sneeuwbaleffect


sneeuwbaleffect 1.0

effect waarbij iets dat klein begint in korte tijd uitgroeit tot iets veel groters; effect waarbij een klein begin grote gevolgen heeft

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een sneeuwbaleffect…

is een effect

  • [Toepassingsgebied of bereik] is het effect waarbij iets dat klein begint in korte tijd uitgroeit tot iets veel groters; is het effect waarbij een klein begin grote gevolgen heeft

    Hoofdsemagram: effect


    Algemene voorbeelden


    Het rapport stelt vast dat het sneeuwbaleffect van de rentelasten op de schuld weinig speelde tussen 1986 en 1992, dit in tegenstelling tot de enorme weerslag ervan in de loop van de periode ervoor.

    De Standaard,

    Kooijman rekent ook op een sneeuwbaleffect, waardoor hoe langer hoe meer scholen uit de grensstreek spontaan zullen meedoen.

    De Standaard,

    De te late vliegende tackle van Snelders op Rychkov was weliswaar gekruid met een flinke dosis frustratie, maar door voordien geregeld de schaatsplank mis te slaan had de ref zelf voor een onstuitbaar sneeuwbaleffect gezorgd.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • ontstaan

    Het Trojaanse Paard was zo geprogrammeerd dat het uit de voorbijrazende informatie precies de gebruikersnamen en bijbehorende toegangscodes viste. Die gegevens werden vervolgens opgeslagen in een voor de systeembeheerders onzichtbaar bestand. Eens in de zoveel tijd haalde de kraker zijn buit op uit dat bestand. Wie deze truc uithaalt op een belangrijk knooppunt vist zo tienduizenden toegangscodes uit het verkeer. Vervolgens ontstaat er een sneeuwbaleffect, want de verkregen codes kunnen op hun beurt weer gebruikt worden om toegang te krijgen tot andere systemen.

    De Internet-sensatie, Francisco van Jole,

    In de meeste bronnen (met name recente handboeken of vakgebiedgebonden encyclopedieën) staan weer verwijzingen naar andere bronnen; door zo verder te zoeken ontstaat een sneeuwbaleffect.

    http://www.kessels-smit.nl/Instrumenten/Werken_aan_kennis/Methoden/Bronnenstudie/bronnenstudie.html

    als object bij een werkwoord


    • een sneeuwbaleffect hebben
    • een sneeuwbaleffect veroorzaken

    De aanzet voor het succesverhaal van Clouseau wordt in 1984 gegegeven wanneer Lieve Wauters in Sint-Genesius-Rode trouwt en Koen, Kris en Veerle de plechtigheid muzikaal opluisteren met enkele vrienden. Bob Savenberg wordt korte tijd later gevraagd om een groep op te richten met het oog op een plaatselijk aperitiefconcert. Dat optreden is een succes en veroorzaakt een sneeuwbaleffect. Steeds vaker staat de band op het podium en in '86 onderneemt Clouseau (op dat moment weliswaar nog zonder Koen, die in een andere lokale groep zingt) een uitgebreide tournee door Zwitserland.

    http://www.clouseau.be/

    Bestuurders van de publieke omroep vrezen dat intrekking van de federale subsidie een sneeuwbaleffect zal hebben.

    NRC,

    met adjectief ervoor


    • een negatief sneeuwbaleffect

    Aan verschillende media heb ik uitstekend kunnen uitleggen wat mijn gedachten zijn over sport op tv [...]. Maar reageren op persoonlijke aanvallen heeft weinig zin gehad. Want het is pijnlijk om collega's te ontmaskeren als volkomen onbetrouwbaar. En er ontstaat al snel een negatief sneeuwbaleffect.

    http://www.edwardvancuilenborg.nl/cl_voetmagreactietijd.html

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • een omgekeerd sneeuwbaleffect
    • het omgekeerde sneeuwbaleffect

    De aanwending voor schuldafbouw heeft een cumulatief karakter. Het versneld terugbetalen van schulden vermindert de intrestlast voor het gewest. Hierdoor komen er opnieuw marges vrij die eveneens opgenomen dienen te worden in de logica van de budgetbeperking (50% fiscale initiatieven - 50% schuldafbouw). Hierdoor komen we terecht in een omgekeerd sneeuwbaleffect in het afbetalen van schulden.

    http://www.oliviercuvelier.be/programma.pdf

    Alleen een aangehouden uitgavenbeheersing en iedere keer begrotingen maken met een primair saldo van 6 procent of meer, brengt soelaas. Dan krijgen we het omgekeerde sneeuwbaleffect, met een daling van de schuld en steeds minder te betalen intrestlasten.

    De Standaard,