soepkip


soepkip 1.0

kip van ongeveer een jaar oud die niet veel eieren meer legt, en daarom vooral geschikt is voor consumptie in de soep

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een soepkip…

is een kip; is een vogel; is een dier

  • [Leeftijd] is ongeveer een jaar oud
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] legt meestal niet veel eieren meer

    Hoofdsemagram: kip


    Algemene voorbeelden


    Soepkippen hebben beperkte economische waarde. Er wordt daarom weinig zorg besteed aan het vangen, vervoeren en slachten. Een groot deel van de kippen komt met botbreuken of kneuzingen aan in de slachterij. Jaarlijks overleven duizenden kippen de reis naar het slachthuis niet eens.

    http://www.kutwereld.nl/kippen.htm

    De kraagtrap is een grijsbruine vogel ter grootte van een eersteklas soepkip, maar iets trotser van voorkomen: hij kan tijdens de balts zijn donkere nekveren uitzetten en dan steekt hij zelfbewust zijn snavel in de lucht terwijl hij een scherp "zrr" uitstoot.

    De Standaard,

    De soepkip is een kip van 1 jaar oud die niet meer zo productief is in eieren leggen.

    http://www.xquis.com/_scripts/search_products.pl?query=17

    soepkip 1.1

    voor consumptie geschikte kip om soep van te maken, meestal een hele kip waar vlees van geplukt wordt of die in het geheel gekookt wordt om er soep van te trekken; kippenvlees geschikt om in soep te verwerken

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Algemene voorbeelden


    Heerlijk, zei hij alleen maar, toen hij in haar drab ploeterde en erin leek te pocheren als de zondagse soepkip in mama's bouillon van gevogeltefond.

    Sterk water, Marijke Libert,

    Kippebouillon trek je van een soepkip, een flink beest (een halve kip weegt anderhalve kilo), te verkrijgen bij de poelier.

    http://www.coquinaria.nl/recepten/bouillons/kippenbouillon.htm

    Soepkip en drukpan zijn met elkaar getrouwd. In een uur trekt men in zo'n pan de best denkbare kippenbouillon. Truffeltje er bij en je wint er een prijs mee in Italië. De kip zelf valt na de kook van de botjes en smaakt tien keer beter dan een ploffer die maar zes weken heeft geleefd.

    http://www.parool.nl/parool/nl/34/ETEN-DRINKEN/article/detail/273386/2009/12/28/Klootwijk-Spek-en-soepkip-gaan-het-maken.dhtml