snorkelrijst


snorkelrijst 1.0

(neologisme)

rijst waarin Japanse wetenschappers via kruising of genmodificatie twee typen genen, de zogenaamde snorkelgenen, hebben ingebouwd die ervoor zorgen dat de plant waaraan de rijst groeit gewoon door kan groeien als die onder water staat

Semagram (extra betekenisinformatie)


Snorkelrijst…

is rijst; is een gewas

  • [Deel] bevat bepaalde genen, die ook snorkelgenen worden genoemd, die via genmodificatie of kruising zijn ingebouwd en die ervoor zorgen dat de plant onder water kan groeien
  • [Groeiwijze] groeit onder water

    Hoofdsemagram: rijst


    Algemene voorbeelden


    De 'snorkels' zijn holle stengels die er voor zorgen dat de plant gassen kan uitstoten en zo kan 'ademen' onder water [...]. Bekijk ook de animatie van de snorkelrijst bij de BBC.

    http://www.oneworld.nl/Nieuws/article/22461/_Snorkelrijst_kan_miljoenen_mensen_voeden

    Rijstplantjes die niet kunnen verdrinken oftwel snorkelrijst is een nieuwe Japanse vinding. Overvloedige regenval is een groot probleem in de rijstteelt van het Verre Oosten. Een Utrechtse wetenschapper, Rens Voesenek, is door het tijdschrift Nature gevraagd de revolutionaire vinding te beschrijven. Het tijdschrift, mét het artikel van Voesenek, komt deze week uit.

    http://nos.nl/audio/41417-snorkelrijst-kan-niet-verdrinken.html

    De zogenaamde snorkelrijst zou pijlsnel beginnen te groeien wanneer hij door water dreigt overspoeld te worden. De rijstplant zou tot 25 centimeter per dag kunnen groeien. Volgens onderzoeksleider Motoyaki Ashikari kan deze wetenschappelijke doorbraak een gigantische impact hebben.

    http://managing21.skynetblogs.be/archive/2009/08/23/snorkelplant-maakt-rijst-ongevoeliger-voor-overstromingen.html

    Etymologie


    Aard herkomst inheems of leenwoord
    Vroegste datering 2009
    Periode opkomst 2009