soapacteur


soapacteur 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie)

man die acteert in een soapserie; acteur in een soapserie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een soapacteur…

is een acteur; is een persoon

  • [Toepassingsgebied of bereik] speelt in een soapserie

    Hoofdsemagram: acteur


    Algemene voorbeelden


    In het eerste verhaal (De rol van zijn leven) staat de ouder wordende soapacteur Jos Kooystra op een nieuw punt in zijn leven. Hij is weggeschreven uit de serie en komt tot de ontdekking dat hij zijn persoonlijke identiteit helemaal heeft weggegeven aan de serie.

    http://harmklifman.nl.php5.server16.firstfind.nl/2012/07/01/bernlef-geleende-levens/,

    Ik geniet nog steeds elke dag van Goede Tijden. Ik snap ook niet dat sommige acteurs soms denigrerend zijn tegenover soapacteurs.

    http://www.castingnieuws.nl/node/4687,

    "Het aftellen voor de opname is alle tijd die ik heb om me te concentreren. Ik verander van Janine in Sophia in een koffiepauze. Als soapacteur moet je daarbij alles meteen goed doen, supersnel van begrip zijn. De plots zijn ingewikkeld, er doen veel mensen in mee, er is geen tijd te verliezen."

    De Telegraaf,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een slechte soapacteur

    De sterren achter de schermen, het is een vorm van voyeurisme waar we allemaal dol op zijn. [...]. Maar zo gauw je dat wereldje serieus gaat nemen, zoals Paulien en Albert dat doen, wordt het ronduit slaapverwekkend. Derek de Lint ("Goh, wat éénig"), Renée Soutendijk, die alles "vrééselijk spannend" vindt, Albert West, die "natuurlijk" heel gelukkig is met zijn "hartstikke fijne vrouw Joke" en, als klap op de vuurpijl, Mare Klein Essink die als slechte soap-acteur en schreeuwerige kwismaster (vandaar die sexy stem, hij is altijd hees) ook nog denkt zelf een televisieserie te kunnen schrijven!

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011020195:mpeg21:a0248,