snacktaks


snacktaks 1.0

(neologisme)

taks, belasting op snacks en ander vet en ongezond voedsel, bedoeld om overgewicht (obesitas) tegen te gaan

Semagram (extra betekenisinformatie)


Snacktaks…

is een belasting

      Hoofdsemagram: obesitasbelasting


      Algemene voorbeelden


      In Nederland komt er voorlopig geen vet- of snacktaks. Toenmalig minister Ab Klink van VWS liet in 2009 weten dat hij de keuze van mensen voor wat ze eten niet wil beïnvloeden door prijsmaatregelen.

      http://www.nursing.nl/verpleegkunde/specialismen/obesitas/article/6759/vettax-lijkt-voedselkeus-te-beinvloeden,

      Publiek wil geen snacktaks. Maatregelen zoals extra belasting op ongezonde voeding of een verhoging van de zorgpremie voor mensen met veel overgewicht zijn zinloos. Dat vindt bijna zestig procent van de Nederlanders.

      http://www.communicatieonline.nl/nieuws/bericht/publiek-wil-geen-snacktaks/,

      Duitsers willen snacktaks [...]. In de strijd tegen overgewicht en ongezonde voeding wil Duitsland snoep en snacks extra belasten. Politici van de regeringspartijen in Berlijn overwegen een btw-verhoging van 7 naar 19 procent. De hogere belasting moet gelden voor dikmakende levensmiddelen die veel suiker en vet bevatten, zoals chips en chocolade. De kritische politici vinden het onbegrijpelijk dat voor snoep en snacks het lage btw-tarief geldt. Ongezond eetgedrag moet financieel onaantrekkelijk worden, luidt de teneur.

      http://www.refdag.nl/nieuws/economie/duitsers_willen_snacktaks_1_213858,

      De Partij van de Arbeid wil belasting heffen op vet eten. Dat zegt Tweede Kamerlid Khadija Arib. Het idee voor de zogenoemde snacktax is momenteel punt van discussie in de Verenigde Staten.

      http://forums.marokko.nl/archive/index.php/t-214795.html,

      Naast het kwartje van Kok, kent Nederland straks wellicht ook het 'eurodubbeltje' van Balkenende. Dat geldt dan niet voor benzine, maar voor kroketten, bamihapjes en frikadellen. Als het aan Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie aan de Universiteit van Maastricht, wordt de 'snacktax' binnenkort werkelijkheid.

      http://forum.girlscene.nl/forum.php/list_message/410983?visitorId=017f31868529ff63cd1429d432bc1192,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2003