sof


sof 1.0

(informeel)

zaak die helemaal niet aan de verwachting voldoet; mislukking; zware tegenvaller

Algemene voorbeelden


Het VTM-reclamemonopolie houdt een schending in van de Europese concurrentieregels, en moet daarom worden afgeschaft. Een sof voor VTM op het eerste gezicht, of toch ook weer niet?

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een grote sof

Het zou minister De Vries sieren – en politiek uiteindelijk ook slim zijn – om eerlijk toe te geven dat de privatisering van de Arbo-diensten een grote sof is geworden.

http://www.nijenrode.nl/nl/

met onbepaald voornaamwoord


  • wat een sof!

Uit de Geus zijn inspekteur kwamen twee, drie minuskule druppeltjes. 'Hij lekt!' riep het meisje. 'Nu krijg je hem wel gauw stijf!' Maar De Geus was al klaar gekomen [...]. 'Nou, ik heb er niks aan gehad,' zei ze. 'Wat een sof! Wat een ongeluk! Wat een misère en teleurstelling op de vroege avond.'

Een hete ijssalon, Heere Heeresma,

met koppelwerkwoord


  • een sof worden
  • een sof zijn

Zijn hele deelname aan de affaire, het was eigenlijk één sof. De euforie van de vergadering van 's vrijdags de week tevoren was ver zoek. Het stelde hem teleur dat lang niet iedereen die toen aanwezig was, was komen opdagen.

Big food of Big Mac?, Karel Osstyn,

Zelfs als het E-book een sof wordt, is er nog veel positiefs uit cyberspace te verwachten. Elke nuchtere lezer zal moeten toegeven dat het web nooit eerder gekende kansen biedt. In een mum van tijd kan hij tegenwoordig bij Internetboekhandels als Bol [...] of de Belgische onlinewinkels Frontstage, Azur en Proxis titels zoeken.

Uitgeven in het digitale tijdperk; De oorlog om het electronische boek; Brugge 2002, Leo de Haes,

sof 1.1

(informeel)

persoon die helemaal niet aan de verwachting voldoet; mislukkeling

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen1.0: 1.1

Algemene voorbeelden


Ook al deed ze haar best, Leen had redenen genoeg om niet tevreden te zijn. Er waren vrouwen, ze schenen echt te bestaan, die niet alleen wisten hoe je zucchine gratinate maakte maar ook hoe je het ongeschonden uit de ovenschaal kreeg en vervolgens op de juiste temperatuur serveerde [...]; die met evenveel succes op het recept van mousse au chocolat varieerden als op dat van echtelijke fellatio. En zij, die sof waar hij mee getrouwd was, lag in de tuin haar leven te verbeuzelen, al langzaam verleppend waardoor haar aard nu ook van buiten zichtbaar werd; ze zocht met rode vlekken in haar hals naar paspoorten en tickets bij de incheck-balie; ze liet lamsbouten verkolen omdat het branden van het lampje haar was ontgaan omdat ze haar bril niet op had omdat ze die nergens kon vinden omdat hij onder de bank lag.

De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,