sekteleider


sekteleider 1.0

iemand die een sekte leidt; leider van een sekte

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een sekteleider…

is een leider; is een persoon

  • [Activiteit of handeling] leidt een sekte; heeft de leiding over een sekte

    Hoofdsemagram: leider


    Algemene voorbeelden


    Na een beleg van anderhalve maand lieten federale agenten traangas in de vesting lopen om de sekteleden uit het gebouw te verdrijven. Daarop staken de sekteleiders hun eigen gebouw in brand, waarbij 86 sekteleden en hun kinderen omkwamen.

    NRC,

    De sekteleider, een 53-jarige man die zich door zijn volgelingen met "Baphomet" laat aanspreken, is samen met enkele van zijn medewerkers opgepakt.

    Open gelijk een mond, Jeroen Olyslaegers,

    We zien bvb. dikwijls een bovenmatige sexualiteit bij verschillende sekteleiders: ondanks hun geestelijke kwaliteiten, of misschien ten gevolge daarvan worden ze zinnelijker.

    http://user.online.be/debrug/diabasis/,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een Amerikaanse sekteleider
    • een Japanse sekteleider

    De Japanse sekteleider Shoko Asahara heeft vrijdag voor de rechtbank alle verantwoordelijkheid voor de gifgasaanval op de metro van Tokyo, in maart vorig jaar, op zich genomen.

    De Standaard,

    Je moet weten, om een in aluminium uitgesneden, rood afgedrukte foto van twee zittende meisjes, getiteld 'Manson girls, sit in', te kunnen begrijpen, dat Charles Manson een moordzuchtige Amerikaanse sekteleider uit de jaren zestig is die veel vrouwelijke volgelingen had.

    NRC,

    • de, een huidige sekteleider
    • de, een voormalige sekteleider
    • de, een vroegere sekteleider

    De huidige sekteleider is de Franse wiskundige Alain Connes, die als wiskundige minstens zo virtuoos is als Von Neumann, maar zich politiek gelukkig afzijdig houdt.

    http://www.math.leidenuniv.nl/~naw/serie5/deel03/mrt2002/pdf/landsman.pdf,

    Al is de voormalige sekteleider haar gezworen vijand, toch gelooft Amo Roden niet dat hij verantwoordelijk was voor het drama.

    http://www.gva.be/dossiers/-o/oklahoma/waco.asp,

    Het is Amo Paul Bishop Roden, vrouw van een van de vroegere sekteleiders - George Roden - en naar eigen zeggen de enige wettige erfgename van de Branch Davidiaanse kerk.

    http://www.gva.be/dossiers/-o/oklahoma/waco.asp,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • sekteleiders en goeroes

    Trouslard is voor sekteleiders en goeroes wat Serge Klarsfeld is voor neonazi's: een onmeedogende en niet te chanteren aanklager.

    De Standaard,

    met eigennaam


    Sinds de collectieve zelfmoord die in 1978 in het oerwoud van Guyana werd gepleegd onder leiding van sekteleider Jim Jones, krijgen velen koude rillingen als ze het woord sekte horen.

    De Standaard,

    Sekteleider Luc Jouret, die vorig jaar oktober samen met 52 volgelingen bij een zelfmoorddrama in Zwitserland en Canada om het leven kwam, beweerde dat hij Christus was, dat het einde der tijden nabij was en dat alleen de uitverkorenen aan de Apocalyps zouden ontsnappen.

    Meppeler Courant,

    De Japanse sekteleider Shoko Asahara heeft vrijdag voor de rechtbank alle verantwoordelijkheid voor de gifgasaanval op de metro van Tokyo, in maart vorig jaar, op zich genomen.

    De Standaard,

    Zij en enkele collega's voelen er niets voor om te werken voor de echte nieuwe eigenaar van upi: de sekteleider Sun Myung Moon.

    http://www.groene.nl/2000/0022/tr_moon.html,

    Het apparaat is ontwikkeld door de religieuze sekte der Raëlianen, volgelingen van de voormalig autocoureur, naaktloper en sekteleider Claude Vorlilhon.

    De Telegraaf,