smukken


smukken 1.0

(weinig gebruikt)

iemand of iets mooier maken; opmaken; opsmukken

Semagram


Smukken…

is een toestandsverandering

   Algemene voorbeelden


   Zo ongeveer alles wat er in lag probeerde ik uit. Oogschaduw, rouge, mascara, lippenstift, al dan niet door en over elkaar. Ik moet er uit gezien hebben als een clown, maar wat vond ik mezelf prachtig. Geschminkt en gesmukt liep ik vervolgens in vooraf ingestudeerde pronktred van spiegel naar spiegel.

   http://yukiko.web-log.nl/yukiko/2008/10/de-kaptafel-van.html

   Combinatiemogelijkheden


   met object


   • iets smukken

   De simpele meiklokjes van Van Eyck waren volgens Gallwitz voor het Noorden wat voor het zonnige Zuiden de majestatische leliën waren die de Italiaanse Maria-altaren smukten.

   De Standaard,

   In augustus 2005 werd begonnen met thematische eet- en dansavonden (Spaanse avond, Duitse avond). Het buurthuis wordt dan in de landskleuren gesmukt en we serveren een landstypisch menu.

   http://www.oostende.be/product/91/default.aspx?_vs=0_N&id=8626

   met voorzetselgroep


   Voorzetsel: met

   • gesmukt met

   Gesmukt met de ambtsketen begroette waarnemend burgemeester Hofstee Holtrop de hoge gast. Vanaf het podium had de Sint daarna volop gelegenheid voor gesprekken met de kinderen.

   Meppeler Courant,

   met bijwoord


   • rijk gesmukt

   Het zijn verstilde beelden, rijk gesmukt, met een ietwat frontale houding. De gelaatsuitdrukking is naar binnen gekeerd, de blik zweeft als afwezig over de toeschouwer heen.

   http://www.museumvoorreligieuzekunst.nl/MidMeesters.html

   Woordfamilie


   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen