sledehond


sledehond 1.0

hond die wordt gebruikt als trekdier voor een slede, meestal als lid van een span van meerdere honden

Semagram


Een sledehond…

is een hond; is een zoogdier; is een dier

 • [Functie] wordt gebruikt als trekdier, om een slede te trekken, meestal in een span, samen met andere sledehonden
 • [Plaats] wordt vooral gebruikt in het hoge noorden, met name door Eskimo's; komt vooral voor in Finland en in het noorden van Zweden en Noorwegen, bepaaldelijk in Lapland; wordt ook bij ons aangetroffen in de winter bij wedstrijden voor sledehonden
 • [Verscheidenheid] is meestal een poolhond, zoals een husky of een eskimohond

  Algemene voorbeelden


  De Duitse staande of vorstehund, is gewoonlijk minder snel in het zoeken en doet dit op kortere afstand, maar het rustige temperament maakt in de regel dat ze gemakkelijker zijn in het dresseren en ook veelzijdiger in het gebruik. De ruwharige variant heeft bovendien bewezen geschikt te zijn als sledehond.

  http://www.woefkes.be/jachthonden/jachthonden.html

  Op een van de pagina's zie ik een knop die toegang geeft tot het 'zeer experimentele' (een gewaarschuwd mens is minder gefrustreerd) International Arctic Project, oftewel de expeditie die met behulp van 36 sleehonden in het grensgebied tussen Alaska en Canada plaatsvond.

  De Internet-sensatie, Francisco van Jole,

  De omstandigheden waren zwaar voor de sledehonden en de slederijders. Harm Jan Scholte uit Appelscha zag er niet uit na de race in de U-klasse.

  Meppeler Courant,

  Tochten met sledehonden, op sneeuwrackets, met sneeuwscooters, een razendsnelle afdaling met een bobslee en het klassieke langlaufen en skiën vormen de belangrijkste ingrediënten van een winterincentive.

  http://www.acteam.be/R_home/N/

  's Winters trekt u erop uit met sneeuwscooters of leidt u uw eigen team van sledehonden.

  http://www.acteam.be/R_home/N/