snotverkouden


snotverkouden 1.0

(informeel)

heel erg verkouden met bijbehorende verschijnselen zoals een verstopte neus, een loopneus en last van je keel en soms je stem; heel erg verkouden; zeer verkouden; snipverkouden

Algemene voorbeelden


Vandaag zit ik in huis met twee snotverkouden kinderen. De jongste is het ergste, de groene griebels vliegen je om de oren. Hij is onze bronchitisklant, vanmorgen dus ook maar weer begonnen met puffen.

http://www.babyopkomst.nl/forum/januari-2012-t4469-840.html,

Mijn vader komt slepend met zijn zieke been achter me aan. Met een sjaal. "Je moet nodig wat van mij zeggen. Straks ben je weer snotverkouden. Je gaat je moeder nog achterna. Je hebt háár gestel. Hier!' Het is zijn eigen sjaal! Ik knoop het ding om mijn nek.

De hoed van de dood, Kees Simhoffer,

Omdat het bedrijfsleven heeft besloten dat het zondag Valentijnsdag is [...] wil ik van u wel eens weten of u meedoet aan die commerciële gekte. Dat je opeens ergens héén moet met je geliefde, omdat Transavia al z'n lege stoelen in een Valentijnaanbieding gooit. Ik bedoel: dat je met je lief snotverkouden wakker schrikt in een ver Valentijnhotel, nog hoofdpijn ook van die verkeerde Valentijncocktail.

http://www.telegraaf.nl/reiskrant/20403655/__Valentijngekte__.html,

Een zeemzoet "Brothers" - dat op One Life Stand haast onverteerbaar was - werd op het podium dan weer in een gespierde remix met live trompet gegoten, terwijl de stevige cadans van "Hand Me Down Your Love" heerlijk theatraal overvloeide in een solomoment voor Taylor: onder een eenzame volgspot zette die de schouders onder de culthit "Boy From School", waarbij zijn snotverkouden soulstem gaandeweg zelfverzekerder en krachtiger ging klinken.

http://www.demorgen.be/dm/nl/984/cultuur-media/article/detail/1077428/2010/03/09/Hot-Chip-heerst-over-de-heupen-in-uitverkochte-AB.dhtml,