sjoel 1.0
(religie, mystiek en mythologie)
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een sjoel…
is een gebedshuis
Algemene voorbeelden
Gelovigen mochten krachtens de joodse voorschriften op sabbat tot de grens van hun dorp lopen en dan nog eens maximaal 2.000 el om de 'sjoel' te bereiken. Aan die voorwaarde voldeed het gebouwtje, want het stond - en staat nog steeds - dichtbij het punt waar Giessendam eindigt. Later, vertelt Den Hollander, liep het bezoek terug, tot in 1920 het aantal joden in deze uitgesproken calvinistische streek zo sterk was gedaald, dat de instandhouding van een eigen gebedshuis niet langer mogelijk was.
Combinatiemogelijkheden
in voorzetselgroep
- in sjoel
In sjoel staat de dienst in het teken van inkeer. Rosj Hasjana is namelijk ook het begin van tien dagen van inkeer die uitmonden in Jom Kippoer. In sjoel wordt honderd keer op de sjofar (ramshoorn) geblazen om de mensen als het ware wakker te schudden. 's Middags is het de gewoonte naar een stromend water te lopen en daar kruimels in te werpen, als symbool voor je zonden. Je zegt er een speciaal gebed bij.
- de inwijding van een sjoel
Binnen het chassidische Jodendom werd (en wordt) een grote waarde toegekend aan muziek en dans. Niet alleen voor de gezongen gebeden in de synagoge, maar ook tijdens hoge feestdagen, op bruiloften, aan tafel bij de rebbe of tijdens spontane, meditatieve momenten. In later tijden ook wel bij een zgn. 'bris' (besnijdenis-feest), 'bar-mitswa' (rite van volwassen-wording) of bij de inwijding van een nieuwe Thora-rol of sjoel (synagoge).
- naar sjoel gaan
Hun hoofdpersonen hadden namen zo joods dat je ze in het echt nooit hoorde (Moshe, Meir, Solomonica of Yaël), op elke pagina was er wel weer iets met chanoeka aan de hand, of kwam de thora tevoorschijn, of moest er naar sjoel worden gegaan of werd de sabbat gehuldigd.