spermahond


spermahond 1.0

(informeel,neologisme,politie [politie])

politiehond die speciaal getraind is om spermasporen te vinden van verkrachters en aanranders; speurhond die door de politie wordt ingezet bij het oplossen van zedendelicten; zedenhond

Semagram


Een spermahond…

is een hond; is een zoogdier; is een dier

   Algemene voorbeelden


   In Scandinavië zijn er sinds kort spermahonden. Deze honden zijn gespecialiseerd in het vinden van de precieze plek waar een verkrachting heeft plaatsgevonden.

   https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/inspector-mouse~b6fc2256/,

   Combinatiemogelijkheden


   als subject bij een werkwoord


   • opsporen

   Een Zweedse verkrachter is op een nogal lullige manier tegen de lamp gelopen. Een zogeheten 'spermahond' heeft zijn kwakje op het plaats-delict opgespoord en na een DNA-test is de verdachte als dader van een verkrachting aangewezen.

   http://frontpage.fok.nl/nieuws/453888/spermahond-nekt-verkrachter.html,

   als object bij een werkwoord


   • (een, de) spermahond inzetten
   • spermahonden inzetten

   'Spermahond' succesvol ingezet bij opsporing zedendelicten. De politie heeft een nieuw middel om verkrachters en aanranders op te sporen: de zedenhond. De speciaal getrainde hond kan nauwkeurig sperma opsporen bij zedendelicten die buiten hebben plaatsgevonden.

   https://www.rtlnieuws.nl/nederland/spermahond-succesvol-ingezet-bij-opsporing-zedendelicten,

   Het lukte het slachtoffer om op eigen krachten naar huis te komen, ze belde de politie op en werd om 03.00 uur op het politiebureau ondervraagd. De politie kondigde een grote en intensieve doorzoeking van het district aan. Het is onduidelijk of er ook deze keer – zoals in de laatste gevallen – spermahonden werden ingezet. Hun werk had in ieder geval aangetoond dat de voorbije verkrachtingen niet door dezelfde personen werden gepleegd.

   http://www.dagelijksestandaard.nl/2018/01/de-politieke-bubbels-van-rechts-en-links-het-wordt-alleen-maar-erger-in-2018/,

   in voorzetselgroep


   • opleiden tot spermahonden

   Het hondenteam van de federale politie in ons land zit middenin een uitwisseling met hun collega's uit Noorwegen. Bedoeling is dat beide teams van elkaar leren. Zo volgen de Noorse politiehonden momenteel met hun baasjes een bijtcursus in ons land. De Noren gaven op hun beurt instructies aan de Belgen om speurhonden op te leiden tot 'spermahonden' die ook ingezet kunnen worden in verkrachtingszaken.

   https://www.hbvl.be/cnt/dmf20160428_02264536/politiehonden-leren-zoeken-naar-spermasporen-verkrachters,

   • de inzet van een spermahond

   Zedenhonden hebben al meegewerkt aan tachtig zaken. In 2 gevallen heeft de inzet van de "spermahond" al geleid tot een veroordeling.

   https://twitter.com/jilnow,

   met eigennaam


   • spermahond Billie

   'Spermahond' Billie is opgeleid om verkrachters op te sporen. Speurhonden zijn onmisbaar voor de politie dankzij hun bijzondere neus. Maar politiehond Billie uit Groot-Brittannië is wel heel bijzonder: hij is speciaal getraind om sperma op te sporen.

   https://www.rtlnieuws.nl/opmerkelijk/spermahond-billie-is-opgeleid-om-verkrachters-op-te-sporen,

   Etymologie


   Aard herkomst inheems woord
   Vroegste datering 2011
   Bijzonderheden Het woord spermahond is in het Nederlands eerder aangetroffen dan het synoniem zedenhond. In tegenstelling tot zedenhond is spermahond ook in België in gebruik.