sigarenschaartje


sigarenschaartje 1.0

schaartje, knipmesje waarmee de punt van een (dure) sigaar afgeknipt wordt; sigarenknipper
Nu als gebruiksvoorwerp veel minder gangbaar dan vroeger.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een sigarenschaartje…

is een schaar; is een gebruiksvoorwerp; is een voorwerp

  • [Materiaal] is gemaakt van metaal
  • [Functie] dient om de punt van een (dure) sigaar af te knippen

    Algemene voorbeelden


    Hij knipte met een gouden sigarenschaartje een puntje van het mondeinde, klapte een aansteker open, hield de vlam, die onmiddellijk uit het zilveren doosje sprong, bij een houtje en bracht het gloeiende houtstrookje naar het uiteinde van de sigaar.

    Hier ben ik, Donald Niedekker,

    Op een dag, om mij schuldig te doen voelen, zat ze op haar knieën op 't gazon, 't gras te knippen met een sigarenschaartje. Ik heb dus maar een tandenborstel gepakt en gezegd: "Als je klaar bent met 't gras te knippen, wil je dan de gang schuren?" Toen is de ruzie begonnen.

    http://www.chauffeursforum.nl/index.php/topic/27587-ruzie/,

    Dat in museum het Burgerweeshuis in Arnhem een bronzen sigarenschaartje uit begin 1800 ligt, zegt wat. En niet alleen dat er tweehonderd jaar geleden sigaren werden gerookt.... Maar ook dat metaal tegen die tijd al zo gewoon was dat er ook tamelijk overbodige zaken van werden gemaakt zoals een sigarenschaartje, een mondharp en een speeldgoedtreeftje, om nog maar een paar andere metalen bodemvondsten te noemen uit de periode 1600-1800.

    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/532035/1999/04/10/Een-Romeinse-veiligheidsspeld.dhtml,

    Het sigarenschaartje. 'Met dit schaartje knipte Vestdijk de punten van zijn sigaren af. Ik heb het gekregen van Mieke Vestdijk. Ik vind het prettig om een voorwerp in de buurt te hebben dat in het bezit is geweest van degene wiens leven ik beschrijf.'

    http://www.dbnl.org/tekst/_ves001200501_01/_ves001200501_01_0020.php,