sitarspeler


sitarspeler 1.0

iemand die voor zijn beroep of uit liefhebberij sitar speelt; bespeler van de sitar

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een sitarspeler…

is een musicus; is een persoon

  • [Groep] speelt vaak in een muziekgezelschap of laat zich begeleiden door een muziekgezelschap; treedt soms solo op
  • [Activiteit of handeling] speelt sitar
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] bedrijft zijn activiteit voor zijn beroep of uit liefhebberij

    Algemene voorbeelden


    Een ander stuk getuigt van de huidige interesse van de sitarspeler: een ouverture bij de opera Ghana S'hyam, die de komende jaren zou moeten opgevoerd worden.

    De Standaard,

    Als een getuigenis van onze multi-etnisch achtergrond en culturele vitaliteit, kwamen sitarspelers van alle religies, standen en klassen van de maatschappij bijeen voor deze viering van eenheid en harmonie. Onder de sitarspelers in de leeftijdscategorie van 6 tot 70 jaar, bevonden zich slechtzienden, wonderkinderen, jonge leerlingen van gerenommeerde scholen voor klassieke muziek en artiesten van All India Radio, ervaren beoefenaars van de klassieke muziek.

    http://www.iahv.nl/component/content/article/136.html,

    Op het eerste concert dat onder het motto 'Van ver en dichtbij' vanaf de toren van de Grote Kerk werd gepresenteerd, lieten een sitarspeler en een kunstfluiter twee totaal verschillende geluiden horen. Eeuwenoude, maar voor Breda vertrouwde klanken van het carillon mengden zich het eerste half uur wonderschoon met die van de sitar, het traditionele Indiase snaarinstrument met de lange hals.

    http://www.sitar-music.nl/info/publicaties/,

    Bert Cornelis is sitarspeler. Vermaard tot ver over de grenzen, maar (nog) geen sant in eigen land.

    http://www.brusselnieuws.be/nl/nieuws/bert-cornelis-van-kok-tot-sitarspeler,

    Eins, Zwei & The Parallel Cinema doen op deze Noorderslag een gooi naar de prijs voor de meeste muzikanten op één podium. We tellen er twintig, waaronder een tienkoppig koor, drie strijkers en een sitarspeler. Drie Indiase danseressen maken het plaatje compleet.

    http://3voor12.vpro.nl/nieuws/2013/Eurosonic-Noorderslag-2013/ESNS13-EinsZwei.html,

    Studenten van scholen en universiteiten speelden samen met superieure sitarspelers uit Australië, de Verenigde Staten, Frankrijk, Abu Dhabi en de meeste staten van India.

    http://www.iahv.nl/component/content/article/136.html,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • de beroemde sitarspeler
    • de beroemdste sitarspeler
    • een getalenteerd sitarspeler
    • een legendarische sitarspeler

    Op 11 mei sluit de stichting Cultureel Aerwinkel het seizoen 2013-2014 af met een uniek optreden van de bekende sitarspeler Sarajit Das en zijn crew. Hij brengt u in vervoering met helende en betoverende melodieën en ritmes uit India. Soms ingetogen, soms uitbundig, maar altijd intens.

    http://www.evenementkalender.nl/Posterholt/kasteel-aerwinkel/2014-05-11/Bekende-sitarspeler-Surajit-Das-treedt-op-in-Posterholt-15418,

    Nico trok vorig jaar naar India om zich te vervolmaken als sitarspeler. Hij kreeg daar les van Guruji Shivnath Mishra, een legendarische sitarspeler, in India een halve legende.

    http://www.een.be/programmas/iedereen-beroemd/de-figuur-nico,

    De beroemdste sitarspeler ter wereld was Ravi Shankar. Hij speelde onder andere op het Monterey Pop Festival in 1967. Onder andere hierdoor werd muziek uit India in het algemeen en sitarmuziek in het bijzonder bij het grote publiek bekend.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Sitar,

    Nayan Gosh behoort tot de top van de traditionele Indiase muziek. Uniek is dat hij niet meester is in één instrument, maar zowel de sitar als de tabla subliem weet te spelen. Gosh groeide op in een zeer muzikale familie. Zijn vader Nikhil Ghosh was een groot tablaspeler, zijn opa een zeer getalenteerde sitarspeler en zijn oom Pannalal Ghosh uitvinder van de grote Indiase bamboefluit die hij introduceerde in de klassieke muziek.

    http://www.muziekgebouw.nl/agenda/Nieuws/430/INTERVIEW_NAYAN_GHOSH/,

    • de Indiase sitarspeler

    De legendarische Indiase sitarspeler Ravi Shankar is dinsdag in de Verenigde Staten overleden. Hij is 92 jaar geworden.

    http://www.demorgen.be/muziek/legendarische-sitarspeler-ravi-shankar-overleden-a1547620/,

    De Indiase sitarspeler, Ravi Shankar, krijgt van het Angel-label de uitgave van een vierdelige cd-box cadeau ter gelegenheid van zijn 75-jarige verjaardag.

    De Standaard,

    met eigennaam


    • de sitarspeler Sarajit Das
    • de sitarspeler Pandit Shivnath Mishra
    • de sitarspeler Ravi Shankar

    Hippie-icoon en sitarspeler Ravi Shankar is op 92-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekend gemaakt.

    http://nos.nl/video/450646-sitarspeler-ravi-shankar-92-overleden.html,

    Nicolas studeert sinds enkele jaren Indische klassieke muziek bij de legendarische sitarspeler Pandit Shivnath Mishra. Jaarlijks gaat Nicolas naar India om zich verder te verdiepen in deze uiterst spirituele stroming.

    http://www.kunstenfestival.be/groepen/,

    Op 11 mei sluit de stichting Cultureel Aerwinkel het seizoen 2013-2014 af met een uniek optreden van de bekende sitarspeler Sarajit Das en zijn crew.

    http://www.evenementkalender.nl/Posterholt/kasteel-aerwinkel/2014-05-11/Bekende-sitarspeler-Surajit-Das-treedt-op-in-Posterholt-15418,

    Zo wist sitarspeler Ravi Shankar door zijn samenwerking met The Beatles enerzijds en Yehudi Menuhin of Andre Previn anderzijds de aandacht van een muziekhongerig publiek af te leiden naar zijn eigen traditie.

    De Standaard,

    voorafgegaan door als


    Nico trok vorig jaar naar India om zich te vervolmaken als sitarspeler.

    http://www.een.be/programmas/iedereen-beroemd/de-figuur-nico,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding