sloep


sloep 1.0

afbeelding

Bron: Peter Smets photograpy
( CC BY-NC-SA 2.0 )

kleine boot die hetzij door een groter schip wordt meegevoerd als hulpvaartuig, hetzij zelfstandig vaart, vooral voor sport en recreatie en in de visserij

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een sloep…

is een boot; is een vaartuig; is een vervoermiddel

  • [Afmeting] is klein
  • [Constructie] heeft meestal een rechte kiel
  • [Functie] wordt soms gebruikt als hulpvaartuig aan boord van een groter schip en dient dan als reddingsboot, als middel om werkzaamheden uit te voeren aan de buitenkant van het schip en als verbindingsmiddel met ondiepe oevers; wordt soms gebruikt als zelfstandig vaartuig, vooral voor sport en recreatie en in de visserij
  • [Werkende kracht] wordt voortbewogen met een motor, zeilen of roeiriemen

Algemene voorbeelden


Vierow verhaalt hoe op de 26e van die maand tijdens een aanhoudende storm een zware golf over het dek sloeg, die de bezaansmast en alles wat achter de grote mast was - de sloep, watervaten, hutten, kippenhokken en wat dies meer zij - wegvaagde.

http://www.cbg.nl/

In een van de vele mooie landschapsbeelden zie je de waterschout met zijn sloep in de mist rondpeddelen op het meer terwijl hij "life is but a dream" zingt.

De Standaard,

Viersel was toen een dorp waar je "aan de verre steenwegen paardehoeven" hoorde, waar "om het staketsel het donkere water" kletste, waar de aardappelboer aan zijn door een os getrokken wagen een lantaarn hing als het 's avonds mistte, waar op warme zomermaanden mannen hun sloep naar een maanverlichte plaats roeiden om er paling te peuren.

De Standaard,

Kortom, Seaport Marina IJmuiden, tezamen met het Nautische Bedrijvencentrum is van alle gemakken voorzien en garandeert professionele verzorging van uw jacht, sloep of bootje.

http://www.marinaseaport.nl/

De sloep heeft een 15pk dieselmotor en werd om de prijs te drukken gebouwd op een werf in Turkije.

NRC,

Ze beschreef hoe ze samen op de stranden van Fiji wandelden en in een sloep naar een archipel van eilandjes zeilden en hun kamp opsloegen in verlaten lagunen.

De necrologieschrijver: een obsessieve zoektocht, Porter Shreve,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een sloep strijken
  • een sloep uitzetten

Wij richten onze vuurtorens steeds verder van de zee op. Er is weer eens een man overboord, en plichtsgetrouw zetten wij een sloep uit, maar in de toenemende duisternis vinden wij de drenkeling niet terug.

Op toernee met Leopold Sondag, Ward Ruyslinck,

Ik liet een sloep strijken en erheen roeien.

De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

Een van de twee sloepen van de Majuba 2 werd gestreken.

Het woeden der gehele wereld, Maarten 't Hart,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen