slangenei


slangenei 1.0

ei dat door een slang wordt gelegd; ei van een slang

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een slangenei…

is een ei

  • [Herkomst of oorsprong] is afkomstig van een slang
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is, in tegenstelling tot bv. het ei van een kip, leerachtig en hard

    Hoofdsemagram: ei


    Algemene voorbeelden


    Een slangenei kan gedurende haar ontwikkelingstijd wel 20 % in gewicht toenemen. De kleine soorten slangen leggen zo'n tien eieren per worp. Bij grotere soorten zoals pythons is zelfs weleens een worp van honderdenvijf eieren voorgekomen.

    http://www.serpo.nl/spreekb.htm

    Kijk wat ik laatst zag: slangeneieren in de composthoop! Dat is iets waar ik niet heel vreemd van opkijk; bijna elk jaar kom ik ze tegen. Ringslangen houden van composthopen of hopen van tuinafval. Het materiaal gaat namelijk broeien, en slangen houden van de warmte die zo'n hoop afgeeft. De slangen overwinteren daar en leggen er ook hun eieren.

    http://groenepassies.nl/buiten/slangen-in-de-composthoop/,

    Sommige soorten baren levende jongen. De eieren blijven dan in het lichaam tot ze uikomen. Dit heeft twee voordelen. Ten eerste worden de slangeneieren veel gegeten door roofdieren. Door ze in het lichaam te houden kan het vrouwtje ze beschermen. Ten tweede is ze mobiel, een lopende 'uitbroeder'. Veel slangen (wurgslangen, adders en een aantal water- en zeeslangen) zijn levendbarend.

    http://www.dessie.be/wildlife/slang.htm

    In bepaalde exotische landen staan de eieren van krokodillen en schildpadden op het menu en ze schijnen ook lekker te zijn. Ook slangeneieren zijn eetbaar. Waterschildpadden en varanen vinden ze een delicatesse. De eieren van reptielen zijn niet zoals vogeleieren, de vruchten van de eieren zijn verder ontwikkeld. Er zit al een beestje in die eieren wat door ons Europeanen niet wordt gewaardeerd.

    http://plazilla.com/page/4294980454/zijn-alle-eieren-lekker-om-op-te-eten,

    Combinatiemogelijkheden


    met telwoord ervoor


    • tien slangeneieren
    • 12 slangeneieren

    In China heeft een tweekoppige cobra het levenslicht gezien. Zijn baasje, een spoorwegwerker die in zijn vrije tijd slangen kweekt, schrok zich een hoedje toen hij het kleine reptiel voor het eerst zag. "Ik had tien slangeneieren gekocht. Toen de cobra's uit hun schelp kropen, zag ik plots dat een ervan twee koppen had. Het beestje kan met beide monden gelijk eten, maar zijn vier ogen zien er nog troebel uit. Dat zal allicht nog veranderen als de slang voor de eerste keer vervelt."

    http://www.hln.be/hln/nl/959/Bizar/article/detail/958852/2009/08/06/Tweekoppige-cobra-in-China.dhtml,

    Wij vonden in een berg metselzand zo'n 12 slangeneieren w.s. van de geelgroene toornslang die vlakbij de eieren in het putje van de watermeter woont (wij wonen in Frankrijk). We hebben ze weer onder het zand gestopt maar er komen er telkens weer naar boven.

    http://vroegevogels.vara.nl/Categorieen.1003.0.html?view=single_thread&cat_uid=3&conf_uid=12&thread_uid=25773,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding