ze met elkaar omgingen had iets vertrouwelijks, alsof ze zijn dochter was.

    De vijfde macht, Pieter Aspe,

    'Jij bent de tweede man aan wie ik mij geef, en als mijn man mij niet verwaarloosde, zou je heus geen kans krijgen.' 'Je moet je niet om je man bekommeren, die heeft immers zijn secretaresse. Waarom zou jij geen recht hebben op een beetje liefde?' 'Dus toch,' fluisterde ze. 'Natuurlijk! Alle directeurs houden aan met hun secretaresse, daar dienen die toch voor.' 'Zeg zo iets niet. Ik vind het afschuwelijk.'

    Iks, Johan Van Nijen,

    met bezittelijk voornaamwoord


    • je secretaresse
    • mijn secretaresse
    • zijn secretaresse
    • onze secretaresses

    Ze neemt zich voor niets te laten merken, maar natuurlijk kan ze het niet laten. 'Ik had je gebeld op de zaak, maar je was er niet, zei je secretaresse.' 'Ik had een afspraak buiten de deur.' 'Ik dacht dat je de hele dag op kantoor zou zijn.'

    De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

    Het is tien uur. Ik bel mijn secretaresse. "Kom eens even, Magda." "Ja, directeur." Een paar seconden later is zij er al.

    Liliane, of De spiegelingen van leugen en liefde, Clem Schouwenaars,

    Minister Andriessen en zijn secretaresse leggen de laatste hand aan zijn brief over Fokker aan de Tweede Kamer.

    NRC,

    Wie het met zijn sekretaresse wil doen, kan dat elke dag, in een hotelletje of zo.

    De Standaard,

    Onze secretaresses hechten erg veel belang aan de waardering die ze van hun baas krijgen. Zij beschouwen die attentie op Secretaressedag als een graadmeter van hun populariteit hij hun baas.

    Scènes op het werk, Paul Desmedt,

    voorafgegaan door als


    • als secretaresse

    Haar man werkte als accountant, zij als secretaresse. Hun twee inkomens waren meer dan voldoende om zich de luxe te kunnen permitteren van een full-time kinderoppas.

    NRC,

    De hoofdfiguur, Joan Mosley (voortreffelijk gespeeld door Tina Lifford), is een 35-jarige, gescheiden vrouw die met weinig middelen - ze is net als secretaresse ontslagen en heeft een slecht betaalde baan in een supermarkt - een gezin met drie kinderen overeind moet houden.

    NRC,

    En Femke heeft een topbaan als secretaresse van de secretaris-generaal, de hoogste ambtenaar, op het ministerie van Binnenlandse Zaken.

    Meppeler Courant,

    Tot vorig jaar moest ze als secretaresse op advocatenkantoren soms hard werken voor bazen die dat niet altijd waard waren.

    NRC,

    Het bedrijf Mars in Veghel, waar ze werkzaam was als secretaresse, had catering nodig en zo ontmoette ze haar latere echtgenoot Bert van den Boer, die in het bedrijf van zijn vader werkte.

    NRC,

    Gipsy is het relaas van één dag in het leven van Evelyne Daems. Deze naar eigen zeggen niet onknappe 40-jarige blondine werkt als sekretaresse in een bedrijf dat auto-onderdelen produceert.

    De Standaard,

    Vaste verbindingen


    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen