spammail


spammail 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT; neologisme)

e-mail die zonder dat men daarom gevraagd heeft naar iemands e-mailadres wordt gestuurd en die vaak reclame of andere ongewenste aanbiedingen bevat, evenals een of meer links waarmee men ongewild een virus op zijn computer installeert; ongewenste e-mail

Semagram (extra betekenisinformatie)


Spammail of een spammail…

is e-mail of een e-mail

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is e-mail of een e-mail die zonder dat men daarom gevraagd heeft naar iemands e-mailadres wordt gestuurd en die vaak reclame of andere ongewenste aanbiedingen bevat, evenals een of meer links waarmee men ongewild een virus op zijn computer installeert; is (een) ongewenste e-mail
  • [Waardering] wordt door de ontvanger niet gewaardeerd

    Hoofdsemagram: e-mail


    Algemene voorbeelden


    Je kunt een spamfilter installeren die ervoor zorgt dat zoveel mogelijk ongewenste e-mail wordt tegengehouden. Deze filters worden automatisch bijgewerkt, zodat ze altijd de meest recente spammails die in omloop zijn kunnen weren.

    http://www.mkbservicedesk.nl/2193/hoe-voorkom-ongewenste-mail.htm

    Spammail viert 29e verjaardag. Vandaag is het precies 29 jaar geleden dat iedereen aan Amerikaanse Westkust met een Arpanet-adres een ongevraagde mail kreeg (Arpanet is de voorloper van ons huidige internet).

    http://www.pcmweb.nl/nieuws/spammail-viert-29e-verjaardag.html,

    Spammers staan bekend om het misbruik te maken van grote tragische gebeurtenissen, om zo de aandacht van geïnteresseerde en nieuwsgierige e-maillezers te trekken. Zo ook bij het schietincident bij Virginia Tech in de Verenigde Staten. Spammers sturen e-mails met een foto van de schutter met een link waarvan beweerd wordt dat het een opname laat zien van het schietincident. Wanneer men op deze link klikt, is er geen video-opname te zien, maar wordt er een kwaadaardige screensaver gedownload, wat een bank spyware Trojan installeert. Dit is een storende vorm van spammail, welke misbruik maakt van een tragische gebeurtenis.

    http://www.spamfighter.com/Lang_NL/News_308-SPAMfighter-stopt-nieuwe-malware-ge%C3%AFnfecteerde-Virginia-Tech-spammail.htm,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • (een) spammail verzenden

    Sinds gister heeft een groot aantal studenten een spammail van studieboekensite Boek2000.nl ontvangen. Naar aanleiding hiervan heeft het ICT Service Centrum de grote e-maillijsten geblokkeerd. Individuele e-mailadressen zijn niet geblokkeerd. Studenten kunnen nog gewoon e-mail ontvangen.

    http://www.uu.nl/NL/Informatie/actueel/Nieuws/Pages/Spammail-gestuurd-aan-studenten.aspx,

    • (een) spammail versturen

    Sinds dit weekend (10-11 mei) wordt er [...] een spammail verzonden uit naam van de RDW. In deze mail wordt de mogelijkheid geboden om online gratis een kentekencard aan te vragen door op een link te klikken. De RDW heeft dit bericht niet verstuurd. De website waarnaar gelinkt wordt, is niet van de RDW.

    https://www.rdw.nl/overrdw/Paginas/Spammail-kentekenbewijs-in-omloop.aspx,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Etymologie


    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2004
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal spam mail
    Betekenis in brontaal idem