slaatje bla


slaatje bla 1.0

(schertsend)

blaadje sla
Verspreking (spoonerisme) voor blaadje sla, waarbij de klanken van die woorden verwisseld worden, meestal als bewuste, grappig bedoelde frase.

Algemene voorbeelden


'Een frootje brikadel met een slaatje bla,' zegt Peters. 'Wat?' vraagt Wagener. 'Sorry.'

https://books.google.nl/books?id=5LKeIgesfYMC&pg=PT213&lpg=PT213&dq=%22slaatje+bla%22&source=bl&ots=uRJMnViBl7&sig=xyhFt9NyedwHic0a59owyIN2AuY&hl=nl&sa=X&ei=KleUVMrRNoXBOZfFgPgD&ved=0CB8Q6AEwADgK#v=onepage&q=%22slaatje%20bla%22&f=false,

Taalkundigen spreken dan van 'metathesis'; het verschijnsel heet ook wel 'spoonerisme'. Zoiets is altijd grappig, al weet ik niet waarom. Het is iets diep menselijks, denk ik. Het is de neiging om bij het serveren van een blaadje sla toch nog even te willen zeggen: 'slaatje bla'. Vergelijk ook het 'kofje koppie', het 'leetepeltje' en het 'zakje poep'. Het appelleert aan iets van vroeger, iets in onze kinderhersenen.

http://www.elinea.nl/artikel/het-gemengd-dubbel,

Bekende Nederlandstalige spoonerismen [...] onverklaarbaar bewoond -> onbewoonbaar verklaard [...] van de verkante keer -> van de verkeerde kant [...] mijn jeus neukt -> mijn neus jeukt [...] Slaatje bla -> blaadje sla [...] Klote Buiten -> blote kuiten.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Spoonerisme,