secretaris-generaal


secretaris-generaal 1.0

ambtenaar die aan het hoofd staat van een ministerie en verantwoordelijk is voor de dagelijkse gang van zaken op dat ministerie, departement; hooggeplaatste ambtenaar op een ministerie, departement

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een secretaris-generaal…

is een ambtenaar; is een persoon

  • [Organisatie of instelling] is in dienst van de overheid
  • [Plaats] staat aan het hoofd van een ministerie, departement
  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Activiteit of handeling] heeft de dagelijkse leiding over de ambtelijke organisatie binnen een ministerie; is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken op een ministerie, departement
  • [Omstandigheid] is geen politicus

Algemene voorbeelden


Femke heeft een topbaan als secretaresse van de secretaris-generaal, de hoogste ambtenaar, op het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Meppeler Courant,

Van der Zwan en Entzinger zien geen heil in een strenger toelatingsbeleid, in tegenstelling tot een werkgroep onder leiding van secretaris-generaal L.A. Geelhoed (economische zaken).

NRC,

Interessant tegen de achtergrond van de al decennia durende ambtelijke stammenstrijd is het voorstel van de CDA-commissie om de secretarissen-generaal en de directeuren-generaal te vervangen door staatssecretarissen. Het zou betekenen dat de ambtelijke leiding in politieke handen komt. Strikt genomen zijn de hoogste ambtelijke posten op de ministeries al politiek bepaald. De secretaris-generaal zonder partijlidmaatschap is een uitzondering. De functies zijn keurig over de grote partijen verdeeld. Maar omdat de topambtenaren na verkiezingen blijven zitten, loopt de politieke kleur tussen politieke en ambtelijke leiding niet altijd synchroon.

NRC,

Dales voelt er niets voor zich aan aantallen te binden en evenmin om vacaturestops in te stellen. Zij vindt dat eerst een kwalitatieve discussie moet worden gevoerd over de taken van de rijksoverheid. Daarover hebben de secretarissen-generaal, de hoogste ambtenaren van de ministeries, voorstellen geformuleerd, waarover het kabinet verdeeld is.

NRC,

"Bij een reorganisatie van de rijksdienst is een departementale herindeling het sluitstuk." Mr. G. van Dinter, voorzitter van het college van secretarissen-generaal, zegt dit in een vraaggesprek met NRC Handelsblad over de ingrijpende herverkaveling van de ministeries, die geen prioriteit heeft voor de Haagse ambtelijke top. De secretarissen-generaal zullen de ministerraad binnenkort meedelen dat er "eerst een duidelijke scheiding" moet komen tussen ambtenaren die beleid maken en uitvoerende diensten.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • plaatsvervangend secretaris-generaal

Zoals te doen gebruikelijk bij kabinetsformaties levert het ministerie van Algemene Zaken de personen. De raadsadviseurs Peter Martens (ooit werkzaam bij het ministerie van Financiën) en Paul Huijts (hij werkte eerder op Economische Zaken, bij de afdeling technologiebeleid) zijn de secretarissen, terwijl plaatsvervangend secretaris-generaal van Algemene Zaken, Rob Visser, ook regelmatig in de formatievertrekken te vinden is.

NRC,

D.J. Bruinsma, die in augustus vorig jaar wegens een conflict vertrok als vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van de Nederlandsche Credietverzekering Maatschappij (NCM), is benoemd tot plaatsvervangend secretaris-generaal bij het ministerie van economische zaken.

NRC,

  • voormalig secretaris-generaal
  • de voormalige secretaris-generaal

Voormalig secretaris-generaal van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, Ralph Pans, zegt dat hij zich 'overgeleverd voelde aan de stroperigheid'. Hij vroeg herhaaldelijk uitleg aan De Wijkerslooth over het onderzoek naar de vier van corruptie verdachte ambtenaren van Rijkswaterstaat. Telkens werd hij geconfronteerd met 'het grote niets'.

de Volkskrant,

Vorige week uitten het CDA-Kamerlid V. van der Burg en de voormalige secretaris-generaal van het ministerie van justitie, G. van Dinter, in NRC Handelsblad hun zorgen over het bestaan van zogenoemde "rondreizende euthanasie-artsen".

NRC,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: op

  • secretaris-generaal op Algemene Zaken
  • secretaris-generaal op een departement
  • secretaris-generaal op departementen
  • secretaris-generaal op een ministerie
  • secretaris-generaal op het ministerie van Buitenlandse Zaken

Rein-Jan Hoekstra, momenteel lid van de Raad van State, was tot 1994 secretaris-generaal op Algemene Zaken.

De Standaard,

De bruteringswet is door Heerma zelf in het vorige kabinet, waarin hij staatssecretaris van volkshuisvesting was, voorbereid. Lemstra was in die periode secretaris-generaal op dit departement.

NRC,

Maar wat In 't Veld als bestuurskundig adviseur én hoogleraar verdiende is minder dan wat wij menig secretaris-generaal op onze departementen in stilte betalen.

NRC,

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog was hij korte tijd ambassadeur in China en Moskou en secretaris-generaal op het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag.

NRC,

Voorzetsel: van

  • secretaris-generaal van Binnenlandse Zaken
  • secretaris-generaal van het ministerie van Algemene Zaken
  • secretaris-generaal van het ministerie van Arbeid
  • secretaris-generaal van het ministerie van Justitie

Morgen verschijnt het lang verwachte rapport van de commissie-Donner over het functioneren van het openbaar ministerie. Het OM moet zich meer richten op zijn kerntaken, meent J.J. van Aartsen, secretaris-generaal van Binnenlandse Zaken.

NRC,

In een vraaggesprek met deze krant vandaag geeft secretaris-generaal Wim Kuijken van het ministerie van Algemene Zaken aan dat er voor een kabinet nauwelijks ruimte is om af te wijken van de voorstellen die in de Verkenningen worden gedaan.

NRC,

Bij de hoge ambtenaren is Michel Jadot, secretaris-generaal van het ministerie van Arbeid, voorlopig de enige die in het openbaar de plannen van de minister scherp bekritiseert.

http://www.knack.be,

Donner pleitte voor het instellen van een landelijk , leiddinggevend college bij het OM met een eigen voorzitter, die verantwoording moet afleggen aan de minister van justitie. De vergadering van procureurs-generaal krijgt daarmee een andere rol [...]. Die vergadering wordt nu nog voorgezeten door de secretaris-generaal van het ministerie van justitie. Met een eigen voorzitter krijgt het OM een grotere zelfstandigheid van het departement.

NRC,

in voorzetselgroep


  • de benoeming van een nieuwe secretaris-generaal

Tussen minister-president R. Lubbers en zijn vice-premier W. Kok is een meningsverschil ontstaan over de benoeming van een nieuwe secretaris-generaal op het departement van Algemene Zaken.

NRC,

voorafgegaan door als


  • als secretaris-generaal

Aloïs Van de Voorde, als secretaris-generaal de hoogste ambtenaar op het ministerie van Financiën, bereikt binnenkort de pensioengerechtigde leeftijd.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


secretaris-generaal 2.0

ambtenaar die aan het hoofd staat van een secretariaat, een secretarie; hoofd van het secretariaat, de secretarie van een grote organisatie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een secretaris-generaal…

is een ambtenaar; is een persoon

  • [Organisatie of instelling] is in dienst van een grote organisatie
  • [Rang of hiërarchische positie] staat aan het hoofd van het secretariaat, de secretarie van een grote organisatie
  • [Geslacht] is een man of een vrouw

    Algemene voorbeelden


    De NAVO is een hiërarchische en formele organisatie. Tijdens vergaderingen neemt de secretaris-generaal als eerste het woord, dan de landen die hebben aangekondigd iets te willen meedelen. Slechts af en toe kan er een grapje af, vooral als de ontspannen en belezen Balanzino voorzit. Vergaderingen worden minutieus voorbereid. Zo krijgt de secretaris-generaal zijn eigen interventies uitgetikt op papier, inclusief de begroeting en geanticipeerde reacties op mogelijke opmerkingen.

    http://www.nrc.nl/W2/Lab/Profiel/Navo/hoofdkwartier.html,

    De Hongaarse regering sloot een akkoord over de teruggave van joodse eigendommen die tijdens de holocaust geconfisqueerd waren. Israël Singer, de secretaris-generaal van het Joods Wereldcongres, noemde het akkoord een model voor andere Oost-Europese staten als Polen en Tsjechië.

    De Standaard,

    Krijgen de spelers gelijk, dan kan de rechter een dwangsom vastleggen voor het geval de bond hen niet meteen vrij geeft. In het ergste geval kan de rechter zelfs een curator aanstellen, als hij meent dat de reglementering van de bond een wettig beleid door de aangestelde bestuurders onmogelijk maakt. Een blamage zou dat zijn voor de voetbalbond en voor secretaris-generaal Alain Courtois, die als hooggeplaatste bezoldigde werknemer verantwoordelijk is voor de werking van de bond.

    De Standaard,

    De Vlaamse Zwemliga (VZL) telt momenteel 123 aangesloten clubs [...]. De leiding van de liga ligt in handen van een beheerraad, bestaande uit 7 personen (1 voorzitter en 6 beheerraadsleden) allen verkozen door de Algemene Vergadering van de clubs. De dagelijkse uitvoering gebeurt door de secretaris-generaal en het personeel.

    http://www.vzl.be/vzl/historiek/

    De laatste zes secretarissen-generaal van de NATO waren allen Bilderbergers: Joseph Luns, Lord Carrington, Manfred Woerner, Willy Claes, Javier Solana en George Robertson.

    http://user.online.be/debrug/diabasis/b34elfsep.htm,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • plaatsvervangend secretaris-generaal

    Nogepa verwacht van alle maatregelen samen een forse stijging op het geïnvesteerd vermogen in de gasproduktie, dat nu met gemiddeld 8 procent, "echt te laag is", zegt ir. Walter van der Have, plaatsvervangend secretaris-generaal van Nogepa.

    NRC,

    • voormalig secretaris-generaal

    Op 11 september 2001 slaagden terroristen erin het World Trade Center in New York te herleiden tot een hoop puin. Om een eerste reactie gevraagd, verklaarde Willy Claes, voormalig secretaris-generaal van de NAVO, dat de enige mogelijke verdediging tegen dergelijke aanslagen bestaat uit optimaal functionerende inlichtingendiensten zodat men dergelijke plannen kan verijdelen voor ze kunnen worden uitgevoerd.

    http://www.khleuven.be/publicaties/elfdegebod/Bestanden/Onderwijsbijlage.pdf,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • de secretaris-generaal van de NAVO
    • de secretaris-generaal van de Noordatlantische Verdragsorganisatie (NAVO)
    • de secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS)
    • de secretaris-generaal van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO)

    De Belgische regering besloot eind vorige maand tot een definitieve reductie van de strijdkrachten met meer dan veertig procent tot 40.000 man. Wel stelde Brussel daar de vorming naast van een reserve van 32.000 man, die in geval van een groot conflict in Europa onder de wapenen kunnen worden geroepen. Daarmee lijkt de Belgische regering enigszins te zijn tegemoetgekomen aan de bedenkingen die werden geuit door de secretaris-generaal van de NAVO, Manfred Wörner.

    NRC,

    Op zijn kenningsmakingsreis langs de zestien NAVO-landen kwam de secretaris-generaal van de Noordatlantische Verdragsorganisatie, Willy Claes, gisteren voor een tweedaags bezoek in Bonn aan, waar hij werd verwelkomd door bondskanselier Kohl.

    NRC,

    De secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten ( OAS ), de Colombiaanse oud-president César Gaviria, heeft gisteren in Quito en Lima tevergeefs getracht te bemiddelen in het grensconflict.

    NRC,

    De strijd om de functie van secretaris-generaal van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is deze week begonnen.

    NRC,

    voorafgegaan door als


    • als secretaris-generaal

    Inmiddels gaan er ook binnen de Vlaamse SP zelf stemmen op dat voormalig minister van Economische Zaken, Willy Claes, zich zou moeten terugtrekken als secretaris-generaal van de NAVO.

    NRC,

    Hermanus werd in het Uniop-proces veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf met uitstel en het verlies van zijn burgerlijke en politieke rechten gedurende vijf jaar. Hermanus kan hierdoor niet langer eerste schepen zijn in Jette. Hij moet ook opstappen als secretaris-generaal van de Franse Gemeenschap, dat is de hoogste functie in de Franstalige administraties.

    De Standaard,

    Kardinaal dr. A.J. Simonis heeft namens zijn collega's zijn vreugde uitgesproken over de benoeming van Van Luyn. Volgens Simonis heeft Van Luyn gedurende de bijna drie jaar dat hij als secretaris-generaal van de bisschoppenconferentie werkzaam is "blijk gegeven van groot bestuurlijk inzicht en intense toewijding aan de zaak van geloof en kerk".

    NRC,

    Volgens de president wilde Ramaphosa al in 1994 ontslag nemen, voor het ANC hem als secretaris-generaal herkoos. "Ik heb hem toen gezegd dat het uur om te vertrekken nog niet was gekomen, maar deze keer heb ik hem toestemming gegeven", aldus Mandela.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    secretaris-generaal 2.1

    ambtenaar die aan het hoofd staat van het secretariaat, de secretarie van de Verenigde Naties (VN); hoogste functionaris van de Verenigde Naties (VN)

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een secretaris-generaal…

    is een ambtenaar; is een persoon

    • [Organisatie of instelling] is in dienst van de Verenigde Naties (VN)
    • [Rang of hiërarchische positie] staat aan het hoofd van het secretariaat, de secretarie van de Verenigde Naties (VN)
    • [Tijd] wordt aangesteld voor een termijn van vijf jaar, die verlengd kan worden tot tien jaar
    • [Legitimiteit] wordt gekozen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties

    Algemene voorbeelden


    De VN-vredesoperatie is ingesteld door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en valt onder zijn volkenrechtelijke verantwoordelijkheid, die voor de dagelijkse gang van zaken wordt gedelegeerd aan de secretaris-generaal en zijn personeel. Dat is de volkenrechtelijke verantwoordelijkheid. Nederland maakt daarvan als een van de lidstaten, deel uit.

    http://www.tweede-kamer.nl/applicaties/enquete_srebrenica/HOOFDSTUK_6.PDF,

    Het secretariaat voert het werkelijke en administratieve werk van de Verenigde Naties uit dat door de Algemene Vergadering, de Veiligheidsraad en andere organen is besloten. De Secretaris-Generaal heeft de leiding over het secretariaat en stelt zoveel personeel aan als noodzakelijk. Het secretariaat bestaat uit afdelingen en kantoren met rond de 8700 werknemers.

    http://www.pvnewyork.org/pvnewyork/c_vnalgemeen.htm

    Vele jaren zijn voorbijgegaan sinds ik het VN-Hoofdkwartier voor het eerst bezocht. Het internationale lichaam heeft zich uiteindelijk het belang van niet-gouvernementele organisaties (NGO's) gerealiseerd, die het belang van de mensheid vooropstellen en boven het niveau van nationaal belang uitrijzen. Het is nu zover gekomen dat de top van de VN nu luistert naar voorstellen van gewone burgers. Zelf ben ik in de gelegenheid geweest een aantal secretarissen-generaal van de VN te ontmoeten en een gesprek met hen te voeren.

    http://www.sgined.nl/,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • plaatsvervangend secretaris-generaal

    Nadat Brian Urquhart, voormalig plaatsvervangend secretaris-generaal van de Verenigde Naties op 10 juni in een stevig onderbouwd artikel het voorstel tot oprichting van een permanente interventiemacht had gedaan, stroomden de brieven binnen.

    NRC,

    • voormalig secretaris-generaal
    • de voormalige secretaris-generaal
    • voormalige secretarissen-generaal

    In Lima onderstreept de voornaamste oppositieleider Javier Perez de Cuellar, voormalig secretaris-generaal van de VN, dat Fujimori alleen uit is op zijn persoonlijk belang.

    De Standaard,

    De voormalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan legt per 31 augustus zijn taken neer als speciale gezant voor Syrië. Dat heeft hij vandaag bekendgemaakt. Annan kreeg zijn mandaat in februari van de VN en de Arabische Liga.

    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3295631/2012/08/02/Kofi-Annan-stopt-als-VN-gezant-Syrie.dhtml?utm_source=scherm1&utm_medium=button&utm_campaign=Cookiecheck,

    Ook heb ik dr. Boutros Boutros-Ghali, de zesde secretaris-generaal van de VN (1992-96) een aantal malen ontmoet [...]. Ik heb beide voormalige secretarissen-generaal vier keer ontmoet.

    http://www.sgined.nl/,

    Legers van de Verenigde Naties moeten de bevoegdheid krijgen in te grijpen in oorlogen en etnische conflicten, vindt de voormalige secretaris-generaal van de VN, Javier Perez de Cuellar.

    De Standaard,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • secretaris-generaal van de VN

    De commissie is ingesteld door secretaris-generaal van de VN, Boutros Boutros-Ghali.

    NRC,

    Ibrahimi is erop uit gestuurd door de secretaris-generaal van de VN, Boutros Boutros-Ghali, in overeenstemming met een resolutie van de Veiligheidsraad waarin verder werd opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en onderhandelingen.

    NRC,

    in voorzetselgroep


    • voorgezeten door de secretaris-generaal

    In de praktijk komen grote landen vaker aan het woord, zoals de Verenigde Staten, die ongeveer een kwart van de NAVO-begroting betalen, en Duitsland. Raadsvergaderingen worden voorgezeten door de secretaris-generaal, sinds 1995 de Spanjaard Javier Solana.

    http://www.nrc.nl/W2/Lab/Profiel/Navo/hoofdkwartier.html,

    met eigennaam


    • secretaris-generaal Kofi Annan
    • secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali
    • secretaris-generaal Ban Ki-moon

    Secretaris-generaal Kofi Annan van de VN sprak er in een interview met de BBC zijn verbazing over uit dat de VS veel meer werk maken van hun "oorlog tegen terreur" dan van de bestrijding van aids.

    http://nu.nl/novum/article.phtml?url=buiten/apnl.07-14-2004.0028.xml,

    Secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali hoopt dat de Verenigde Staten hem tóch nog zullen steunen voor een tweede termijn aan het hoofd van de Verenigde Naties.

    De Standaard,

    Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft maandag gewaarschuwd voor een escalatie van het geweld aan de grens tussen Turkije en Syrië. Escalatie zou 'extreem gevaarlijk' zijn, zei de VN-chef maandag tijdens de opening van het Wereld Forum voor Democratie in Straatsburg.

    http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3328322/2012/10/08/Ban-Ki-Moon-waarschuwt-voor-escalatie-Turks-Syrisch-grensconflict.dhtml,

    voorafgegaan door als


    • als secretaris-generaal

    De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft Ban Ki-moon vandaag unaniem herkozen als secretaris-generaal. De Zuid-Koreaan begint op 1 januari 2012 aan zijn tweede termijn van vijf jaar.

    http://www.nrc.nl/nieuws/2011/06/21/ban-ki-moon-nog-vijf-jaar-secretaris-generaal-van-de-vn/,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen