spiraalmatras


spiraalmatras 1.0

bedbodem die bestaat uit een frame waarin een veerkrachtig netwerk is gespannen van in elkaar gedraaide spiraalvormige metaaldraden; bedbodem met spiraaldraden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een spiraalmatras…

is een bodem voor een bed; is een stoffelijke zaak

      Hoofdsemagram: spiraal


      Algemene voorbeelden


      Het betere bed begint bij de bedbodem. Want als u een prima matras op een versleten spiraalmatras legt, heeft u het geld voor de matras tevergeefs uitgegeven.

      http://droomhuisbouwen.com/bedbodem-modellen,

      De in Deventer gevestigde smid Johannes Auping kreeg in 1888 van een gasthuis opdracht een hygiënischer bed te ontwikkelen dan de bedden die op dat moment gebruikt werden. Auping ontwikkelde het idee van een spiraalmatras met gedraaide in elkaar gevlochten ijzerdraden die in een ijzeren frame werden gespannen. Een jaar later ontwikkelde hij zelf de machines die deze spiraalmatrassen konden fabriceren en weer een jaar later haalde hij zijn eerste grote order binnen. Het Burgerziekenhuis in Amsterdam bestelde toen veertig exemplaren van de zogenaamde stalen gezondheidsmatras.

      http://historiek.net/beddenfabrikant-leo-auping-94-overleden/13020/,

      Razendsnel won de spiraalmatras, die pas in de loop van de twintigste eeuw 'spiraalbodem' werd genoemd, terrein. Lange tijd werden spiraalmatrassen in twee modellen geleverd: een vlak model voor gebruik in houten ledikanten en één op beugels, voor ijzeren ledikanten. In de loop van de eeuw die volgde zouden zo nu en dan technische vernieuwingen worden doorgevoerd; een belangrijke innovatie was de dwarsgespannen spiraal eind jaren zestig, die het mogelijk maakte om bedden met verstelbaar hoofdeind te maken.

      http://books.google.nl/books?id=og6612mXg0QC&pg=PA54&dq=%22om+bedden+met+verstelbaar%22&hl=nl&sa=X&ei=u4FbVOXrI4KxPd_hgcAE&ved=0CDMQ6AEwAA#v=onepage&q=%22om%20bedden%20met%20verstelbaar%22&f=false,

      Ook aan de spiraalmatras wordt een verbetering aangebracht, die niet alleen sterk kostenbesparend werkt, maar bovendien en vooral een gezonde nachtrust ten goede komt. Het betreft een denkbeeld van kapitein G. Koppert, officier van fortificatiën bij de Dienst der Genie in Naarden. Het houdt in dat de spiraal wordt ondersteund door twee stalen strippen aan weerszijden aan het bed geklonken, waardoor doorzakken in lengterichting vrijwel uitgesloten is.

      http://seedorf40.wordpress.com/strozak/