sigarettenpeuk


sigarettenpeuk 1.0

afbeelding

Bron: Alina Zienowicz
( CC BY-SA 2.0 )

overgebleven, niet-opgerookte eindje van een sigaret; peuk van een sigaret

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een sigarettenpeuk…

is een peuk; is een deel

  • [Toepassingsgebied of bereik] is de peuk van een sigaret

    Hoofdsemagram: peuk


    Algemene voorbeelden


    Jaarlijks gooien automobilisten nu zo'n 100.000 ton afval uit de auto, hetgeen de overheid zo'n 15 miljoen gulden kost om op te ruimen. Het gaat daarbij om, naast kauwgom en sigarettenpeuken, vooral blikjes en andere drankverpakkingen.

    De Telegraaf,

    Ze liep naar de badkamer, over een vloer die in de loop der jaren in een maanlandschap was veranderd door talloze schroeiplekken van sigarettenpeuken en andere liever niet nader te duiden vlekken.

    Alle families zijn psychotisch, Douglas Coupland,

    De marmeren vloer was bezaaid met bonnetjes, suikerzakjes en sigarettenpeuken.

    Alles over Tristan, Tommy Wieringa,

    Een Schot in een geruite kilt en op werkschoenen van Dr. Martens raapt sigarettenpeuken bijeen op de patio en stopt de peuken voorzichtig in een blikken doosje.

    Costa del Crimen, Stan Lauryssens,

    Met de DNA-kit kunnen agenten onmiddellijk eventueel bewijsmateriaal veiligstellen, zoals een sigarettenpeuk, een stukje kauwgom of een plukje haar.

    Reformatorisch Dagblad,

    De oplossing van de moorden op Annet van Reen en Anne de Ruijter de Wildt is net zo zeer het succes van gedegen recherche-onderzoek als van moderne DNA-opsporingstechnieken. Want dat een sigarettenpeuk in de ene zaak (Van Reen) en nagelvuil in de andere (De Ruijter de Wildt) beide dadersporen met elkaar in verband zouden brengen, werd tot voor kort nog voor onmogelijk gehouden.

    de Volkskrant,

    Toen een poetsman 's anderendaags op de vloer sigarettenpeuken en as aantrof, ging hij ervan uit dat een kettingrokende kunstminnaar zijn slechte manieren had getoond en de peuken op de grond had gekeild.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een sigarettenpeuk op de grond gooien
    • een sigarettenpeuk op de grond smijten
    • een sigarettenpeuk op straat gooien
    • een sigarettenpeuk wegwerpen

    De ander gooide zijn sigarettenpeuk op de grond, zette er een voet op en maakte een draaiende beweging.

    Emmeke, Jan Lampo,

    Rommel op straat gooien (zelfs een sigarettenpeuk) kan je duur komen te staan (USD 1000). In bussen en in de metro mag je niet eten, drinken, roken en geen doerians vervoeren (stinkt).

    http://people.zeelandnet.nl/westeind/tekstborneo.htm

    'De megafoon is er', zei Versavel. 'Geef hier dat ding.' Van In smeet zijn sigarettenpeuk op de grond, zette het mondstuk aan zijn lippen en schreeuwde.

    Pandora, Pieter Aspe,

    Singapore heeft een plan om de ministeries en andere overheidsdiensten via een computernetwerk rechtstreeks te verbinden met alle huizen, scholen en bedrijven [...]. De wetgeving in het land is de strengste ter wereld. Gemiddeld vier keer per maand wordt er in de beruchte Changi-gevangenis iemand opgehangen. De invoer van kauwgom is verboden. Op het wegwerpen van een sigarettenpeuk staat gevangenisstraf.

    De Standaard,

    • een sigarettenpeuk uitdrukken

    Nu was het Katelijnes stem die dik was van ingehouden kwaadheid. 'Je denkt toch niet dat Bart mij slaat? Of dat hij zijn sigarettenpeuken op mijn rug uitdrukt?'

    Het verkeerde keelgat, Diane Broeckhoven,

    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • een brandende sigarettenpeuk

    Als een dansvloer om één of andere reden dan toch emoties zou kunnen vertonen, dan zal enthousiasme daar niet bij horen met al die stampende voeten, glasscherven en brandende sigarettenpeuken.

    http://www.xs4all.nl/~adark/,

    Hij herinnerde zich de avonden met Rob en hoe ze op het terras samen de hemel hadden afgespeurd op zoek naar vallende sterren en hoe hij zijn destijds vierjarige zoon telkens weer in de luren had weten te leggen door zijn brandende sigarettenpeuk naar de wolken te knippen.

    Naakte zielen, Luc Deflo,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • een gedoofde sigarettenpeuk
    • een neergegooide sigarettenpeuk
    • een uitgedrukte sigarettenpeuk
    • een uitgedoofde sigarettenpeuk
    • een weggegooide sigarettenpeuk

    Ik zie een asbak, vol met uitgedrukte sigarettenpeuken en zet het in de gootsteen, onder de kraan.

    http://www.amsterwitched.nl/

    De man had een zelfgerolde, gedoofde sigarettenpeuk tussen zijn bruine vingers.

    Verborgen schade, Aster Berkhof,

    Vrijdagmiddag werd duidelijk dat de brand waarschijnlijk is ontstaan door een onachtzaam weggegooide sigarettenpeuk.

    De Standaard,

    Op de grond stonden een paar borden besmeurd met aangekoekte saus, drie asbakken vol uitgedrukte sigarettenpeuken, er lag een hele reeks samengeknepen bierblikjes en nu ook deze drie lichamen.

    Crisis four, Andy McNab,

    Tussen alle gepiercte navels en uitgedoofde sigarettenpeuken door vroeg hij zich af of de Hollandse feestcultuur door de komst van nieuwe Nederlanders erg veranderd is.

    http://www.rnw.nl/cultuur/html/feest021224.html,

    Wat kon hij nu doen? Op handen en voeten alle winkelcentra van Nederland doorzoeken? Hijgend rondkruipen tussen de neergegooide sigarettenpeuken en kassabonnetjes, terwijl de muzak in zijn oren drensde, zijn broekspijpen oude kauwgom verzamelden en de weeë geur van croissants en patat van alle kanten opsteeg?

    Zonder genade, Renate Dorrestein,